Βραβείο σε 13χρονη για την «Μέθη των ονείρων»

Η μαθήτρια γυμνασίου Αν. Ματζιάρη αρίστευσε σε διαγωνισμό ποίησης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Μια 13χρονη μαθήτρια από το 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, που προτιμά να γράφει ποιήματα και να παίζει στο πιάνο τα τραγούδια που η ίδια γράφει, πήρε το 1ο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η μικρή Αναστασία Ματζιάρη, που έγραψε για τη «Μέθη των ονείρων», όπως είπε στη «δημοκρατία», δεν περίμενε να πάρει το πρώτο βραβείο, ενώ το ευχάριστο νέο δεν το έχει πει ούτε στις καλύτερες φίλες της.

«Ντρέπομαι λίγο...» είπε διστακτικά η 13χρονη, η οποία, μόλις έμαθε για τον διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, έγραψε αμέσως το ποίημα και το έστειλε. Στη βράβευση που έγινε την περασμένη Παρασκευή δεν πήγε η ίδια, όπως μας είπε, και το βραβείο παρέλαβε η νονά της.

Η 13χρονη λατρεύει το πιάνο και έκανε μαθήματα σε ωδείο, ενώ κάποια ποιήματά της τα έχει μελοποιήσει παίζοντάς τα στο πιάνο. «Μου αρέσει πάρα πολύ η μουσική και το πιάνο και πήγαινα και ωδείο» είπε η Αναστασία, που έχει γράψει αρκετά ποιήματα, τα οποία όμως δεν ξέρει αν θα ήθελε να εκδοθούν. Στενοχωριέται με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και τα θλιβερά γεγονότα στο Παρίσι και σκέφτεται ότι, όταν μεγαλώσει, θα ήθελε να γίνει δημοσιογράφος. Η Αναστασία είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας του Βάιου Ματζιάρη, ενώ ο 19χρονος αδελφός της σπουδάζει Ιατρική.

«Πρόκειται για μια πολύ καλή μαθήτρια και ένα αρκετά συγκροτημένο παιδί» είπε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Θυμιατής, δηλώνοντας περήφανος για τη διάκριση της 13χρονης. «Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για την Αναστασία και το βραβείο που πήρε γράφοντας αυτό το υπέροχο ποίημα.

Ολοι οι καθηγητές του σχολείου προσπαθούμε να βοηθάμε τα παιδιά και να τα ωθούμε να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, όπου και διακρίνονται τα ταλέντα τους». Στον διαγωνισμό που προκήρυξε για όγδοη συνεχή χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 117 μαθητές γυμνασίων και λυκείων και η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από την Αννυ Κουτροκόη, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, ποιήτρια-πεζογράφο, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, την Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, φιλόλογο, ποιήτρια-δοκιμιογράφο, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και γενική γραμματέα της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, και Γιάννη Τζανή, διδάκτορα Φιλολογίας, ποιητή -πεζογράφο, πρώην αντιπρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Φιλόλογος».

Το πρώτο βραβείο για τους μαθητές λυκείου απονεμήθηκε στον Ιωάννη-Μάικλ Αμβροσιάδη Αρνολντ, μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Οι στίχοι

Ανιχνεύοντας τον ορίζοντα, όπου βρίσκω
το σύμπαν να ορθώνεται μέσα μου
Μέσα στα κοχύλια των λευκών αμμουδιών,
στα βότσαλα των ξεχασμένων ονείρων,
ψηλαφώντας τ' αστέρια
Ανάμεσα στις θύμησες των παιδικών οραμάτων,
που ζητούν σπαράζοντας να ζωντανέψουν
Μέσα σε στίχους αρμονικά συμμετρικούς
με το τραγούδι των πουλιών,
που ενώνονται για να γίνουν ελπίδες
Στις περιπλανήσεις ενός δειλινού,
αγγίζοντάς με, μια αίσθηση πρωτόγνωρη
Τυλίγομαι στη μέθη των ονείρων
Ανακαλύπτω τη διάσταση της ύπαρξης
και σ' αναζητώ,
αν υπάρχεις...

Ματζιάρη Αναστασία
2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
Τάξη: Α'

 

Ετικέτες: