Τα δίνει όλα στην Τουρκία η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος έτοιμη να κάνει όλα τα χατίρια στον Ερντογάν, με αφορμή την προσφυγική κρίση

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε, για άλλη μία φορά, λόγο για την ανάγκη «αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», μιλώντας στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό που ζητά είναι σαφές: την αναχαίτιση του κύματος των προσφυγικών ροών.

«Θα προχωρήσουμε πραγματικά μόνον αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό, συγκεντρώνομαι, από τη μία πλευρά, σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και, από την άλλη πλευρά, εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων»… Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, με τον Τούρκο πρωθυπουργό τάχθηκε υπέρ της προώθησης της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. «Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Κατάργηση βίζας

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ότι τάσσεται ακόμη υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας «ασφαλούς χώρας προέλευσης». Αυτό είναι και το αντάλλαγμα που της ζήτησε ο Ερντογάν για να «βοηθήσει την Ε.Ε.», επιπλέον φυσικά του πρωταρχικού αιτήματος για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., μαζί με την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες και τον περιορισμό της κριτικής της Ε.Ε. σε θέματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κουρδικό. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε επίσης με την κυρία Μέρκελ την ανάγκη να «ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οπως υπογράμμισε εύστοχα η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», «η προσφυγική κρίση έχει φέρει την Ε.Ε., και ιδίως τη Γερμανία, σε θέση ικέτισσας». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εξαιτίας των «αριθμών» που λειτουργούν εις βάρος της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς ο αριθμός των προσφύγων που θα έχουν ζητήσει άσυλο στην Τουρκία θα φτάσει τα 1.900.000, ενώ καθημερινά φτάνουν στην Ευρώπη περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα