Σε φουλ ρυθμούς η δίκη του «Noor 1»

Αρχίζει σήμερα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης με 33 κατηγορούμενους

Με ταχύτατους ρυθμούς, αρχής γενομένης από σήμερα, αρχίζει η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του ναρκόπλοιου «Noor 1», με τους 33 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο στο Εφετείου της Αθήνας. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, χθες, με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου αποφασίστηκε να μεταφερθεί η δίκη για την υπόθεση του «Noor 1» στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χωρητικότητα αίθουσα που διαθέτει το Εφετείο της Αθήνας και η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μίας μεγάλης δίκης.

Το σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης των 33 κατηγορουμένων στην υπόθεση, επικαλούμενοι τη μη καταλληλότητα της δικαστικής αίθουσας στο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά.

Σύσκεψη

Η αίθουσα του Εφετείου Πειραιά διέθετε 57 θέσεις, συνεπώς ήταν αδύνατο να χωρέσουν οι 33 κατηγορούμενοι, οι περίπου 50 συνήγοροί τους και οι 12 μάρτυρες. Χθες το πρωί έγινε σύσκεψη στον Αρειο Πάγο, υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης και της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, στη διάρκεια της οποία ελήφθη η απόφαση «μετακόμισης» της δίκης.

Λίγο αργότερα, η απόφαση ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. «Βάσει της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αριθμό ΦΕΚ 73774/7/10/15, αποφασίστηκε η αίθουσα που θα γίνει η δίκη να είναι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθήνας» τόνισε. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε το δικαστήριο να δικάζει καθημερινά (εκτός και αν υποβληθούν ενστάσεις με αίτημα μία ημέρα μελέτης), δείχνοντας ότι η έδρα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει ταχύρρυθμες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η δίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, προτού λήξει το 18μηνο της προφυλάκισης για τους περισσότερους κατηγορουμένους.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η δίκη θα πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά πλην Τετάρτης, ημέρα κατά την οποία στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών πραγματοποιείται η εκδίκαση της υπόθεσης του «Akis-gate», με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Και ερώτηση-βόμβα για το πλοίο της ηρωίνης

Να ρίξει φως στην υπόθεση του «Noor One», το οποίο μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης, ζήτησε από την κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «τους τελευταίους μήνες τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που είχαν καθοριστική συμβολή στην επιχείρηση, απομακρύνονται από τις θέσεις τους, γεγονός που δυσχεραίνει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης», παρότι επρόκειτο για μια πρωτοφανή επιτυχία από πλευράς τους.

Μάλιστα, προσθέτει πως προκαλεί εντύπωση (και εύλογα αρκετές απορίες) ότι δύο λιμενικοί, ενώ έφεραν εις πέρας όλη την επιχείρηση, καθώς και παρόμοιες αντίστοιχης δυσκολίας στο παρελθόν, εν μία νυκτί απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους. Ως εκ τούτων, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα: Ισχύουν οι πληροφορίες επικείμενης μετάθεσης των συγκεκριμένων στελεχών του Λιμενικού Σώματος; Και αν ναι, με ποια αιτιολογία μετατίθενται τα στελέχη που συντέλεσαν καθοριστικά στην εξιχνίαση μιας μεγάλης υπόθεσης, σημειώνοντας μια τεράστια επιτυχία για το Λιμενικό Σώμα, πριν προχωρήσουν στην πλήρη διαλεύκανσή της;

Αργά το απόγευμα, ο κ. Δρίτσας απάντησε, σημειώνοντας ότι «καμία μετάθεση στελέχους ή στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ που είχαν συμβολή στη διερεύνηση της υπόθεσης του “Noor One” δεν έχει γίνει», προσθέτοντας: «Θεωρούμε καθήκον μας να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα