Νέο «όπλο» για τη σκλήρυνση κατά της πλάκας!

Το σκεύασμα θεραπεύει τις δύσκολες μορφές της ασθένειας

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη, που αφορά νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερευνας για τη θεραπεία της νόσου, που έγινε στην Βαρκελόνη.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής Γκάβιν Τζιοβανόνι παρουσιάζοντας την ανακάλυψη, το νέο φάρμακο αλλάζει όλο το σκηνικό σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Λύση

Το σκεύασμα με την ονομασία Ocrelizumab αποτελεί την πρώτη θεραπεία για άτομα με μια λιγότερο συχνή μορφή της ασθένειας, την πρωτοπαθή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Η συγκεκριμένη μορφή της ασθένειας προσβάλλει περίπου το 10% των ασθενών και η νέα φαρμακευτική αγωγή φαίνεται -πρώτη φορά- πως τη θεραπεύει. Αλλά και στην περίπτωση της πιο συχνής μορφής της ασθένειας, της υποτροπιάζουσας ΣΚΠ, το Ocrelizumab προσφέρει μια πολύ πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Η νέα φαρμακευτική αγωγή βρίσκεται ήδη στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, που διεξάγονται σε 10 νοσοκομεία της Βρετανίας με τη συνεργασία 2.300 εθελοντών. Το φάρμακο λαμβάνεται με τη μορφή ενδοφλέβιας έγχυσης μία φορά κάθε έξι μήνες Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών προσφέρουν πλέον μεγάλες ελπίδες στους περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την ασθένεια παγκοσμίως. Ηδη η φαρμακοβιομηχανία Roche που παράγει το σκεύασμα σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση αδειοδότησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις αρχές του επόμενου έτους. Αν εγκριθεί, η διάθεση του Ocrelizumab στην αγορά μπορεί να αρχίσει μέσα στο 2017.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονώδης νόσος, στην οποία καταστρέφεται η μυελίνη που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η βλάβη αυτή διαταράσσει την ικανότητα επικοινωνίας των τμημάτων του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως απώλεια της κινητικότητας, προβλήματα όρασης, κούραση και σε αρκετές περιπτώσεις βασανιστικό πόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα