Αφορολόγητο για τα «ανείσπρακτα ενοίκια» μόνο με έξωση

Και σενάριο για ψυχοπάθεια οι αλλαγές στις 100 δόσεις

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Μόνο όσοι έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον των ενοικιαστών που δεν καταβάλλουν τα μισθώματα θα γλιτώνουν από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν!

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό «πακέτο» των διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει εξάλλου διατάξεις με τις οποίες καθίσταται πλέον πάρα πολύ δύσκολη η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αναλυτικά, οι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν:

  1. Ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος διεκδικεί ανείσπρακτα ενοίκια θα μπορεί να αποφύγει τον φόρο για τα μη αποκτηθέντα αυτά εισοδήματα, εφόσον έχει προηγηθεί σχετική διεκδικητική ή δικαστική διαδικασία εις βάρος του ενοικιαστή (διαταγή πληρωμής, αγωγή εις βάρος του ή άλλα δικαστικά μέτρα).
  2.  Αλλαγές επί το δυσμενέστερο στις προϋποθέσεις για την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από την 1/1/2018 και μετά η καθυστέρηση πληρωμής μιας νέας οφειλής προς το Δημόσιο έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Για το χρονικό διάστημα από τις 15/12/2015 έως τις 30/6/2016 προβλέπεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται εφόσον οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο δεν εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τη στιγμή που αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη! Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προβλέπεται χρονικό περιθώριο 30 ημερών.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα για όσους οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα έλθουν αντιμέτωποι από την 1/7/2016 και ως τις 31/2/2017 με νέες οφειλές προς το Δημόσιο. Γι’ αυτούς το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση της παραπάνω ήδη περιορισμένης χρονικής προθεσμίας των 30 ημερών στις 15 ημέρες!

Καθυστέρηση

Επιπλέον, από την 1/1/2017 η καθυστέρηση πληρωμής μιας δεύτερης νέας οφειλής κατά μία μέρα θα συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την καθυστέρηση καταβολής της προηγούμενης νέας οφειλής.

Ως επιπλέον προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης των 100 δόσεων τίθεται εξάλλου η υπαγωγή των νέων φορολογικών οφειλών που θα προκύψουν στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, προτού οι οφειλές αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες. Ομως, εάν το σύνολο των ρυθμισμένων με τις 100 δόσεις οφειλών και των νέων οφειλών που έχουν προκύψει υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, τότε τα πράγματα θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολα. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή των νέων οφειλών στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων (ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις παλαιές οφειλές) θα επιτρέπεται πλέον μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδείξει, προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα, ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την εμπρόθεσμη εξόφλησή τους.

Στα κάγκελα οι παραγωγοί για το χαράτσι στο εγχώριο κρασί

Στα «κάγκελα» βρίσκονται από χθες οι οινοποιοί, λόγω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου επισημαίνει ότι «είναι μια πρόταση που δεν εφάπτεται της ελληνικής, αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθόσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».

«Καμία χώρα, κανένα κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα, κράτη-μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους, το έχουν κάνει» συμπληρώνεται.
Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί και η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει τη φορολόγησή του:

  • Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό φόρο ένα προϊόν της ελληνικής γης.
  • Το κρασί είναι τρόφιμο και βρίσκεται κάθε ημέρα πάνω στο ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη -κυρίως εισαγόμενα-, τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό φόρο.
  • Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία, αφού από 8% ΦΠΑ το 1992 έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (σημειώνεται ότι, αντίστροφα, τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από το 36% ΦΠΑ στο 23% ΦΠΑ).
  • Ενα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ηδη, με τον ΦΠΑ 23% δόθηκε ένα κίνητρο προς του φοροδιαφεύγοντες. Με τον ΕΦΚ κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, δηλαδή εκείνα ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί ο κλάδος (και είναι ο μόνος) για να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τους οινοποιούς, ως συνέπεια όλων των παραπάνω, «200.000 Ελληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του φόρου».

Εκρήξεις και στη Βορ. Ελλάδα! Εως 15% η αύξηση στη φιάλη

Βαρύτατο πλήγμα στη βιωσιμότητα των εγχώριων οινοποιητικών επιχειρήσεων αλλά και στην κατανάλωση του κρασιού θα φέρει η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον… οίνο, που μέχρι σήμερα το μόνο που έκανε ήταν να… ευφραίνει καρδίαν.

Οι Βορειοελλαδίτες οινοποιοί είναι ανάστατοι με τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία -μετά την αποτυχημένη απόπειρά της να φορολογήσει τις εγχώριες ζυθοποιίες- έβαλε τώρα στο στόχαστρο έναν από τους λίγους κλάδους που καταφέρνουν να σηκώσουν κεφάλι. Βάσει του σχεδιασμού, προβλέπεται η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο (0,30 ευρώ ανά φιάλη), που όμως, σύμφωνα με τους οινοποιούς, δεν θα μείνει εκεί. Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Στέλιος Κεχρής, χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή επιπόλαια και καταστροφική, εξηγώντας ότι θα ανοίξει μια κερκόπορτα και για νέους φόρους, όταν η κυβέρνηση θα αναζητήσει εκ νέου έσοδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιβολή του ΕΦΚ θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των κρασιών από 5% έως 15%, με βασικό χαμένο τις φθηνές ετικέτες. «Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στην κρίση, λανσάροντας οικονομικότερα κρασιά με υψηλή ποιότητα και μας τιμωρούν γι’ αυτό. Ενα κρασί των 5-6 ευρώ μπορεί να φτάσει στον τελικό καταναλωτή με 1 ευρώ παραπάνω. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις τρύπες στην εσωτερική αγορά, όπου οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 25%, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και μας… πυροβολούν» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κρασί είναι ένα τοπικό γεωργικό προϊόν, συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και δεν είναι δυνατό να φορολογηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχρή, οι εγχώριες οινοποιητικές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους οικογενειακές, θα αναγκαστούν να γίνουν «φορολογικές αποθήκες» και δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε να αντέξουν την αύξηση στο κοστολόγιο.

Μαρία Μαθιοπούλου

Αστοχο σχόλιο από τον οινοποιό Μπουτάρη

Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί που εξετάζει η κυβέρνηση εξέφρασε ο, οινοποιός στο επάγγελμα, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε: «Μιλώντας ως οινοπαραγωγός είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση». Επιπλέον, επισήμανε ότι ένας τέτοιος φόρος επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. «Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί είτε στο τσίπουρο θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθήσει η παραοικονομία» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης. Κάνοντας, πάντως, και το άστοχο σχόλιο: «Ακόμα και η θεία κοινωνία από κρασί γίνεται και όχι από βούτυρο».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα