ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ!

Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες στους δρόμους του Βελγίου! Για πέντε χτυπήματα προειδοποιούν οι Anonymous

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα την Κυριακή οι Βρυξέλλες, εξαιτίας πληροφοριών για «σοβαρή και επικείμενη απειλή» τρομοκρατικού χτυπήματος από τους τζιχαντιστές. Ο συναγερμός αφορά την ευρύτερη περιοχή της βελγικής πρωτεύουσας, το αεροδρόμιο της πόλης και τη φλαμανδική συνοικία Βιλβόρντε, απ’ όπου προέρχονται πολλοί νέοι μουσουλμάνοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, η απόφαση για την κλιμάκωση των επιπέδων συναγερμού ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού, με πιθανούς στόχους εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».

Την άποψη του Βέλγου πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν αρχικά και οι Anonymous, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είχαν συλλέξει πληροφορίες για πέντε χτυπήματα ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στον Λίβανο. Ωστόσο, λίγο αργότερα, με μήνυμά τους στο twitter, η ομάδα των χακτιβιστών διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.

Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο η πρωτεύουσα του Βελγίου έδινε την εικόνα έρημης πόλης, καθώς τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα περισσότερα μπαρ, καφέ και εστιατόρια είχαν τις πόρτες τους κλειστές. Κλειστό ήταν, επίσης, το μετρό -το οποίο δεν θα λειτουργήσει ούτε σήμερα-, ενώ οι υπόλοιπες συγκοινωνίες υπολειτουργούσαν. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, οι υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβαν στα κινητά τηλέφωνά τους μηνύματα από τις κοινοτικές υπηρεσίες ασφαλείας σχετικά με τα μέτρα επαγρύπνησης των προσεχών ημερών.

Στο μεταξύ, στους δρόμους και στις συνοικίες των Βρυξελλών έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι περιπολούν και στα μικρότερα δρομάκια από κοινού με τους άνδρες της αστυνομίας, ενώ όλες οι δυνάμεις της χώρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την εύρεση του μοναδικού επιζώντα τρομοκράτη Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

«Νο 1 κίνδυνος»

Ο Αμπντεσλάμ, που έχει χαρακτηριστεί από τον βελγικό Τύπο «Νο1 δημόσιος κίνδυνος», συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη 10 ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο καταζητούμενος τρομοκράτης κρύβεται στην περιοχή των Βρυξελλών και πως επικοινώνησε με φίλους του μέσω Skype, ζητώντας τους βοήθεια για να επιστρέψει στη Συρία. Ο αδελφός του Μοχάμεντ επιβεβαίωσε την είδηση για τα τηλεφωνήματα και έκανε έκκληση στον Αμπντεσλάμ να παραδοθεί στις Αρχές.

Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ: Ετσι ζήσαμε με τον Ολάντ το χτύπημα των τζιχαντιστών

«Επιστρέψαμε στις θέσεις μας και για 45 λεπτά… κάναμε ότι ενδιαφερόμασταν για το ματς!» Τα λόγια ανήκουν στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, που διηγήθηκε πώς έζησε από πρώτο χέρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, όντας στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ και παρακολουθώντας μαζί του τη φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση Γαλλία – Γερμανία.

Ο Ολάντ βρισκόταν «υπό το σοκ, αλλά ταυτόχρονα πολύ συγκεντρωμένος και αποφασιστικός», ενώ μάθαινε την έκταση της σφαγής που βρισκόταν σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στάινμαγερ στην κυριακάτικη «Bild». Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, τα νέα για τις επιθέσεις έρχονταν κάθε δύο λεπτά, ενώ τόσο ο ίδιος όσο βέβαια και ο Ολάντ έφυγαν για λίγα λεπτά από την εξέδρα για μια ιδιωτική συνάντηση, αλλά οι υπεύθυνοι της ασφάλειας τους ζήτησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ώστε «να μη δημιουργηθεί νευρικότητα στο στάδιο», καθώς όλοι θα διαπίστωναν την απουσία των επισήμων. Ο Ολάντ εγκατέλειψε στη συνέχεια το γήπεδο, ενώ ο Στάινμαγερ και η συνοδεία του παρέμειναν ώστε να μην πανικοβληθούν οι θεατές.

ΗΠΑ: «Μακριά από το Κολοσσαίο»!

Η σύσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρώμη στους Αμερικανούς τουρίστες που βρίσκονται στην ιταλική πρωτεύουσα «να μην πλησιάζουν στο Κολοσσαίο» ήταν αρκετή για να ενισχύσει τον τρόμο για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, προκαλώντας προβλήματα στις Αρχές, στον δήμο, αλλά κυρίως στους Ιταλούς πολίτες. Η έκκληση του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο «να μη δραματοποιείται η κατάσταση», χωρίς πάντως να υποτιμάται, συνοδεύτηκε από την παραδοχή πως θα «συμπιεστεί το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, διότι για να υπερασπισθούμε την ελευθερία, πρέπει να αποποιηθούμε μέρος του προσωπικού απορρήτου».

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλφάνο επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός: «Στην Ιταλία μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται αποτελεσματικά, αν και σε καμία χώρα ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός» δήλωσε.

Πάντως, ο δήμος της Ρώμης προανήγγειλε την τοποθέτηση μηχανημάτων ανίχνευσης μετάλλου στις πύλες του Κολοσσαίου. Αλλά και στο Μιλάνο ο φόβος ότι ένα αμερικανικό συγκρότημα (το Five Finger Death Punch) μπορεί να γινόταν στόχος επίθεσης των τζιχαντιστών οδήγησε στην ακύρωση προγραμματισμένης για χθες συναυλίας.

Γαλλία: Μέτρα για επίθεση με χημικά

Με τη διαβεβαίωση ότι «όλα τα μέτρα προφύλαξης έχουν ληφθεί» απάντησε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λεντριάν στα σενάρια η χώρα να δεχθεί επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα, τα οποία έβαλε στον δημόσιο διάλογο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς την περασμένη Πέμπτη, αναλύοντας τον «κατάλογο» των ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών.

Αν και ο Λεντριάν, επιχειρώντας να ακουστεί καθησυχαστικός, χαρακτήρισε περίπλοκη υπόθεση τη χρήση χημικών όπλων «από μια περιοχή σε μια άλλη», παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της τη συγκεκριμένη απειλή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο, με επείγουσα διαταγή του γενικού διευθυντή υπηρεσιών υγείας, δόθηκε εντολή σε όλα τα στρατιωτικά φαρμακεία να διανείμουν θειική ατροπίνη, ένα αντίδοτο για χημικά όπλα, στις αρμόδιες για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της χώρας, εν όψει (όπως ανέφερε η διαταγή) της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή (οργανώνεται στη Γαλλία στις 30/11-11/12), με τη συμμετοχή 100 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Και δεύτερος καμικάζι (!) είχε περάσει από τη Λέρο

Τι υποστηρίζουν οι γαλλικές Αρχές

Στοιχεία που δείχνουν ότι και ο δεύτερος καμικάζι, ο οποίος ανατινάχτηκε στο Παρίσι την ημέρα της μεγάλης αιματοχυσίας, πέρασε από την Ελλάδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη γνωστό ότι ο καμικάζι, ο οποίος ανατινάχτηκε στο Stade de France, είχε περάσει από τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, και οι δύο τζιχαντιστές είχαν εντοπιστεί στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο, αφού είχαν περάσει στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας. Την επόμενη ημέρα έφυγαν για τον Πειραιά, ενώ μία εβδομάδα μετά τα ίχνη τους εντοπίζονται στη Σερβία. Εκεί, χάνονται τα ίχνη του καμικάζι του Stade de France, ενώ τα ίχνη του συνεργού του (που ταυτοποιήθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες από τους Γάλλους) καταγράφηκαν για τελευταία φορά στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Τα διαβατήρια

Τόσο οι γαλλικές Aρχές όσο και οι μυστικές υπηρεσίες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμούν ότι τουλάχιστον τον δεύτερο μαχητή του ISIS μετέφερε με παράνομο τρόπο κάποιο άτομο από τον πυρήνα τζιχαντιστών του Βελγίου και κατάφερε να τον περάσει στη Γαλλία χωρίς να ταυτοποιηθεί.

Τα διαβατήρια που χρησιμοποίησαν οι καμικάζι είναι πλαστογραφημένα, όσον αφορά τη φωτογραφία, ωστόσο, στο σύνολό τους είναι γνήσια επίσημα έγγραφα. Αυτό συμβαίνει διότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει στη διάθεσή του χιλιάδες γνήσια διαβατήρια Συρίας, τα οποία είναι παλιάς τεχνολογίας. Ετσι, είναι πανεύκολο να αφαιρέσει κάποιος τη φωτογραφία του πραγματικού κατόχου και να τοποθετήσει άλλη.

Επέζησε από Δίδυμους Πύργους και Μπατακλάν

Ενας 36χρονος Αμερικανός!

Τον λένε Μάθιου και είναι ένας 36 ετών Αμερικανός στο Παρίσι, αν και κάποια διεθνή μέσα ενημέρωσης τον χαρακτηρίζουν ήδη «μαύρη γάτα». Είναι τόσο άτυχος ώστε να έχει ζήσει τόσο την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης όσο και το μακελειό στο Μπατακλάν, αλλά και τόσο τυχερός ώστε να έχει επιζήσει και από τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα. Κατά την 11η Σεπτεμβρίου βρισκόταν καθ’ οδόν προς συνάντηση για δουλειά στον δρόμο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όταν το αεροσκάφος εμβόλισε και γκρέμισε τους ουρανοξύστες, σκοτώνοντας χιλιάδες στα συντρίμμια. Ο 22χρονος τότε Μάθιου το έβαλε στα πόδια: «Διέσχισα το μισό Μανχάταν τρέχοντας» δηλώνει.

Η συναυλία

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο Αμερικανός μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου προγραμμάτιζαν με τη σύζυγό του να πάνε στη συναυλία στο Μπατακλάν, αλλά δεν έβρισκαν μπέιμπι σίτερ και έτσι πήγε μόνος.

Οταν οι τζιχαντιστές άρχισαν να πυροβολούν, συνειδητοποίησε αμέσως ότι επρόκειτο για επίθεση και έτρεξε προς την έξοδο. Μία από τις σφαίρες των τρομοκρατών τον πέτυχε στο πόδι. Επεσε αλλά δεν σταμάτησε να προσπαθεί έρποντας να διαφύγει κάθε φορά που οι τρομοκράτες σταματούσαν τους πυροβολισμούς για να ξαναγεμίσουν τα καλάσνικοφ.

Μόλις βγήκε στο πεζοδρόμιο τον τράβηξε μακριά από τα πυρά ένας δημοσιογράφος της «Monde», που όμως τραυματίστηκε επίσης.

Reuters: Μπορούσε να είχε αποφευχθεί το αιματοκύλισμα!

Κι όμως, το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μετέδιδε χθες το Reuters, αναφερόμενο στα «προειδοποιητικά σημάδια» που υπήρξαν αλλά δεν είδαν οι Αρχές ασφαλείας. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Ιμπραχίμ Αμπντεσλάμ, που τώρα καταζητείται στις Βρυξέλλες, είχε συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές, αλλά αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Οι Τούρκοι προειδοποίησαν το Βέλγιο για τον νεαρό τζιχαντιστή, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά το μακελειό του Παρισιού η αστυνομία σταμάτησε τον Αμπντεσλάμ, ο οποίος ταξίδευε με προορισμό τις Βρυξέλλες, τέσσερις φορές, αλλά του επέτρεψε να συνεχίσει. Στη λίστα υπόπτων των Γάλλων ήδη από το 2010 βρισκόταν και ο καμικάζι αυτοκτονίας του Bataclan Ισμαΐλ Ομάρ Μοστεφάι, αλλά και στην περίπτωσή του κανείς δεν έκανε οτιδήποτε. Υπό παρακολούθηση ήταν, επίσης, και ο καμικάζι Μπιλάλ Χαντφί, που ανατινάχθηκε έξω από το Stade de France, ο οποίος όμως επίσης κατάφερε να διαφύγει των Αρχών. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι Αρχές αποδίδουν αυτές τις αποτυχίες στην έλλειψη επικοινωνίας, στην αδυναμία να παρακολουθούνται ύποπτοι και στην έλλειψη πόρων σε μερικές χώρες.

Ενα ρωσικό κουταβάκι «δώρο» για την Ντιζέλ

Μία από τις ηρωίδες των τραγικών γεγονότων στο Παρίσι ήταν και η Ντίζελ, η σκυλίτσα της αστυνομίας που σκοτώθηκε από τα πυρά των τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, στο Παρίσι, τη 18η Νοεμβρίου. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Κολοκολτσέφ έστειλε επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ, όπου του πρότεινε να στείλει στη Γαλλία ένα κουτάβι, τον Ντομπρίνια, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό της Ντίζελ! Ο Ντομπρίνια -που έχει το όνομα ενός Ρώσου ιππότη του Μεσαίωνα- είναι ένα κουτάβι ράτσας γερμανικού ποιμενικού, μόλις 2 μηνών, το οποίο μεγαλώνει σε κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών σκύλων στη Μόσχα.

Απειλές στο ISIS από τη… σικελική Μαφία

Ο γιος ενός από τους μεγαλύτερους μαφιόζους της Νέας Υόρκης, ο Τζιοβάνι Γκαμπίνο, προειδοποίησε το Ισλαμικό Κράτος να μη σχεδιάζει επιθέσεις στην πόλη, γιατί θα έχει να κάνει με τη σικελική Μαφία! Τόνισε, μάλιστα, ότι η Μαφία μπορεί να προστατέψει καλύτερα τη Νέα Υόρκη από τις υπηρεσίες ασφαλείας -όπως το FBI- και είναι έτοιμη να προσφέρει στους Νεοϋορκέζους την προστασία που χρειάζονται. Ο Γκαμπίνο τζούνιορ, ο οποίος ακολουθεί καριέρα σεναριογράφου στο Χόλιγουντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC εξηγεί ότι η Μαφία γνωρίζει καλύτερα τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των κατοίκων στις γειτονιές, με αποτέλεσμα να μπορεί να τους προστατέψει καλύτερα!


{{-PCOUNT-}}42{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα