OHE: Παγκόσμιο μέτωπο κατά του ΙSIS

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Η προετοιμασία της κήρυξης «παγκόσμιου πολέμου» ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος κλιμακώνεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, υιοθέτησε ομόφωνα το απαιτούμενο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ψήφισμα, στο οποίο το Ι.Κ. αναγνωρίζεται επισήμως ως «παγκόσμια, πρωτόγνωρη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και καλούνται άπαντα τα κράτη-μέλη να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί».

Μεταξύ αυτών ζητείται ρητά να εντείνουν τις προσπάθειες περιορισμού της ροής προς Συρία και Ιράκ των λεγόμενων «ξένων μαχητών» που στρατολογούνται στις τάξεις του Ι.Κ., αλλά και για παρεμπόδιση των χρηματοδοτικών ροών του Ι.Κ. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκινά από σήμερα διπλωματικό μαραθώνιο επαφών με τους επικεφαλής των διεθνών δυνάμεων, στην αρωγή των οποίων προσβλέπει η Γαλλία για την οργάνωση μιας αποτελεσματικής παρέμβασης εναντίον του Ι.Κ. Σήμερα υποδέχεται στο Παρίσι τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, αύριο ο Ολάντ μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, την Τετάρτη θα είναι πίσω στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, και την Πέμπτη αναχωρεί για Μόσχα, όπου θα ολοκληρώσει τις διπλωματικές επαφές του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών τρομοκρατών με τον πρόεδρο Πούτιν.

Στόχος του Ολάντ είναι η δημιουργία ενός ευρύτατου συνασπισμού-συμμαχίας εναντίον του Ι.Κ. που θα παρακάμπτει τις διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της Συρίας και του προέδρου της Μπασάρ αλ Ασαντ και τις διαφωνίες για την ακολουθούμενη στρατηγική και τακτική των χτυπημάτων. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί -χαρακτηριστική ήταν πρόσφατη δήλωση Ομπάμα από τη Μαλαισία- εξακολουθούν να εγκαλούν τη Ρωσία ότι με τις επιχειρήσεις της δεν στοχεύει το Ι.Κ., αλλά αποδυναμώνει αποκλειστικά τις δυνάμεις των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, παρότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα δώσει αποδείξεις για το αντίθετο.

Παράλληλα, σε στρατιωτικό επίπεδο, η Γαλλία προετοιμάζεται για «μακρόχρονη» εμπλοκή στη μάχη εναντίον του Ι.Κ., όπως το έθεσε ο αρχηγός επιτελείου της στρατηγός Ντε Βιλιέ, την ώρα που εντείνονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της χώρας εναντίον του Χαλιφάτου.

Ασαντ: Η επέμβαση της Ρωσίας βελτίωσε την κατάσταση

Πρόοδο «σχεδόν σε όλα τα μέτωπα» του πολέμου στη Συρία έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωνε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ. «Μετά την εμπλοκή της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ, ενώ ο συριακός στρατός κερδίζει έδαφος σε σχεδόν όλα τα μέτωπα» ανέφερε σε συνέντευξή του στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV, προσθέτοντας ότι τώρα «οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν οπισθοχωρήσει και χιλιάδες (στελέχη τους) το έχουν σκάσει προς την Τουρκία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, ο Ασαντ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και καμιά επικοινωνία» μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αμερικανικών δυνάμεων που βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα