Μαύρη διετία με απολύσεις και λουκέτα!

Νέα ερευνα-σοκ: Οι οκτώ στους δέκα Ελληνες επιχειρηματίες θα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

«Μαύρη» διετία βλέπουν μπροστά τους οι Ελληνες επιχειρηματίες, που στο «μενού» των επιλογών τους έχουν τη συρρίκνωση, το λουκέτο και τη μετανάστευση. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ Research σε 2.003 άτομα για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού ka-business.gr, που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, το 26,2% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θεωρεί πιθανό να προχωρήσει σε συρρίκνωση και απολύσεις, ένα 20,3% να βάλει λουκέτο και το 19,3% να μεταφέρει την έδρα του σε άλλη χώρα. Τρεις στους 10 πάντως εμφανίζονται τολμηροί, σχεδιάζοντας… ανάπτυξη (35,8%).

Την ίδια ώρα περισσότεροι από τους μισούς νέους επιχειρηματίες, ανέργους και φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα (55,7%). Ενδεικτικό είναι όμως ότι από αυτούς το 57,3% απάντησε ότι ενδιαφέρεται για το επιχειρείν ως λύση ανάγκης για την εξασφάλιση εισοδήματος και όχι ως επένδυση σε μια ευκαιρία. Στην ερώτηση δε τι θεωρούν αναγκαίο για την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας οκτώ στους 10 νέους απάντησαν «ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα», επτά στους 10 «έναν χρηματοδότη» και δύο στους 10 «πολιτική σταθερότητα» (έως δύο επιλογές).

Κι ενώ το ντόπιο επιχειρείν εμφανίζεται απαισιόδοξο, το 81,8% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι αν το παιδί του ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό θα το ενθάρρυνε, ενώ πριν από μια διετία υπερίσχυαν όσοι θεωρούσαν καλή ιδέα για τα παιδιά τους την επιστροφή στην περιφέρεια με μια δική τους επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου, το 62,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χειροτερεύει σε σχέση με πέρυσι, ενώ πάνω από εννιά στους 10 χαρακτηρίζουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση από αρκετά κακή ως κακή. Στην ερώτηση δε αν του χρόνου τέτοια εποχή είναι πιθανότερο η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση ή σε ανάπτυξη, πάνω από επτά στους 10 προβλέπουν… ύφεση.

Οσον αφορά τους κλάδους με τις περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρείν, στην πρώτη θέση με 75,7% βρίσκονται ο τουρισμός και ο πολιτισμός και ακολουθούν ο αγροτικός τομέας – παραγωγή τροφίμων (54,1%) και η ενέργεια (45,4%).

Η έρευνα παρουσιάστηκε εν όψει του 9ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη», το οποίο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο το ka-business.gr.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα