Ο «μάνατζερ» της Αργεντινής

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ήταν επί 12 χρόνια στο τιμόνι της Boca Juniors και δήμαρχος Μπ. Αϊρες

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, παραδέχθηκε ότι για την οικονομία της χώρας δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση, αφού αμφισβητεί τον αδιαφανή τρόπο υπολογισμού των επίσημων στοιχείων (για ανάπτυξη, πληθωρισμό, χρέος κ.λπ.) που ακολούθησε η κυβέρνηση της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει έως τις 10 Δεκεμβρίου, όταν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Κι όμως η πλειονότητα (51,4%) των Αργεντινών τον εμπιστεύτηκε, εξαιτίας των δειγμάτων γραφής που έχει δώσει.

Οχι μόνο στις δύο θητείες του ως δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, που ταυτίστηκαν με τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και την αναβάθμιση της αστυνόμευσης, αλλά κυρίως στη δωδεκαετή και πλέον θητεία του (1995-2007) ως πρόεδρος της δημοφιλέστερης ποδοσφαιρικής ομάδας Boca Juniors, της πιο επιτυχημένης επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου (με 65 τίτλους και 31 πρωταθλήματα στην Primera Division). Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάκρι σήκωσε ως πρόεδρος τις… κούπες 16 εθνικών και διεθνών διακρίσεων, έβαλε το μάρκετινγκ στην υπηρεσία της (από θεματικό ξενοδοχείο και μουσείο έως… φέρετρα με το έμβλημα της απέκτησε η Boca), έγινε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Αργεντινούς (μαζί με τους διεθνείς παίκτες του) και στη συνέχεια «κεφαλαιοποίησε» τη δημοτικότητά του διεισδύοντας στην πολιτική. «Αφού πέτυχε θριάμβους στο ποδόσφαιρο, μπορεί και στην πολιτική» δήλωνε στο Reuters ένας από τους οπαδούς τόσο της ομάδας όσο και του Μάκρι.

Η πρώτη κίνησή του μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής δείχνει πραγματικά έναν αποφασισμένο μάνατζερ που θα μπορούσε να βάλει σε τάξη την τυπικά «χρεοκοπημένη» οικονομική δύναμη της Λατινικής Αμερικής και των BRICS.

Ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία δήλωσε ότι πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και ανεξαρτησία. Δεσμεύτηκε να διορθώσει τα λάθη που οδήγησαν σε ύφεση, ανεργία, στασιμότητα επί μία τετραετία, να απελευθερώσει την οικονομία και να βάλει τέλος στον λαϊκισμό της σπατάλης της εποχής Κίρχνερ. Αλλά και ταφόπλακα στον περονισμό. Ισως σε νεκροδόχο όπως αυτές με το έμβλημα της Boca…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα