Ισορροπίες τρόμου (!) στην ακινητοποιημένη ΝΔ

Καλούν τον περιφερειάρχη στην ΚΟ για να αναπτύξει τις απόψεις του! Ολοι μαζί οι υποψήφιοι θα πάνε στο ΕΛΚ

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Προσπάθεια να εμφανιστεί ενωτικός κατέβαλε χθες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και στην πραγματικότητα οι κινήσεις του δείχνουν ότι επιδιώκει ακόμη και τώρα να φέρει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού της Ν.Δ. στα δικά του μέτρα.
Η προσπάθεια εκδηλώθηκε με την πρόσκληση εκ μέρους του προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα να μιλήσει και αυτός στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να πάρει θέση τόσο για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και για τις ψηφοφορίες στους εφαρμοστικούς νόμους που έρχονται. Αρχικός στόχος του κ. Μεϊμαράκη φαίνεται ότι ήταν να «στριμώξει» τον κ. Τζιτζικώστα και να τον φέρει σε δύσκολη θέση, παρουσιάζοντας ως δήθεν μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν έχει την κοινοβουλευτική ιδιότητα. Ομως η απόπειρα αυτή γυρίζει μπούμερανγκ, αφενός γιατί ο κ. Τζιτζικώστας σήκωσε το γάντι και αφετέρου καταρρίπτεται στην πράξη το επιχείρημα ότι δεν θα μπορεί να ηγείται της Ν.Δ. για όσο διάστημα ακόμη δεν θα είναι βουλευτής.

Κατόπιν αυτών, συμφωνήθηκε μεταξύ των κ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να έχει η Ν.Δ. -ώσπου να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της- συλλογική ηγεσία με τη συμμετοχή και των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων.
Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι και οι τέσσερις θα πάνε μαζί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 20 Οκτωβρίου, ενώ προανήγγειλε το «καπέλωμα» της ΚΕΦΕ, που θα ασχολείται μόνο με τα διαδικαστικά θέματα.

Ανακοινώθηκαν και δύο συνδιασκέψεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για νέα συλλογικότητα στη Ν.Δ. και πρότεινε, εκτός των άλλων, τη διεξαγωγή πέντε θεματικών συνδιασκέψεων, στις οποίες θα τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι για να ενημερωθούν μέλη, στελέχη και βουλευτές, με θέματα:
1. Την οικονομία και την επιχειρηματικότητα
2. Την κοινωνική συνοχή
3. Τους νέους και την ανεργία
4. Τους θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα
5. Τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Ν.Δ. στη λειτουργία του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στον Πειραιά και θα επισκεφθεί το ΕΒΕΠ και το λιμάνι του Πειραιά (δηλαδή την COSCO), ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στη Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Ν. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει τις περιοδείες του, με πρώτους σταθμούς την Κόρινθο, το Ξυλόκαστρο και το Κιάτο (Σάββατο), την Ορεστιάδα, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη (Κυριακή).

Ηχογραφημένα πρακτικά από σήμερα στην εφορευτική

Δύο «αγκάθια» πρόκειται να αντιμετωπίσει στη σημερινή συνεδρίασή της η διευρυμένη Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ., στην οποία θα μετάσχουν και εκπρόσωποι των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας. Λόγω της κρισιμότητας μάλιστα η συζήτηση θα μαγνητοφωνηθεί (!) με το πρόσχημα ότι πρέπει να τηρηθούν πρακτικά, αλλά στην πραγματικότητα για να αποφευχθούν οι κατά το δοκούν διαρροές από κάθε πλευρά…

Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα αφορά την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες και πόσες θα είναι. Το δεύτερο αφορά το οικονομικό αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που διατυπώθηκε είναι να προβλεφθούν δύο ευρώ για τα κομματικά μέλη και δέκα ευρώ για τα μη μέλη που θα εμφανιστούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Εάν κάτι τέτοιο όμως γίνει αποδεκτό, αναμένονται αντιδράσεις, καθώς θα περιοριστεί άμεσα ο αριθμός των πολιτών που θα ψηφίσουν (κυρίως για πρώτη φορά), αφού το ποσό είναι μεγάλο για τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Για να περάσει αυτή η πρόταση, προβάλλεται το επιχείρημα ότι τα οικονομικά του κόμματος είναι δραματικά και ότι η διαδικασία θα κοστίσει πάνω από 2.000.000 ευρώ.

Πάντως οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας ζητούν ήδη χαμηλό αντίτιμο αλλά και περισσότερες κάλπες. Στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχαν στηθεί 1.550 κάλπες σε 1.040 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Το καταστατικό προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο. Βέβαια έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δήμων. Επίσης είχαν στηθεί 3.500 τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων, ώστε να γίνεται η καταγραφή των ψηφοφόρων. Στην εκλογή του 2009 όσοι ήθελαν να ψηφίσουν μπορούσαν να εγγραφούν την ίδια στιγμή καταβάλλοντας μόνο δύο ευρώ.

Οσο για τον χρόνο των εκλογών, τελικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποχρεώθηκε -προ των γενικών αντιδράσεων- να κάνει πίσω και να δεχτεί όποια ημερομηνία αποφασίσει η ΚΕΦΕ.

Το προβάδισμα και οι συμμαχίες στο «γαλάζιο» παζλ της Θεσσαλονίκης!

Σαφές προβάδισμα δείχνει να έχει αποκτήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας εντός της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, εν όψει της μάχης για την προεδρία του κόμματος. Στη μεγάλη πλειονότητά τους τα «γαλάζια» στελέχη που είτε είναι μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είτε διαδραματίζουν ρόλο στο κόμμα δηλώνουν ότι στηρίζουν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Δεύτερος σε ισχύ εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συγκεντρώνει αρκετά μεγάλο κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεται σε απόσταση, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης ακόμη δεν έχει αποκτήσει συμπαγή ομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στηρίζει ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό κομμάτι της Ν.Δ., μερίδα του καραμανλικού μπλοκ αλλά και των σαμαρικών. Στο πλευρό του στέκονται ο πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα Τάσος Εμμανουηλίδης, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Καραγιάννης, Νίκος Λιακόπουλος, Αλκης Νούλης, Αλκης Νουσηκύρου, Σούλης Καζαντζίδης, Ανδρέας Πολίτης, Θωμάς Βράνος, Κώστας Καζαντζίδης και Παναγιώτης Σαββόπουλος, καθώς και η Μελίνα Δερμεντζοπούλου. Ακόμη πολλοί δήμαρχοι, όπως ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Πέτρος Σούλας και φυσικά το μεγαλύτερο κομμάτι της ομάδας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Κοντά του βρίσκεται και ένα κομμάτι του ισχυρού καραμανλικού μπλοκ, στο οποίο ανήκει ο παλιός πρόεδρος της Διοικούσας Δημήτρης Τσάμης. Υπέρ του κ. Τζιτζικώστα τάσσεται και ο Κώστας Κιλτίδης, παρά το γεγονός ότι η επάνοδός του στη Ν.Δ. έγινε επί ημερών Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Χωρισμένοι είναι οι άνθρωποι του Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Ο Αντώνης Οικονόμου κρατά ίσες αποστάσεις από όλους, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι δε θα έλεγε «όχι» στη στήριξη του κ. Τζιτζικώστα. Ο Στράτος Σιμόπουλος «φλερτάρει» με τη στήριξη της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, ενώ κρατά καλές σχέσεις με τον κ. Τζιτζικώστα, ενώ υπέρ του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. έχει ταχθεί ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Αντίθετα, ο Δημήτρης Πανοζάχος έχει αποφασίσει να τηρήσει ουδετερότητα.

Στον ανατολικό τομέα

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανήκουν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ ανατολικού τομέα και Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Πάιδας και Κυριάκος Λαζός, καθώς επίσης και τα μέλη της ΚΠΕ Σωτήρης Βόσδου, Φωτεινή Δημοπούλου, Μάγδα Καρακόλη, Κορίνα Σοϊλεμετζίδου, Κώστας Ταγγίρης, Νίκος Φώτος, Σταύρος Ζαχαρέλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, αλλά και ένα κομμάτι των καραμανλικών.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζουν η παλιά σαμαρική Βίκυ Ευταξά, ο παλιός μητσοτακικός Χρήστος Μέτιος από την Κομοτηνή, ο Δημήτρης Μπακατσέλος και η ντορικιά Βίκη Νάκου, ενώ έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και μέλη της παλιάς μητσοτακικής ομάδας, όπως ο χημικός Νάσος Παπαδόπουλος.
Τέλος, υπέρ της υποψηφιότητας του Αδωνη Γεωργιάδη υπέγραψε ο πρώην κομματικός περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Αγγελος Χατζηδημητρίου και το μέλος της γραμματείας Οργανωτικού Νίκος Κορώνας.

Ν. Οικονόμου

Αίτημα του Απόστολου: Nα στην στηθούν πολλές κάλπες (και) με χαμηλό αντίτιμο

Πολλές κάλπες, χαμηλό αντίτιμο και πέντε συνδιασκέψεις. Αυτή είναι η πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα όσον αφορά τα οργανωτικά ζητήματα εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ., που θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Οπως έλεγαν συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, να υπάρξουν όσες περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη τη χώρα και με χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

Οσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα επισήμαναν πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.
Μάλιστα με δήλωσή του ο ίδιος ζήτησε να διοργανωθούν πέντε θεματικές. «Πρέπει να διευκολυνθούν όλα τα μέλη και οι φίλοι της Ν.Δ. να εκφράσουν τη βούλησή τους, όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό μας. Η νέα συλλογικότητα, που υποστηρίζουμε, είναι πηγή δύναμης και το πρώτο σοβαρό μήνυμα που περιμένει να δει η ελληνική κοινωνία από ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα. Οπως δηλαδή πρέπει να είναι η Ν.Δ.» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Οι θεματικές που πρότεινε είναι για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, τους νέους και την ανεργία, τους θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Ν.Δ. στη λειτουργία του κόμματος.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα