«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ…

Οι εισηγητές της τρόικας δεν είναι μόνο άσχετοι. Είναι κατευθυνόμενοι

Ενα μυθικό ανέκδοτο της περασμένης δεκαετίας που διακωμωδούσε την αμφιλεγόμενη εταιρία συμβούλων McΚinsey «μετασκευάστηκε» για την Ελλάδα του Μνημονίου στην εξής εκδοχή:
«Εξω από ένα μαντρί, κάπου στην ορεινή Πίνδο, σταματά ξαφνικά ένα πολυτελές τζιπ γερμανικής κατασκευής και από μέσα βγαίνει ένας νεαρός με γκρι κοστούμι, γυαλιά ηλίου και πανάκριβα καλογυαλισμένα σκαρπίνια. Πλησιάζει με ταχύ βήμα τον εμβρόντητο τσοπάνη και του λέει αποφασιστικά: ”Αν σου βρω τον ακριβή αριθμό των προβάτων στο κοπάδι σου, θα μου δώσεις το καλύτερο;” Ο βοσκός γνέφει καταφατικά, ο νεαρός βγάζει από το σακάκι του ένα τελευταίο μοντέλο iPhone, αρχίζει τους υπολογισμούς και έπειτα από λίγο λέει αυτάρεσκα: ”Φίλε μου, έχεις 471 πρόβατα” Ο τσοπάνης μουδιασμένος τον αφήνει να διαλέξει το… έπαθλο, αλλά την ώρα που το φορτώνει στο αμάξι, γυρνάει και του λέει: ”Φίλε μου, αν εγώ βρω τι ακριβώς δουλειά κάνεις, θα μου δώσεις πίσω το ζώο και 1.000 ευρώ;” Ο νεαρός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, του απαντά: ”Ασφαλώς!” Και ο βοσκός τού λέει: ”Είναι προφανές ότι εργάζεσαι για την Τask Force του Ράιχενμπαχ!” Εκπληκτος, με τη σειρά του, ο υπάλληλος της τρόικας του λέει: ”Ετσι είναι. Αλλά πού το κατάλαβες;” Και ο τσοπάνης τού απαντά αφοπλιστικά: ”Πολύ απλό. Ηρθες εδώ χωρίς κανένας να σε έχει καλέσει, μου είπες πράγματα που ήδη γνωρίζω, θέλησες να με χρεώσεις για τις μαντεψιές σου, κυρίως όμως είσαι πανάσχετος με το αντικείμενο για το οποίο διατυπώνεις άποψη. Και τώρα, μαζί με τα 1.000 ευρώ, φέρε πίσω και τον σκύλο μου, που τον πέρασες για πρόβατο”».

Η χιουμοριστική αυτή παραβολή, που πρωτοκυκλοφόρησε για την McΚinsey, δεν θα είχε και τόση σημασία, αν η συγκεκριμένη αυτή εταιρία -μαζί με πολλές άλλες του σιναφιού της- δεν είχε ενεργό συμμετοχή στις διάφορες «εργαλειοθήκες» και τις κάθε λογής «νεοφιλελέ» συνταγές που επιβάλλονται στη χώρα μας με το στανιό.

Θυμάμαι τους φωστήρες της McΚinsey σε έναν μεγάλο εκδοτικό οργανισμό που δούλευα να έρχονται μια ωραία μέρα για να εισηγηθούν, πάντα μέσω «μελέτης», τον τρόπο διοικητικής ανασυγκρότησης και οικονομικής εξυγίανσης της επιχείρησης. Αμούστακα κολεγιόπαιδα, με τυποποιημένα κοστούμια, σαν μέλη διεθνών παραχριστινιακών οργανώσεων που μοιράζουν φυλλάδια στην Ομόνοια για την έλευση του… Βελζεβούλη, να αναμασούν στερεότυπα από εγχειρίδια στρατηγικής μάρκετινγκ και να προτάσσουν κοινοτοπίες, παντελώς ανεφάρμοστες στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητάς τους ήταν ότι το συγκεκριμένο εκδοτικό μαγαζί, παρά την «αναμόρφωση» και τις δραστικές «μεταρρυθμίσεις» που επέβαλαν τα «σοφά παιδιά» της πολυεθνικής, έφτασε γρήγορα στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Την McΚinsey προσέλαβαν ο ΣΕΒ και ο Στουρνάρας μέσω του ΙΟΒΕ, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, για να συντάξει μια μελέτη σχετικά με το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ελαιουργίας. Την περίφημη αυτή μελέτη είχε το θράσος να παρουσιάσει ο τότε υπουργός Οικονομικών ως… την ελληνική εργαλειοθήκη στο Γιούρογκρουπ, τον Μάιο του 2014. Και ξέρετε τι προέβλεπε; Το κλείσιμο των 1.200 ελαιοτριβείων που υπάρχουν στη χώρα και την αντικατάστασή τους από δύο γιγαντιαίες μονάδες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο! Ταυτόχρονα δε, τη συγκέντρωση ολόκληρου του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας σε έναν ιδιωτικό μονοπωλιακό οργανισμό με το όνομα Greek Foods Company…

Εφαγε πολύ κράξιμο αυτή η μελέτη και 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν (τότε βεβαίως) το φιλότιμο να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Στουρνάρα στη Βουλή. Γιατί ήταν κάτι παραπάνω από πασιφανές ότι το… μετασοβιετικό μοντέλο που πρότειναν τα τζιμάνια της McΚinsey είχε έναν και μόνο στόχο: τη δραστική ποιοτική υποβάθμιση της ελληνικής ελαιουργικής παραγωγής εις όφελος της ποσότητας και της φτήνιας! Στα πρότυπα ούτε καν της Ισπανίας. Της Συρίας και της Τυνησίας!
Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι στο σύνολό τους οι «ρυθμίσεις της αγοράς» που επιβάλλει το τρίτο Μνημόνιο κινούνται στην ίδια φιλοσοφία. Στα φάρμακα, στο γάλα, στο ψωμί, στις μεταφορές και πάει λέγοντας. Ολιγοπωλιακές μορφές παραγωγής, αποθέωση της πρακτικής των καρτέλ και ισοπέδωση των μικρών ποιοτικών μονάδων της χώρας. Δυστυχώς, οι εισηγητές της τρόικας δεν είναι μόνο άσχετοι. Είναι κατευθυνόμενα λαμόγια, υπάλληλοι και εντολοδόχοι ξένων πολυεθνικών, που στην Ελλάδα της πείνας βλέπουν ευκαιρίες για γρήγορη οικονομική διείσδυση, με… τις πλάτες «αριστερής» κυβέρνησης!

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα