Πήγαν στη Βουλή με ελικόπτερο

Ανάμεσα στα κτίρια στιλ αρ νουβό, με την υπογραφή του Αντόνι Γκαουντί, μοιάζει να αναγεννιέται η καταλανική δημοκρατία, «αποκλείοντας» τους «εκλεγμένους» από τα «βουλευτικά έδρανα» και σβήνοντας για άλλη μια φορά τα όποια εναπομείναντα σημάδια της δικτατορίας του Φράνκο.

 

Η αγανάκτηση «στάθμευσε» στην καρδιά της Βαρκελώνης, όταν περισσότεροι από 2.000 indignados περικύκλωσαν την είσοδο της τοπικής Βουλής της Καταλονίας, για να εναντιωθούν στο πακέτο περικοπών και να διεκδικήσουν ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο».

 

Η συζήτηση για τις περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης. Τότε οι Καταλανοί «Αγανακτισμένοι» αποφάσισαν να εμποδίσουν την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας, με σύνθημα «κανείς δεν μας αντιπροσωπεύει» και αποδοκιμάζοντας έντονα όσους βουλευτές αποπειράθηκαν να περάσουν τον κλοιό τους.

 

Αποτέλεσμα; Μέλη της τοπικής κυβέρνησης και 24 βουλευτές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν αστυνομικά ελικόπτερα για τη μετάβασή τους στο κτίριο. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος της Αυτόνομης Επικράτειας Αρτούρ Μας και ο πρόεδρος της Βουλής Νούρια ντε Ζισπέρτ.

 

Οι συσκέψεις για τα επίμαχα ζητήματα ξεκίνησαν παρά τις συμπλοκές και τους τραυματισμούς.

 

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν ακόμα και τη διέλευση αστυνομικών οχημάτων. Οι ισπανικές Αρχές απάντησαν με γκλομπ και δακρυγόνα, δίχως ωστόσο να κατορθώσουν να αναστείλουν το «πνεύμα εξέγερσης». Παρά την απουσία καταλανικού παρελθόντος μαζικών διαμαρτυριών και τη σκιά της άκαμπτης ισπανικής νομοθεσίας, οι πολίτες της Βαρκελώνης παραδίδουν μαθήματα «πολιτικής επανάστασης».

Μάταια ο Αρτούρ Μας καταγγέλλει το «βίαιο χάος», κατηγορώντας τους indignados ότι διέσχισαν την κόκκινη γραμμή. Εκείνοι έχουν νέα σχέδια. Επόμενος στόχος; Η παρεμπόδιση της εξόδου των βουλευτών. Κι ας απειλούνται από το άρθρο 494 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ποινή έξι μηνών έως ενός έτους φυλάκιση σε όσους διαταράσσουν τις συνεδριάσεις της Βουλής, της Γερουσίας και των αυτόνομων κοινοτήτων. Σύμφωνα δε με το άρθρο 498, η παρεμπόδιση εισόδου των βουλευτών στον «οίκο της δημοκρατίας» μπορεί να κοστίσει στους παραβάτες φυλάκιση από τρία έως πέντε χρόνια.

 

Μοναδικός, όμως, νόμος στην ισπανική γη φαντάζει πλέον η αγανάκτηση. Και οι «Αγανακτισμένοι» της ιβηρικής χερσονήσου που πλήττονται από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε., 41,6%, διπλό από το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό, δείχνουν να υπακούουν πλέον μονάχα σε αυτόν.

 

 

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ετικέτες: