Ολική καταστροφή (!) των συντάξεων

Οι συζητήσεις του υπ. Εργασίας με την τρόικα που απαιτεί δραματική μείωση των δαπανών (άρα και νέες περικοπές)

Περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη που φτάνουν στα 1,65 δισ. ευρώ και αφορούν τόσο τη διετία 2015-2016 (έως 900.000.000 ευρώ) όσο και το χρονικό διάστημα 2017-2018 (έως 750.000.000 ευρώ) απαιτούν οι θεσμοί να εμπεριέχονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των θεσμών η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ύψος και στον τρόπο των περικοπών στις συντάξεις, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αυτές θα συνδεθούν με ένα νέο «δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα». Οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα με το να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί να μπορεί το υπουργείο Εργασίας να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οι συνιστώσες

Σε κάθε περίπτωση, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), στο οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι βασικές συνιστώσες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιδιώκει να υπάρξει έστω και μικρή καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, για να μη χρειαστεί η κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα ένα νέο μέτωπο με την κοινωνία, αμέσως μετά το θέμα των πλειστηριασμών.

Η αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωσης είναι πιθανό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες για να προκύψει η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που ζητείται. Εάν όμως οι θεσμοί δεν πειστούν με ποσοτικά τεκμηριωμένα στοιχεία, τότε θα ανακάμψει το σκέλος των οριζόντιων περικοπών είτε σε όλες είτε στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θέλει να προωθήσει τη σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθεια να πετύχει αύξηση εισφορών και να περιορίσει τις όποιες περικοπές στις συντάξεις.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2016, που θα έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για την προσεχή χρονιά και θα διατηρεί αμετάβλητους τους δημοσιονομικούς στόχους σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν ευκολότερα, γιατί η ύφεση αναμένεται να είναι τελικά μικρότερη από 1% φέτος, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,3%.

Η κυβέρνηση καλείται να καταρτίσει το προσεχές διάστημα και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, με πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018. Επιπλέον, ως τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υλοποιηθεί η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιευθεί 1 δισ. ευρώ. Η λίστα αυτή προβλέπεται να περιλαμβάνει την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, τις νέες επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση της φορολογίας αγροτών, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα