Επιστολές για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Οι οικονομικοί εισαγγελείς κάνουν έκκληση στον Τσίπρα για πρόσληψη προσωπικού που θα κυνηγήσει τις υποθέσεις φοροδιαφυγής

Φωτιές ανάβουν δύο επιστολές των οικονομικών εισαγγελέων προς τον πρωθυπουργό, καθώς υπογραμμίζουν ότι η εξέταση της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» (αλλά και εκείνης του Λουξεμβούργου και άλλων) είναι σχεδόν αδύνατη λόγω έλλειψης προσωπικού! Μάλιστα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου από τις 25 Μαΐου έχει προειδοποιήσει το Μαξίμου για τα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι με 20 ελεγκτές κατάφεραν, υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να βεβαιώσουν φόρους που αγγίζουν τα 270.000.000 ευρώ από τον έλεγχο περίπου 30 υποθέσεων.

Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν ανέλαβε δράση, μολονότι η κυβέρνηση έχει πολλάκις αναγάγει την πάταξη της διαφθοράς και δη την εξέταση κάθε λογής λιστών σε μείζον πολιτικό ζήτημα, οι οικονομικοί εισαγγελείς επανήλθαν με νέα επιστολή τους.

Στο 26 σελίδων κείμενό τους αναφέρουν: «Είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών που θα διαθέσετε για τον παραπάνω σκοπό, κυρίως για να καταστεί εφικτή η ταυτόχρονη έκδοση πολυάριθμων εντολών φορολογικού ελέγχου των προσώπων που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω ποινικές προκαταρκτικές δικογραφίες μέχρι τις 31/12/2016 και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοί μέχρι την ημερομηνία αυτή». Σύμφωνα με τους ίδιους, η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί τη στελέχωση της υπηρεσίας με 300 εξειδικευμένους ελεγκτές και χρήστες πληροφορικής, καθώς και τον εξοπλισμό της με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα. «Ολα τα ανωτέρω αποτελούν αθροιστικά την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη επεξεργασία των υπό έρευνα στοιχείων, με σκοπό τη συντεταγμένη και ασφαλή εξέλιξη όλης της προβλεπόμενης επιχειρησιακής και κατ’ επέκταση ποινικής διαδικασίας» καταλήγουν.

Παράλληλα, παραθέτουν και στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των υποθέσεων. Λόγου χάρη, για τη «λίστα Λαγκάρντ» επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου, ενώ για τη «λίστα Λιχτενστάιν» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις, που αφορούσαν στοιχεία τα οποία εστάλησαν από τις γερμανικές Αρχές, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων. Αναφορικά με τη «λίστα Λουξεμβούργου» έχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα, για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα