Τράπεζες: Αγωνία για τα stress tests

Ανακοινώνονται µεθαύριο από την ΕΚΤ! Αγώνας δρόµου για να «κλείσει» η ανακεφαλαιοποίηση

Το ερχόµενο Σάββατο θα κριθεί το µέλλον των τεσσάρων συστηµική τραπεζών µε την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανάλογα µε τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυµάτων θα κινηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους, προσδοκώντας όσο το δυνατό µεγαλύτερη συµµετοχή ιδιωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσµατα θα είναι θετικά, δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα είναι κατώτερες του αναµενόµενου. Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν από ιδιώτες µετόχους και λιγότερο από το ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, παραµένει το θρίλερ µε τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης µετά τις «φωτιές» που άναψε ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν Βάλντις Ντοµπρόβσκις λέγοντας ότι ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση πάνε «χέρι χέρι». Περίπου την ίδια γλώσσα χρησιµοποίησε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρας, λέγοντας ότι είναι σκόπιµο να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του έτους.

Ο νόµος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναµένεται να κατατεθεί σήµερα ή αύριο στη Βουλή, ώστε να έχει ψηφιστεί έως την ερχόµενη ∆ευτέρα.
Η προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών εν όψει των stress tests καθρεφτίζεται και στην προαιρετική δηµόσια προσφορά της Alpha Bank στους κατόχους οµολόγων. Με την προσφορά, που δηµοσιοποίησε χθες και εκπνέει στις 16 Νοεµβρίου, η Alpha Bank απευθύνεται σε κατόχους υβριδικών τίτλων οµολόγων µειωµένης εξασφάλισης αλλά και κατόχων senior bonds, παρέχοντας µετρητά µε έκπτωση ή µετατροπή σε µετοχές ως και για το 100% της ονοµαστικής αξίας.

Η πρόταση αφορά τίτλους συνολικής ονοµαστικής αξίας 1,083 δισ. ευρώ και έναν τίτλο 3.000.000 δολαρίων. Υπενθυµίζεται ότι τον δρόµο είχε ανοίξει πριν από λίγες ηµέρες η Τράπεζα Πειραιώς, διαθέτοντας οµόλογα κύριας και µειωµένης εξασφάλισης ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Η δηµόσια προσφορά της Πειραιώς ολοκληρώνεται στις 4 Νοεµβρίου.

Οσον αφορά τους πλειστηριασµούς, τα πιστωτικά ιδρύµατα δεν επιθυµούν την πώληση στεγαστικών δανείων σε ξένα funds, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόµενο να τεθεί πλαφόν πλειστηριασµών ετησίως ανά τράπεζα µε παράλληλη µείωση της «προστατευόµενης» αξίας του ακινήτου στα 100.000 – 120.000 ευρώ, στο πλαίσιο του συµβιβασµού των θέσεων κυβέρνησης – θεσµών. Οι τράπεζες θεωρούν µόνη επιλογή στο πρόβληµα των «κόκκινων στεγαστικών δανείων τη µεγάλη επιµήκυνση της περιόδου αποπληρωµής τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα