Shopping με… εκπτώσεις και εντάσεις!

Το 70% των καταστημάτων άνοιξε στη Θεσσαλονίκη. Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στην Τσιμισκή

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Με συμμάχους τον καλό καιρό, την κυριακάτικη αργία, αλλά και κάποιους μισθούς που είχαν… πέσει στο τέλος του μήνα, πολλοί Θεσσαλονικείς αξιοποίησαν χθες την πρώτη μέρα των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, στην ανοιχτή κυριακάτικη αγορά. Η κίνηση στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν ικανοποιητική, με τις διερευνητικές βόλτες να μετατρέπονται σε μεγάλο βαθμό σε ψώνια.

Ετσι, πολλές ήταν οι σακούλες που εμφανίστηκαν και αρκετοί οι έμποροι που είδαν έπειτα από καιρό τη… σκόνη του πελάτη στα καταστήματά τους. Πάντως, αν και ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης θέλει να πιστεύει ότι στο δεκαήμερο αυτό (οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου) θα υπάρξει μια κινητικότητα, ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις και «τρύπες», κρατά μικρό καλάθι, με δεδομένα τα βάρη που κουβαλούν οι καταναλωτές.

«Ηταν η πρώτη μέρα των εκπτώσεων και μάλιστα μια ηλιόλουστη μέρα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και ένα κομμάτι του κέντρου της πόλης δούλεψε, δεν είναι όμως αυτή η γενική εικόνα» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, εξηγώντας ότι μπορεί να δούλεψαν 100 μαγαζιά στην εμπορική «καρδιά» της πόλης, υπάρχουν όμως άλλα 6.900 στο πολεοδομικό συγκρότημα.

«Ξεφούσκωσε»

Εκτιμάται ότι στις διάφορες συνοικίες της πόλης περί το 70% των καταστημάτων άνοιξε, ενώ αρκετά έμειναν ανοιχτά μόνο έως το μεσημέρι, οπότε και «ξεφούσκωσε» η όποια κίνηση.

Εν τω μεταξύ, εμποροϋπάλληλοι-μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από πολυκατάστημα στην Τσιμισκή, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή» και «Ποτέ δουλειά την Κυριακή». Σημειώνεται ότι η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων είχε κηρύξει για χθες 24ωρη απεργία.

Αντιδράσεις και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ανοιχτά παρέμειναν χθες τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη λειτουργία τους να συμπίπτει με την έναρξη των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Για ακόμα μία Κυριακή, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων με τις κυριότερες να καταγράφονται σε Αθήνα, Πάτρα και Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα, στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας, την οδό Ερμού, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει για χθες.

Η συγκέντρωση, η οποία είχε προκαθοριστεί για τις 11 το πρωί, κύλησε χωρίς απρόοπτα με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αντίθεσή τους «στη συνέχιση της εφαρμογής νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».

Από την πλευρά τους, πάντως, οι έμποροι προσδοκούν ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, με τα ως σήμερα στοιχεία για τις «πολλά υποσχόμενες» ενδιάμεσες εκπτώσεις να αποδεικνύουν ότι δεν κατάφεραν να τονώσουν σημαντικά τον τζίρο των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, το ίδιο δεκαήμερο πέρυσι ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με το 40% των επιχειρήσεων να βλέπει τις πωλήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2013 και το 37% να κινούνται χαμηλότερα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα