«Πληγή» οι ρευματοπάθειες!

Ερευνα -σοκ ! 3.000.000 Ελληνες υποφέρουν. Ποιες είναι οι αιτίες

Σαρώνουν οι ρευματικές παθήσεις στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ενωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), περίπου 3.000.000 Ελληνες είναι ρευματοπαθείς. Συγκεκριμένα, το 13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, το 11% από οσφυαλγία, το 4,8% από αυχεναλγία, το 4,5% από οστεοπόρωση, το 2,1% από σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, ενώ ένα στα 1.000 παιδιά ταλαιπωρείται από νεανική αρθρίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες της εμφάνισης ρευματικών παθήσεων παραμένουν άγνωστες, φαίνεται όμως ότι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κ.λπ.), και οι κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη των νοσημάτων.

Οπως σημειώνει η ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία εκδήλωσης χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα), συνδέονται με το 20,5% των ιατρικών επισκέψεων και αποτελούν τη δεύτερη αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24% και 17,7% αντίστοιχα) στην Ελλάδα. Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν ανθρώπους κάθε ηλικίας, συνοδεύονται από πόνο και αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αναπηρία.

«Οι καταστροφικές συνέπειες των ρευματικών παθήσεων τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τις οικογένειές τους και την εθνική οικονομία μπορεί να ελαχιστοποιηθούν μόνο αν εφαρμοστούν η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία. Στις δημόσιες δομές υγείας υπάρχουν σήμερα σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας, ενώ ελάχιστοι ρευματολόγοι (λιγότεροι από το 10%) εργάζονται στο ΕΣΥ ή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ Παναγιώτης Τρόντζας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα