Σε βαριά κατάθλιψη βρίσκεται η πληγωμένη βάση!

Απογοήτευση (αλλά και ταλαιπωρία) για στελέχη, φίλους και μέλη που περίμεναν να «ανοίξει» το σύστημα

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Σε βαθιά κατάθλιψη για το φιάσκο της αποτυχημένης απόπειρας διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών βρίσκεται από χθες η πληγωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας, με την απογοήτευση να διατρέχει απ’ άκρη σ’ άκρη στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, οι οποίοι την Κυριακή, από νωρίς το πρωί, έσπευσαν μέσω της εκλογής του νέου αρχηγού να δώσουν το «παρών» στο νέο ξεκίνημα «αναστήλωσης» του κόμματος.

Η «νέα αρχή», που επαγγέλλονταν όλοι οι υποψήφιοι, δεν έγινε ποτέ! Αντίθετα, η εικόνα των ψηφοφόρων, που βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί στα εκλογικά τμήματα και ύστερα από λίγα λεπτά αποχωρούσαν άπρακτοι, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μελαγχολικό σύνδρομο απλώνεται βαρύ στο σύνολο της εκλογικής βάσης μετά το χθεσινό φιάσκο. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήταν από πολύ πρωί έξω από τα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το κομματικό δικαίωμά τους και αποχώρησαν ύστερα από πολλές ώρες ταλαιπωρίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους υπαιτίους.

Ουρές

Ακούστηκαν ακόμα και επικλητικές αναφορές στην πάλαι ποτέ ισχυρή παρουσία των πρώτων χρόνων ίδρυσης του κόμματος. Στο Εκλογικό Τμήμα Θήρας και Πατησίων είχε σχηματιστεί ουρά από 200 άτομα που περίμεναν να ανοίξει το σύστημα και να διεξαχθεί τελικά η διαδικασία, η οποία όμως ουδέποτε άρχισε… Η επιθυμία των φίλων και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο μεγάλη για συμμετοχή στη διαδικασία, που υπήρχαν ακόμα και ηλικιωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια που περίμεναν να ξεμπλοκάρει το δίκτυο. Οι συγγενείς που τους βοήθησαν να φτάσουν μέχρις εκεί σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να πάρουν τα αμαξίδια στα χέρια τους.

Χειρόγραφα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από επιφορτισμένα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας στελέχη, σε ορισμένα εκλογικά κέντρα της επικράτειας, παρά το ότι το σύστημα «είχε πέσει», άρχισαν τη διαδικασία με χειρόγραφες καταστάσεις, ώστε να αποφύγουν την γκρίνια των ψηφοφόρων και, μάλιστα, χωρίς να έχουν την έγκριση της ΚΕΦΕ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συντηρηθεί η διαδικασία μέχρι να αποκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε ήταν η αδυναμία συντονισμού μεταξύ τμημάτων και κέντρου, καθώς στα ερωτήματα των ψηφοφόρων «τι συμβαίνει» δεν ήξεραν να απαντήσουν. «Νιώθω όχι μόνο απογοητευμένος αλλά και απελπισμένος, γιατί ένα κόμμα με μεγάλη δύναμη, όπως η Ν.Δ., το έφεραν μερικοί μερικοί εκεί που το έφεραν» ανέφερε ψηφοφόρος (ο κ. Θανάσης), ενώ αναρωτιόταν: «Αν αυτό λέγεται συντεταγμένο κόμμα, να μας πουν οι υπεύθυνοι αρχηγοί ποιο είναι…». Δήλωνε, πάντως, έτοιμος να επανέλθει και να ψηφίσει όταν η διαδικασία επαναληφθεί…

Οργή στα εκλογικά της Θεσσαλονίκης

Ξεχείλιζε η οργή από τα χείλη των νεοδημοκρατών της Θεσσαλονίκης για το χθεσινό φιάσκο. Γιατί μπορεί η προσέλευση το πρωί να μην ήταν αντίστοιχη του 2009, αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης για να ψηφίσουν και βρέθηκαν μπροστά σε κλειστά κομπιούτερ και τάμπλετ που δεν συνδέονταν.

Σε κάποια εκλογικά τμήματα ξεκίνησε η ψηφοφορία με τον παραδοσιακό τρόπο (δηλαδή χωρίς μηχανοργάνωση), αλλά τελικά γύρω στις 11, όταν η αναβολή της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε, οι διαμαρτυρίες και οι φωνές εντάθηκαν. «Οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη» έλεγε ψηφοφόρος της Ν.Δ. έξω από το Βελλίδειο, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι οφείλουν να δώσουν μια εξήγηση. Πολύς κόσμος δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, ενώ δεν έλειψαν και πιο σκληρές εκφράσεις που μιλούσαν για «ξεφτίλα και ντροπή».

Υπήρξαν, πάντως, και πιο οργανωμένες αντιδράσεις, όπως αυτή της ΝΟΔΕ Εβρου, που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της παράταξης»: «Σε κανένα από τα μέλη της βάσης μας δεν άξιζε να ζήσει τέτοιες μέρες. Τα λάθη στη διαδικασία προετοιμασίας των εσωκομματικών μας εκλογών, παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις μας, είχαν ως τελική κατάληξη την αναβολή τους, ενώ εκατοντάδες κόσμου είχαν ήδη προσέλθει στα εκλογικά κέντρα ανά τον νομό, για να μας τιμήσουν, δείχνοντάς μας εμπιστοσύνη και εναποθέτοντάς μας τις ελπίδες τους για μια καλύτερη μέρα».

Ν. Οικονόμου

Ο Κυριάκος πρότεινε αντικατάσταση του Μεϊμαράκη με την Γιαννάκου!

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στις εξελίξεις ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, εκτός από την αναβολή της διαδικασίας, πρότεινε και την αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη Μαριέττα Γιαννάκου, ζητώντας αυτή να ορίσει πρόσωπο της εμπιστοσύνης της ως αντικαταστάτη του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου, καθώς και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στην πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κ. Μητσοτάκης και Μ. Γιαννάκου είχαν συναντηθεί πριν από λίγες μέρες σε γνωστό καφέ του κέντρου της Αθήνας, με το συγκεκριμένο ραντεβού να προκαλεί αρκετά σχόλια. «Αν συμφωνήσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι, αλλά και τα θεσμικά όργανα, με πρώτο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εγώ ευχαρίστως θα βοηθήσω» δήλωσε στη «δημοκρατία» η κυρία Γιαννάκου, που χαρακτήρισε «ντροπή» τις χθεσινές εξελίξεις. Μάλιστα, οι Κ. Μητσοτάκης και Ευ. Μεϊμαράκης είχαν χθες το μεσημέρι και τηλεφωνική επικοινωνία, όπου ο πρώτος ζήτησε την παραίτηση του δευτέρου όχι μόνο από μεταβατικός πρόεδρος αλλά και από υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Κάτι που εξόργισε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος φέρεται ότι απάντησε με… γαλλικά στον κ. Μητσοτάκη. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη πάντως απέρριπταν το σενάριο Γιαννάκου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρος υπάρχει, καταστατικό υπάρχει, διαδικασίες υπάρχουν, όπως και σεβασμός στα πρόσωπα που ακούγονται, όμως άλλο ο σεβασμός και άλλο το καταστατικό».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, με την πρόταση για την κυρία Γιαννάκου, αν συμφωνούσαν οι υποψήφιοι, θα μπορούσε να συμβεί ό,τι και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όταν ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος, διαδεχόμενος τον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή να οριστεί πρώτα αντιπρόεδρος και στη συνέχεια, βάσει του καταστατικού, να ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου ως την εκλογή του νέου.

Το άρθρο 10 του καταστατικού γράφει εν προκειμένω: «Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος».

Φ. Πανταζής

Η εταιρία είχε πάρει δουλειές από τον Αντ. Σαμαρά

Ποια είναι η εταιρία Infosolutions που ανέλαβε αλλά δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει την εκλογική διαδικασία της Ν.Δ.; Πρόκειται για μια ομόρρυθμη εταιρία μηχανοργάνωσης με πελατολόγιο μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιφέρεια. Επιλέχθηκε διότι φέρεται ότι είχε καταθέσει την πιο συμφέρουσα πρόταση και την πρότεινε ο υπεύθυνος μηχανοργάνωσης της Ν.Δ. κ. Πέτσας, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση αυτή επί Αντώνη Σαμαρά. Για το συγκεκριμένο έργο είχε συμφωνηθεί να λάβει περίπου 300.000 ευρώ.

Της συμφωνίας με τη συγκεκριμένη εταιρία είχε προηγηθεί θετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ν.Δ. Μάλιστα, οι τεχνικές προδιαγραφές είχαν συμφωνηθεί και από τους οκτώ τεχνικούς συμβούλους – εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων.

Την εταιρία φέρεται ότι εμπιστευόταν τυφλά το «σύστημα Σαμαρά», αφού από τον Ιανουάριο του 2014 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους τής είχαν ανατεθεί η τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και η προστασία του πρωθυπουργού από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις χάκερ.

Παράλληλα, είχε αναλάβει τις διαδικτυακές υποδομές του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, επί Δημήτρη Βαρτζόπουλου και Δημήτρη Πτωχού, που στεγαζόταν στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η συνολική αμοιβή της ανερχόταν στα 7.868 ευρώ, με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Επίσης, η Infosolutions είχε υπογράψει από τον Σεπτέμβριο του 2014 και για έναν χρόνο συμφωνητικό για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο αρχιτέκτονας Αρης Ματιάτος, που συνδέεται με στενή φιλία με την οικογένεια Σαμαρά. Νωρίτερα, εξάλλου, άλλη εταιρία του ιδιοκτήτη της Infosolutions είχε αναλάβει το ίδιο έργο (από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2013).

Πίσω η προκαταβολή και αγωγή από το κόμμα

Στην κατάθεση αγωγής κατά της εταιρίας Infosolution αποφάσισε να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1.500.000 ευρώ, εκτιμώντας τις τεράστιες επιπτώσεις από την αποτυχία διεξαγωγής της διαδικασίας. Εξάλλου, και η εταιρία παραδέχθηκε το πρόβλημα του ηλεκτρονικού συστήματος διεξαγωγής των εκλογών.

Μετά το φιάσκο, υπεύθυνος της Infosolution συναντήθηκε με τα αρμόδια στελέχη της Ν.Δ., στα οποία εξέφρασε τη λύπη του, ενώ αποδέχθηκε την ευθύνη της εταιρίας. Γι’ αυτό και επέστρεψε την προκαταβολή που του είχε καταβληθεί από το κόμμα. Η Συγγρού, παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να προχωρήσει σε υποβολή αγωγής, καθώς στο κόμμα θεωρούν (δικαίως) ότι έχουν υποστεί τεράστια δυσφήμηση από την ατυχή έκβαση της διαδικασίας.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα