Γερμανία: Σάλος για την εξαγορά του Μουντιάλ!

Σεισμός μετά τις αποκαλύψεις του «Spiegel» που εμπλέκουν τώρα και τον Φράντς Μπεκενμπάουερ

Μετά τα μαύρα ταμεία της Siemens και το παραποιημένο λογισμικό της Volkswagen, ακόμη ένας «μύθος» έρχεται να καταρριφθεί, βουτηγμένος στον βούρκο της διαφθοράς που δείχνει να απλώνεται σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής της κραταιάς Γερμανίας. Το «καλοκαιρινό παραμύθι», όπως αποκαλούν οι Γερμανοί το Μουντιάλ που διοργάνωσε η χώρα τους το 2006, φαίνεται ότι ήταν πραγματικό… παραμύθι. Αυτά τουλάχιστον σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», που υποστηρίζει ότι η γερμανική επιτροπή υποψηφιότητας είχε συστήσει τότε ένα μαύρο ταμείο ύψους 6.700.000 ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσει τέσσερις ασιατικές ψήφους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και να κερδίσει τη διοργάνωση μέσα από τα χέρια της Νότιας Αφρικής.

Στις σοβαρές κατηγορίες εμπλέκονται τόσο ο γερμανικός (άλλος) μύθος του ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ (τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής) όσο και ο νυν πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου DFB Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ.

Το ποσό

Η γερμανική ομοσπονδία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ποσού, πλην όμως αρνήθηκε τον χρηματισμό. Η τύχη του αποτελεί αντικείμενο εσωτερικής έρευνας που άρχισε φέτος το καλοκαίρι, καθώς δεν εμφανίστηκε ποτέ στον προϋπολογισμό της επιτροπής υποψηφιότητας. Η FIFA χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις κατηγορίες. «Δεν αξίζουν ούτε εξήγηση» απάντησε ο ένας εκ των τεσσάρων Ασιατών που φέρεται ότι είχαν χρηματιστεί: ο Νοτιοκορεάτης Τσουνγκ Μονγκ-Γιουν, το μεγάλο «κεφάλι» της Hyundai, που κατηγορείται ήδη πως προσέγγισε με αθέμιτο τρόπο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της χώρας του για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022.

Αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθινές, γράφει στο κύριο άρθρο της η «Suddeutsche Zeitung», «θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Γιατί τότε αυτό το καλοκαιρινό παραμύθι, που μέχρι τώρα ανακαλούσε στον κόσμο την ανάμνηση της γέννησης μιας Γερμανίας ανοιχτής στον κόσμο και φιλόξενης, θα έχει στο μέλλον την ίδια φήμη με ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της Volkswagen». Το 2006 η χώρα είχε λάβει εύσημα για την ποιότητα της διοργάνωσης, ενώ αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός που επέτρεψε στους Γερμανούς να είναι περήφανοι για τη χώρα τους, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα