Ιραν: Πόλεμος επί χάρτου

Από μια λεπτή κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται πλέον η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς το ερώτημα για το κατά πόσο είναι πιθανό να ξεσπάσει πόλεμος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τίθεται ολοένα και πιο συχνά.

 

«Η απειλή του πολέμου είναι πολύ κοντά. Μια σύγκρουση θα μπορούσε να αρχίσει με τον βομβαρδισμό του Ιράν από το Ισραήλ. Πολύ σύντομα θα αναγκάζονταν να λάβουν μέρος σε αυτήν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και ενδεχομένως τα κράτη του Κόλπου, αλλά και η Σαουδική Αραβία» έγραφε χθες στους «Financial Times» ο αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν.

 

Το Ισραήλ δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας που θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με τον Ράχμαν, «η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου θέλουν κι αυτά να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει τη σύγκρουση, αλλά με μία προεδρική εκλογή μπροστά του είναι δύσκολο να σταματήσει το Ισραήλ. Οσο για τη Βρετανία και τη Γαλλία; Αντιμετωπίζουν τον πόλεμο με το Ιράν μάλλον θετικά».

 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει να ξεκινούν όλα από τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ δεν καταδικάζουν την αεροπορική επιδρομή, ενώ οι Ευρωπαίοι εκφράζουν απλώς κάποιες ανησυχίες. Οταν το Ιράν απαντήσει, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ σπεύδουν να βοηθήσουν το Ισραήλ, πρώτα με αμυντικά μέτρα, ενδεχομένως με τη μορφή ναυτικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι δηλώνουν σίγουροι ότι θα γίνει χρήση αποκλειστικά και μόνο της αεροπορίας και του ναυτικού «και σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε χρήση χερσαίων δυνάμεων». Ο αρθρογράφος των «Financial Times» πάντως χαρακτήρισε «επικίνδυνη ελαφρότητα» τη συζήτηση για έναν πόλεμο με το Ιράν, καθώς μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 

Οι Ιρανοί πάντως ήδη δείχνουν ότι δεν... αστειεύονται. «Η στρατηγική μας τώρα είναι ότι, αν αισθανθούμε ότι οι εχθροί μας θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν και αποφασίσουν να το κάνουν, θα δράσουμε χωρίς να περιμένουμε τις πράξεις τους» προειδοποίησε χθες ο αναπληρωτής επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Μοχάμεντ Χετζαζί, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο «προληπτικής δράσης».

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης