Νεκροί δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ

Η σιωπή που προσπαθεί να επιβάλλει με την πιο ακραία μορφή βίας στους αντιφρονούντες το καθεστώς Ασαντ στη Συρία σφραγίστηκε χθες και με το αίμα -ακόμη- δύο δημοσιογράφων από τη Δύση.

Της Αμερικανίδας Μαρί Κόλβιν, που εργαζόταν επί 25 χρόνια ως ανταποκρίτρια των «Sunday Times» και του Γάλλου φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, οι οποίοι έπεσαν νεκροί στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πολιορκημένης πόλης Χομς, όταν ο συριακός στρατός βομβάρδισε το σπίτι όπου διέμεναν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές, τους οποίους επικαλέστηκε το Reuters, οι δύο δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ρουκέτα καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κτίριο που δεχόταν τα πυρά του στρατού.

 

Η πολύπειρη Μαρί Κόλβιν ήταν μία από τις πιο ατρόμητες πολεμικές ρεπόρτερ στον κόσμο, που πολλές φορές δεν δίστασε να ρισκάρει τη σωματική της ακεραιότητα για να βγάλει εις πέρας την αποστολή της. «Παράτολμη όσο δεν παίρνει» τη χαρακτήριζαν χθες όσοι τη γνώρισαν υπενθυμίζοντας ότι είχε χάσει το μάτι της από θραύσματα βόμβας στη Σρι Λάνκα το 2001, με αποτέλεσμα έκτοτε να φορά μαύρη καλύπτρα.

 

Και ο Ρεμί Οσλίκ, όμως, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μέσα από τις φωτογραφίες του κατάφερνε να περιγράφει τη φρίκη του πολέμου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τις αποστολές του σε χώρες όπως η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Ενώ αξίζει να τονιστεί ότι την πρώτη του αποστολή σε ζώνη συγκρούσεων την έκανε το 1983 σε ηλικία μόλις 20 ετών, ταξιδεύοντας στην Αϊτή.

 

Δυστυχώς, όμως, οι Κόλβιν και Οσλίκ δεν ήταν χθες τα μόνα θύματα του συριακού στρατού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακόμη δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σοβαρά «όταν δέκα ρουκέτες έπληξαν το κτίριο όπου βρίσκονταν οι ξένοι ρεπόρτερ».

 

Εκτός των δημοσιογράφων που χάθηκαν στη Χομς, οργάνωση ακτιβιστών κατήγγειλε ακόμη και τις «εν ψυχρώ εκτελέσεις» 27 νέων αμάχων στα χωριά Ιντίτα, Ιμπλίν και Μπαλσόν της επαρχίας Ιντλίμπ στα βόρεια της χώρας. Οπως δήλωσαν μάλιστα, τα περισσότερα από τα θύματα «δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι ή στο στέρνο μέσα στα ίδια τους τα σπίτια».

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ετικέτες: