Η Ν.Δ. ΣΤΟ... ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ!

Εντός του Νοεμβρίου η βάση θα προσέλθει στις κάλπες για να επιλέξει νέο αρχηγό

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Με πολλές δυσκολίες προχωρούν οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στη Ν.Δ., η οποία, πάντως, αναμένεται να βρεθεί, σε κάθε περίπτωση, εντός μερικών εβδομάδων, μπροστά στο πιο δύσκολο σταυροδρόμι για τη μελλοντική πορεία της.
Ημερομηνία, δίευρο, εκλογικοί κατάλογοι, αριθμός καλπών και εκλογικών κέντρων, ακόμη και η εταιρία που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη, συνιστούν τον «γόρδιο δεσμό» μιας απόφασης η οποία πρέπει να ληφθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος.

Αυτό που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε είναι ότι τα σχέδια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για διαδικασία-εξπρές δεν περνούν και πιθανότατα οι κάλπες για να ψηφίσει η βάση της Ν.Δ. θα στηθούν εντός του Νοεμβρίου.

Ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες 15 και 22 του ερχόμενου μήνα μοιάζουν οι πιθανότερες, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι, μόλις ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για να είναι τα πάντα έτοιμα. Οπως είναι γνωστό, οι κ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να είναι η διαδικασία ανοιχτή, προσιτή από οικονομικής άποψης (δηλαδή, δύο ευρώ για όλους) και οι κάλπες να στηθούν εντός του Νοεμβρίου.
Χθες, τα μέλη της ΚΕΦΕ, που συνεδρίασαν με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υποψήφιων αρχηγών -Αμπατζόγλου (Μεϊμαράκης), Γαϊτάνης (Μητσοτάκης), Ασημακοπούλου (Τζιτζικώστας) και Σταμούλης (Γεωργιάδης)- αποφάσισαν να ξαναβρεθούν την Πέμπτη, στις 6 μ.μ., χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν και τότε σε τελική συμφωνία.

Σήμερα, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων και τους τεχνικούς συμβούλους τους, έτσι ώστε να υπάρξει απόφαση και για το τυπικό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, θα χρειαστεί περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να στηθεί ο μηχανισμός της εκλογικής διαδικασίας [150.000-200.000 ευρώ η εταιρία, 300.000 ευρώ οι 1.500-2.000 υπολογιστές, 100.000 ευρώ οι χειριστές τους (2.000 άνθρωποι, από 50 ευρώ έκαστος) ψηφοδέλτια (5.000.000), σφραγίδες, στιλό, χάρακες, μπλοκ (από 1.500 κομμάτια), 50.000 ευρώ η μεταφορά των υλικών].

Χθες, πάντως, μια παραίτηση σημάδεψε τα εσωκομματικά της Ν.Δ.: Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης αποχώρησε από τη θέση του. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το σκεφτόταν εδώ και καιρό, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τη στιγμή που ανέλαβε υπηρεσιακός αρχηγός, κράτησε αποστάσεις από αυτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα αρκετές ανακοινώσεις της Συγγρού έβγαιναν ανώνυμα, ως «γραφείο Τύπου», και σε μικρότερο βαθμό από τη διευθύντριά του Πηνελόπη Γαβρά. Από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη (που αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση και πνέει μένεα) διαρρέεται ότι ο κ. Καραγκούνης θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, γι' αυτό και παραιτήθηκε, κάτι πάντως που ο ίδιος ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνει.

Θεσσαλονίκη: Διχασμένοι οι βουλευτές (για την ψήφο τους)

«Κανείς δεν θα βγει με σημαίες» έλεγε χαμηλόφωνα «γαλάζιος» βουλευτής της Θεσσαλονίκης που σχολίαζε τη μάχη για την προεδρική εκλογή στη Ν.Δ. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι κανένας δεν θέλει να εκτεθεί σε μια περιοχή που συμβαίνουν δύο τινά: οι καραμανλικοί αποτελούν μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι μια δύναμη ιδιαίτερα υπολογίσιμη!

Κάπου στη μέση λοιπόν βρίσκονται σε αυτή τη φάση και οι προθέσεις των πέντε βουλευτών Θεσσαλονίκης που λοξοκοιτούν είτε προς τη μεριά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είτε προς τη μεριά του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στη Β' Θεσσαλονίκης πιο κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαίνεται ότι βρίσκεται ο Θόδωρος Καράογλου, αν και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα βγει να το δηλώσει επίσημα, ενώ ο Σάββας Αναστασιάδης τηρεί αυτήν τη στιγμή σιγή ιχθύος, αν και όλοι θεωρούν ότι θα κινηθεί στο δίπολο Μεϊμαράκης - Τζιτζικώστας.

Στην Α' Θεσσαλονίκης φαίνεται να υπάρχει ισοπαλία μεταξύ των προτιμήσεων των τριών βουλευτών. Η Ελενα Ράπτη εκτιμά ιδιαίτερα τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ θεωρείται ότι η μακρόχρονη φιλία που έχει με τον περιφερειάρχη θα την επηρεάσει στην τελική της απόφαση. Οσο για τον Κώστα Γκιουλέκα, κρατάμε την τοποθέτηση που έκανε προτού ανακοινωθούν οι τελικές υποψηφιότητες. Τότε είχε χαρακτηρίσει τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. «εγγύηση για την παράταξη» και είχε επισημάνει ότι με τους κ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα τον συνδέει βαθιά φιλία, ενώ αποκάλυψε πως πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, είχε γίνει συζήτηση για το πώς είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η εκλογή προέδρου ανώδυνα.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, να πρεσβεύει τις αρχές του κόμματος» και τόνισε πως «δεν ψάχνουμε στη Ν.Δ. να αλλάξουμε το ιδεολογικό στίγμα μας».
Οσο για τον Σταύρο Καλαφάτη, θέτει πέντε ζητήματα που θα επηρεάσουν στην τελική του απόφαση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη ή του κ. Τζιτζικώστα. Επιθυμεί τον υποψήφιο που θα διασφαλίσει την ενότητα, την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό, το κεντροδεξιό στίγμα του κόμματος και το αποτελεσματικό και αξιόμαχο της Ν.Δ. ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ν. Οικονόμου

Ξεκίνησαν (δειλά δειλά) οι κινήσεις υποστήριξης «γαλάζιων» σε υποψήφιους

Καθώς η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη ηγεσίας στη Ν.Δ. ξεκίνησε και επίσημα, αρχίζουν σταδιακά να παίρνουν θέση ένας ένας και οι βουλευτές του κόμματος.
Μπορεί μέχρι στιγμής οι δημόσιες δηλώσεις να είναι περιορισμένες, αλλά σε κάθε περιοχή διαμορφώνονται ήδη οι πρώτοι συσχετισμοί και από τις επόμενες ημέρες αναμένονται κινήσεις υποστήριξης για καθέναν από τους τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας.

Προς το παρόν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο ήδη έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν οι Αννα Ασημακοπούλου και Νότης Μηταράκης, χθες απέκτησε άλλους δύο υποστηρικτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ο βουλευτής Ευβοίας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε: «Εχω πολύ μεγάλο σεβασμό για όλους. Η προσωπική μου επιλογή είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτή η πρόκληση μπορεί να είναι ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το ζητούμενο είναι να αναπτύξει μια νέα συλλογικότητα, να επιδείξει μεγαλύτερη ομαδικότητα».
Αναφερόμενος, από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι στηρίζει την υποψηφιότητα που είναι «πιο κοντά στο πρώτο βήμα της ανανέωσης και της συλλογικότητας».

Νέο υποστηρικτή απέκτησε χθες και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και συγκεκριμένα τον τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Σταϊκούρας

Οπως εξηγεί σε δήλωσή του: «Ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. εγγυάται τα στοιχεία της ενότητας, της σύνθεσης, της πολυσυλλεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας, στην άσκηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός και εκτός Βουλής, αλλά και στην προετοιμασία του κόμματος για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, στο πλαίσιο ενός ανοίγματος σε νέα ρεύματα, σκέψεις και πολιτικές δυνάμεις».
Υπέρ του υπηρεσιακού προέδρου της Ν.Δ. τάχθηκε πάλι χθες και ο Γιώργος Βλάχος, όπως έχουν πράξει και άλλοι βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Κώστας Τασούλας.
Την ίδια ώρα, την υπογραφή του υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Ν.Δ. αιτιολόγησε ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος: «Είναι ένας άνθρωπος με οικονομικές γνώσεις, έχει δουλέψει και στον τραπεζικό τομέα, ξέρει και έχει φοβερή απήχηση στους ευρωπαϊκούς κύκλους που παίρνουν τις αποφάσεις».

Φ. Πανταζής

 

Ετικέτες: