Κρατίδιο προσφύγων μέσα στην Αττική επιδιώκει η Μέρκελ!

Το σχέδιο του Βερολίνου για 50.000 εποίκους σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με αντάλλαγμα ένα πιο light μνημόνιο

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

«Ανεξάρτητο κράτος» 50.000 -σε πρώτη φάση- προσφύγων μέσα στην Αττική προσπαθεί να δημιουργήσει η Γερμανία, χωρίς να είναι σαφές ακόμη αν πρόκειται για τελεσιγραφική ενέργεια εκ μέρους της ή αν κάτι «ψήνεται» με αφορμή το θέμα αυτό μεταξύ Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα.

Οπως έχουν αποκαλύψει πάντως η «δημοκρατία» και η «κυριακάτικη δημοκρατία», σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μεγάλο «παζάρι» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Το δεύτερο υπόσχεται να προσφέρει ρύθμιση του χρέους και ένα «light» Μνημόνιο στην Αθήνα, αλλά ο όρος που βάζει -εάν γίνει αποδεκτός- θα βάλει «μπουρλότο» στην Ελλάδα.

Η «βόμβα» που έσκασε χθες, μέσω της «ναυαρχίδας» των γερμανικών ΜΜΕ, του «Spiegel», αλλά και το κείμενο της απόφασης της μίνι Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνουν το σχέδιο που θέλει να υλοποιήσει στη χώρα μας η Καγκελαρία. Η Ανγκελα Μέρκελ (με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) σκέφτεται να δημιουργήσει στην Αττική αυτό το «ανεξάρτητο κράτος», που θα υπακούει στις εντολές της, έστω κι αν, για τα μάτια του κόσμου, θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ!

Δημοσιέυμα του «Spiegel»

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό – αποκλειστικό δημοσίευμα του «Spiegel» αλλά και του επίσημου κειμένου της συνόδου, οι Γερμανοί -και όχι μόνο- υποστηρίζουν πως το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους Δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Ετσι, προέκυψε η ιδέα να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο (μεγέθους πόλης) για 40.000-50.000 ανθρώπους, αν και, για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, απλώς αναφέρουν στο επίσημο κείμενο ότι η Ελλάδα θα αυξήσει την ικανότητα υποδοχής 50.000 προσφύγων πριν από το τέλος του χρόνου! Παράλληλα, ζητούν να μπει τέλος στην ελεύθερη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό έδαφος, αλλά και δέσμευση για συνεργασία με την Τουρκία!

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει, βέβαια, να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό το σχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι “hot spots” με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες, που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού, μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα “ξυπνούσε” σε πολλούς Ελληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και τη μισητή τρόικα» αναφέρει το περιοδικό.

Ανησυχία Μουζάλα

Την ανησυχία του για τις πληροφορίες του περιοδικού «Spiegel», που αναφέρονταν σε σκέψεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής 40.000-50.000 ανθρώπων στην Αθήνα, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγες ώρες πριν από την έναρξη της χθεσινής μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι αυτή με τον ΟΗΕ, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας 8.000 με 10.000 ανθρώπων, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία».

Σε ερώτηση για το πώς θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί, ισχυρίστηκε ότι «η απάντησή μας θα είναι “όχι”. Εχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων – για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα κι αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα, δεν μπορεί να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».

Νέες ασφυκτικές πιέσεις δέχθηκε η Ελλάδα στη μίνι Σύνοδο Κορυφής

Απέναντι σε εταίρους, θεσμούς και γείτονες βρέθηκε η Ελλάδα στη χθεσινή, έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης με συγκεκριμένες και συντονισμένες επιχειρησιακές δράσεις των χωρών κατά μήκος της «οδού των δυτικών Βαλκανίων», όπου συμμετείχαν Γερμανία, Αυστρία, μέλη από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και τρεις χώρες εκτός Ε.Ε. (Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ).

Μέχρι χτες τα μεσάνυχτα δεχόταν αιχμές περί αδυναμίας διαχείρισης των ελληνικών – ευρωπαϊκών συνόρων απαντήθηκαν με συστάσεις για συνεννόηση με τους γείτονες και πιέσεις για φιλοξενία 50.000 προσφύγων…

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν το είπε «ευγενικά»: Πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς «είναι αδύνατον να διαχειριστεί μόνη τα ευρωπαϊκά σύνορα». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν το είπε «ωμά»: «Σε κίνδυνο η “Σένγκεν”, πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε., η προσφυγική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Ο δε Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι περιμένει από την Ελλάδα μεγαλύτερη συνεργασία.

Το κείμενο που είχε προετοιμάσει η Επιτροπή περιείχε «συστάσεις» προς την Ελλάδα και ένα σχέδιο απόφασης για συλλογική διαχείριση των ευρωπαϊκών (ελληνικών) συνόρων: Οι βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να σταματήσουν να επιτρέπουν στους αιτούντες άσυλο να περνούν τα σύνορά τους προς γειτονικές χώρες πριν εξασφαλίσουν τη συναίνεση των γειτόνων τους, υπογραμμιζόταν στο σχέδιο που διέρρευσε μέσω του Reuters. Στο σχέδιο μέτρων προβλέπονταν αποστολή 400 συνοριοφυλάκων στη Σλοβενία εντός της εβδομάδας και η ενίσχυση των επιχειρήσεων στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα απέρριψε πρόταση αξιοποίησης της Frontex στα σύνορα με την πΓΔΜ.

Πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι «η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας» (όπως το έθεσε η κ. Μέρκελ), καθώς «αν δεν συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου, θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης» (κατά τη διατύπωση του κ. Τσίπρα, που σχολίασε τη μη πρόσκληση της Αγκυρας στη μίνι σύνοδο).

Το σχέδιο 16 σημείων προτείνει ακόμα επιτάχυνση της διαδικασίας επαναπατρισμού όσων τα αιτήματα για άσυλο απορρίπτονται, συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία για επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων, ανταλλαγή πληροφοριών για ελεγχόμενη κυκλοφορία των προσφύγων κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, ενίσχυση υποδομών καταγραφής βιομετρικών δεδομένων (με συνδρομή της Frontex) και παροχή προσωρινής στέγης και τροφής.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα