Κοτζιάς: Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό με διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων!

Λίγες ώρες πριν από την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο (ξεκινάει σήμερα), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και στους Τουρκοκυπρίους λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων» και σημειώνοντας πως αυτό «το γνωρίζει πολύ καλά η Αγκυρα».

Ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι η συζήτηση επίλυσης του Κυπριακού έχει ως έναν βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων στο τι μπορεί να το ακολουθήσει και πρόσθεσε ότι «η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία κατανοούν θετικά την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων». Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις όποιες προσπάθειες να συμπεριληφθεί το θέμα αυτό σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, δείχνοντας προς την Τουρκία, και σημείωσε ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Κοτζιάς ανάφερε πώς η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Κύπρος, «πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές και οι άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία και το Ιράκ». Σχετικά με τις τριμερείς συνεργασίες (με Ισραήλ και Αίγυπτο), είπε πως «τώρα υπάρχουν σκέψεις για ανάλογο σχήμα με την Ιορδανία».

Ετικέτες: