Σύγκρουση Βρυξελλών-Βερολίνου για την προσφυγική κρίση!

Ο Γιούνκερ μίλησε για ευελιξία στα δημοσιονομικά μέτρα χωρών που πλήττονται! Αντέδρασε η Καγκελαρία

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μια νέα κόντρα -αυτή τη φορά με αφορμή την προσφυγική κρίση- φαίνεται ότι είναι έτοιμη να ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, με φόντο βέβαια το… τοτέμ της Γερμανίας, που δεν είναι άλλο από το περίφημο πια Σύμφωνο Σταθερότητας, που αποτελεί τη Βίβλο του σκληρού μπλοκ των οπαδών της λιτότητας στην ευρωζώνη.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εφαρμοστεί» δήλωνε προχθές ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας όμως ότι η εφαρμογή του θα πρέπει να έχει «περιθώρια ευελιξίας». Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας «θα πρέπει να εξεταστεί», αν και δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες αναφερόταν. Σε ποιες χώρες, δηλαδή, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα «περιθώρια ευελιξίας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Κομισιόν για ακόμη μία φορά υπερασπίστηκε τη στάση της επιτροπής προς την κατεύθυνση της επιδίωξης κοινής λύσης για το Προσφυγικό. Αναφορικά με τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι βασικοί άξονες είναι η παροχή άμεσης, απαραίτητης βοήθειας στους πρόσφυγες με υποστήριξη των δομών υποδοχής, με παράλληλο συντονισμό και έλεγχο των ροών και σημασία στην καταγραφή των προσφύγων.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, η Γερμανία έσπευσε να προειδοποιήσει ότι… άλλο προσφυγική κρίση κι άλλο κρίση χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε να διαμηνύσει σε αυστηρούς τόνους ότι δεν πρέπει να συγχέονται το Προσφυγικό με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα – προφανώς ενοχλημένος τόσο από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου όσο και από φωνές της ελληνικής κυβέρνησης (Ι. Μουζάλας) που αναφέρουν ότι η Αθήνα επιδιώκει να διαπραγματευτεί χαλάρωση των συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας με το Προσφυγικό. «Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει αυτή την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος να συγχέουμε τα δύο θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ.

Κοινή γραμμή Μέρκελ – Ολάντ 

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα, ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε το βράδυ της Τρίτης την Ανγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. Αιτία της συνάντησης των δύο ηγετών δεν ήταν άλλη βέβαια από την προσφυγική κρίση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχε προηγηθεί και η μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το καυτό αυτό θέμα, αλλά, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, τόσο ο Ολάντ όσο και η Μέρκελ «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις αναφορικά με την προσφυγική κρίση και όσα πρέπει να γίνουν από πολιτική άποψη».

«Εχουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις πάνω στο προσφυγικό πρόβλημα, πάνω σε αυτά που πρέπει να γίνουν από πολιτική άποψη, όσο και για τις κινήσεις των χωρών της πρώτης γραμμής» ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ για τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο στην γαλλική εφημερίδα «L’ Express».

ΟΗΕ: 705.200 πέρασαν τη Μεσόγειο (!) το 2015

Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τη Μεσόγειο το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την ώρα που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., βαθιά διχασμένα προσπαθούν (;) να δώσουν λύση στο πρόβλημα, φορτώνοντας όμως τις ευθύνες και τα βάρη κυρίως στις χώρες του φτωχού Νότου.

Συγκεκριμένα, και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες -εκ των οποίων οι 562.355 έφτασαν στην Ελλάδα και άλλοι 140.000 στη γειτονική Ιταλία. Και «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία, όπου έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Η προσφυγική κρίση ενδέχεται να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο ίδιος.

Η Αυστρία φτιάχνει φράχτη στα σύνορά της

Φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της, ανακοίνωσε ότι θα υψώσει η Αυστρία, την ώρα που υπάρχει ένταση και ανάμεσα σε Βιένη και Βερολίνο, με θέμα βέβαια τις προσφυγικές ροές. «Στόχος μας είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων» υποστήριξε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ μιλώντας για το θέμα, εξηγώντας ότι η απόφαση πάρθηκε επειδή «κατά τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες προσφύγων εμφανίστηκαν ανυπόμονοι και επιθετικοί» και για τον λόγο αυτό «θέλουμε να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργός την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει στόχος επικρίσεων στην Αυστρία, όταν είχε ζητήσει με δηλώσεις της να δημιουργηθεί «μια Ευρώπη κάστρο».

Χθες ωστόσο, με τις τοποθετήσεις της περί φρακτών, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν δεν φαίνεται να διαφώνησε. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως έσπευσε χθες να κατηγορήσει την Αυστρία ότι οδηγεί πρόσφυγες στα σύνορα αφού βραδιάσει, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο έδαφος της Γερμανίας και δήλωσε ότι περιμένει από τη Βιένη να επανέλθει αμέσως στην κανονική καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών. Τέλος και η Σλοβενία απειλεί πλέον να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, αν το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε την Κυριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν εφαρμοστεί.

Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και ο Σουλτς!

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο λόγος της επίσκεψής του είναι η προσφυγική κρίση που προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Eνωση ως προς τη διαχείρισή της. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να μεταβεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι την ερχόμενη εβδομάδα επισημοποιείται και η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μάρτιν Σουλτς σε πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, με την οριστικοποίηση και συγκεκριμενοποίηση των όρων. Το θέμα αυτό θα βρεθεί σίγουρα στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών, ιδίως απ’ τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα με τη χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού προγράμματος.

Τραγωδία! Επτά νεκροί σε Σάμο και Μυτιλήνη

Η μια προσφυγική τραγωδία διαδέχεται την άλλη στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, όπου βρήκαν χθες τραγικό θάνατο πέντε παιδιά και δύο άνδρες, ενώ ένα κοριτσάκι, ηλικίας ενός έτους, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Η πρώτη πράξη του δράματος παίχτηκε το πρωί της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μυτιλήνης, όταν πλωτό του Λιμενικού διέσωσε 38 πρόσφυγες. Δύο μικρά παιδιά, ωστόσο, εντοπίστηκαν αναίσθητα. Το αγόρι, ηλικίας έξι ή επτά ετών, ήταν νεκρό και το κορίτσι, ενός έτους, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης.

Ξύλινη βάρκα
Κοντά στην ίδια περιοχή ανατράπηκε το απόγευμα μια ξύλινη βάρκα, στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 100 μετανάστες. Ως αργά το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού για αγνοουμένους, ο απολογισμός του ναυαγίου ήταν τρεις νεκροί, δύο παιδιά και ένας άνδρας. Τραγωδία σημειώθηκε και στο ακρωτήρι Γάτος της Σάμου, όπου μία βάρκα με μετανάστες τσακίστηκε στα βράχια παρασύροντας στον θάνατο ακόμα δύο παιδιά και έναν άνδρα.

Εν τω μεταξύ εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερις πρόσφυγες που έπεσαν από τη βάρκα στην οποία επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγαθονησίου. Πρόκειται για δύο αγοράκια, ενός και πέντε ετών, ένα κοριτσάκι ενός έτους και μία γυναίκα, 61 ετών.

Ερχεται σήμερα για να πιέσει και ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Η προσφυγική κρίση, η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης, οι διμερείς σχέσεις και το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Βερολίνο θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ σήμερα στην Αθήνα.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ο Στάινμαγερ θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΕΞ: «Στην Αθήνα (ο Στάινμαγερ) θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού. Σε αυτά ανήκουν, βεβαίως, η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπως και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας για τη χώρα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Πάντως, φαίνεται (και από αυτή την επίσκεψη) ότι οι γερμανικές πιέσεις θα ενταθούν, αφού το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να κάνει την Αθήνα να τρέξει ώστε να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και με τον πιο λειτουργικό τρόπο οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής.

Δεσμεύσεις

Μεταξύ αυτών, είναι βέβαια και η δέσμευση της χώρας μας για την «υποδοχή» 50.000 προσφύγων-μεταναστών και η υλοποίηση του προγράμματος της επιδότησης ενοικίου! Μάλιστα, χθες οι Γερμανοί επιχείρησαν δημόσια να διαχωρίσουν το θέμα της (όποιας) ευελιξίας στο θέμα του Μνημονίου 3 από τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό.

Ν. Ελευθερόγλου

Φάρμακα (1,5 τόνους)  δωρέα από το Ισραήλ 

Στη δωρεά 1,5 τόνου φαρμάκων στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περίθαλψη των προσφύγων που καταφτάνουν στις ελληνικές ακτές, προχώρησε το κράτος του Ισραήλ. Τα φάρμακα έφτασαν προχθές, αεροπορικώς, στη χώρα μας και παραδόθηκαν στο Κέντρο Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, που λειτουργεί στη Βάρη. Το υπουργείο Υγείας θα τα διανείμει στο κέντρο της Αθήνας και στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Λέρος, Κως, Ρόδος) που έχουν μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών. Σημειώνεται πως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκονται στην Ελλάδα ανθρωπιστικές οργανώσεις από το Ισραήλ, όπως το IsraAID, που προσφέρουν, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους πρόσφυγες.


«Να απομακρυνθούν έως το Σάββατο από το κλειστό Γαλατσίου»!

Να τηρήσει τη δέσμευσή της και να απομακρύνει, έως το Σάββατο, τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, ζήτησε από την κυβέρνηση ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μαρκόπουλος. «Εχουμε υπερβάλει εαυτούς. Δεν υπάρχουν πλέον άλλη ανοχή και αντοχή. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία αυτής της κατάστασης, την οποία αναγνωρίσαμε ως σοβαρό εθνικό θέμα και τη σηκώσαμε στην πλάτη μας. Συμφωνήσαμε για έναν μήνα, ευελπιστώ ότι θα τηρηθούν τα συμφωνημένα» δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα κάνει υπομονή έως το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Δεν ζητήσαμε χρήματα, ούτε θέλουμε να πάρουμε. Απλά προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε για έναν μήνα» σημείωσε ο δήμαρχος Γαλατσίου και κατέληξε λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε συνεχώς και τις αρρώστιες και τις πολύμορφες ανάγκες που παρουσιάζονται». Σημειώνεται ότι στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου επικράτησε προ ημερών ένταση, εξαιτίας της ανεπαρκούς κάλυψης της πρωινής σίτισης των προσφύγων, καθώς οι μερίδες που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 1.000 αντί για 1.500.


{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα