«Διαμελισμένη» η ΝΔ στη Μαδρίτη!

Κάθε υποψήφιος κινήθηκε αυτόνομα! Δεν επετεύχθη κανένας από τους στόχους (στο συνέδριο του ΕΛΚ)

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Η Ν.Δ. ούτε εκτός συνόρων πάει καλά! Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τη «γαλάζια» «απόβαση» στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ. Και αυτό διότι τελικά κανένας από τους στόχους που είχε θέσει το κόμμα δεν επετεύχθη. Σε εσωκομματικό επίπεδο, η εικόνα των τεσσάρων υποψηφίων που θα συνταξίδευαν εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (λόγω ίωσης;) δεν πήγε καν στη Μαδρίτη. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δημόσια παραπονέθηκε (κατηγορώντας τον Μεϊμαράκη) ότι ήταν προσχηματική η πρόσκληση. Μάλιστα, τιμώντας τον πολιτικό του «μέντορα», δήλωσε «δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο η εικόνα να είναι η Ν.Δ. από τη μία πλευρά του συνεδρίου και ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη».

Οπως αποδείχτηκε, ο κάθε υποψήφιος κινήθηκε αυτόνομα, με βάση τον δικό του στρατηγικό σχεδιασμό, προσπαθώντας να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 22ης Νοεμβρίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έδειξε με κάθε τρόπο ότι αυτός είναι ο αρχηγός του κόμματος και επικεφαλής της αποστολής. Αυτό καταγράφηκε μέσα από τις παρεμβάσεις του στο συνέδριο αλλά και την έντονη αντίδρασή του για το περιεχόμενο του ψηφίσματος του ΕΛΚ για το Προσφυγικό, το οποίο η Ν.Δ. καταψήφισε. Ηταν εκείνος που συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικόλα Σαρκοζί πετυχαίνοντας (όπως τόνιζαν συνεργάτες του) να είναι στις ομιλίες τους πιο φιλικοί προς την Ελλάδα. Πάντως, στην πράξη το ΕΛΚ ήταν εχθρικό προς τη χώρα μας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από την πλευρά του, επεδίωξε να ανοίξει έναν κύκλο προσωπικών επαφών, ενώ συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση των περιφερειακών Αρχών του ΕΛΚ, ως περιφερειάρχης. Παράλληλα, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, καθώς και με τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ενώ βρέθηκε και με τον Ελληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Καλά λόγια για τον Σαμαρά από τους εχθρούς της Ελλάδας

Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνική πραγματικότητα έγινε μέσω… Μαδρίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα στο ΕΛΚ, σε ένα φιλικό ακροατήριο για τον ίδιο, αλλά όχι τόσο για την Ελλάδα και τη Ν.Δ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν η δήλωση που έκανε προσφωνώντας τον ο γ.γ. του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Λόπεθ Ιστούριθ. «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις μαζί σου όταν βρίσκεσαι σε κρίση. Για το θάρρος, την ηρεμία, τη διορατικότητα, τον ρεαλισμό και την πρακτικότητά του» είπε, προκαλώντας σχόλια για όσα βίωσε επί ημερών του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. από τα «αδελφά» κόμματα στις Συνόδους Κορυφής.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα σε ειδικό πάνελ με θέμα τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. Τόνισε (δείχνοντας τον κ. Τσίπρα) ότι ο λαϊκισμός καταγγέλλει όλους τους αντιπάλους του ως «εχθρούς του λαού» και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. «Αυτό είναι που μπορεί να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του, όταν οι προσδοκίες που δημιούργησε διαψεύδονται, τα ψέματα που είπε αποκαλύπτονται και η εξαπάτηση του λαού προκαλέσει τη λαϊκή απογοήτευση και την κατακραυγή».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στους επτά μήνες που κυβέρνησε υπονόμευσε πολλά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε πολύ χειρότερα προβλήματα από εκείνα που κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Είπε, επίσης, ότι το προηγούμενο του λαϊκισμού στην Ελλάδα δίνει πολύ χρήσιμο μάθημα και οδηγεί στην ύφεση αντίστοιχων φαινομένων και κομμάτων σε άλλες δημοκρατικές χώρες, ενώ αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης, τα οποία, όπως είπε, δεν πρόλαβε να τα συνειδητοποιήσει πλήρως ο ελληνικός λαός .

Την ομιλία του κ. Σαμαρά παρακολούθησαν πολλά ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ, ενώ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας και σχεδόν το σύνολο των παρευρισκομένων στη Μαδρίτη εκ μέρους της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα