ΗΠΑ, Ρωσία παίζουν με τη φωτιά

Πυρά εκατέρωθεν (παρά τον ιερό πόλεμο των τζιχαντιστών)!

Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος κηρύσσει επισήμως τον «ιερό πόλεμο» (τζιχάντ) εναντίον τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας καλώντας ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο να πολεμήσουν τους «άθεους» που έχουν εξαπολύσει νέα «σταυροφορία» εναντίον του (αυτή τη διατύπωση χρησιμοποίησε ο ηγέτης του Ι.Κ. Αμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε διαδικτυακά αργά το βράδυ της Τρίτης), οι δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις παίζουν με τη φωτιά, εστιάζοντας στις εθνικές στρατηγικές τους καθεμία χωριστά και αδυνατώντας να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία κατά του Ι.Κ. γιατί «η στρατηγική του Κρεμλίνου είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση και κοντόφθαλμη». Από την άλλη, η στρατηγική των ΗΠΑ είναι αυτή που στην πράξη αποδεικνύεται λανθασμένη: Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός από τους Αμερικανούς Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών οδήγησε μόνο στην ενσωμάτωση των τελευταίων (πλην εννέα!), με περισσότερες γνώσεις και όπλα, στο στρατόπεδο του Ι.Κ. (γι’ αυτό άλλωστε η Ουάσινγκτον την τερμάτισε), οι βομβαρδισμοί τους επί έναν και πλέον χρόνο ούτε στο ελάχιστο μείωσαν τη δύναμη των τζιχαντιστών, ενώ και η στενότερη σύμμαχός τους Τουρκία τούς ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα ανεχθεί να ενισχύσουν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους, τους Κούρδους της Συρίας PYD (η Αγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές ΗΠΑ – Ρωσίας να τους προειδοποιήσει ότι θεωρεί το PYD «αδελφό» κόμμα του εσωτερικού της εχθρού ΡΚΚ).

Από την άλλη, η ρωσική στρατηγική αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων -σε 24 ώρες τα ρωσικά βομβαρδιστικά σε 88 επιδρομές κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου και των βαρέων οχημάτων του Ι.Κ.- όσο και σε επίπεδο συμμαχιών. Εβαλαν στο κοινό αντιτζιχαντιστικό μέτωπο το Ιράν, που έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος (επικεφαλής αντιπροσωπίας του δήλωσε χθες ότι «η συνεργασία είναι θετική και επιτυχής»), ενίσχυσαν την αποτελεσματικότητα του συριακού στρατού, προσείλκυσαν την Κίνα στη συμμαχία, δημιούργησαν ενιαίο συντονιστικό κέντρο.

Πάντως τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη ΗΠΑ – Ρωσίας, τα οποία επιχειρούν στους αιθέρες της Συρίας, υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν από λάθος που, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα μπορούσε να μετατρέψει την εμπλοκή τους στη Συρία σε άμεση ρωσοαμερικανική σύγκρουση. Χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έφτασαν σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι στόχος ήταν η αναγνώριση και όχι ο εκφοβισμός του Αμερικανού πιλότου.

Νεκρός ο Νο2 του Χαλιφάτου

Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμεντ Αντνάνι επιβεβαίωσε ότι ο υπαρχηγός του Χαλιφάτου Αμπού Μουτάζ Κουράσι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο Αντνάνι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί χαίρονται με τον θάνατο του Κουράσι και το θεωρούν μεγάλη επιτυχία. Εγώ δεν θα πενθήσω γι’ αυτόν, που η μόνη του ευχή ήταν να πεθάνει στο όνομα του Αλλάχ. Ανέθρεψε άντρες και άφησε πίσω του ήρωες που, Θεού θέλοντος, θα βλάψουν την Αμερική»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα