Αστυνομικοί και Πόντιοι στο πλευρό των Σύρων

Το ανθρώπινο καθήκον πρόταξαν οι άνδρες της ΓΑΔ Θεσσαλονίκης, προσφέροντας επτά τόνους βοήθειας στους «ξεριζωμένους» 

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν τι θα πει «προσφυγιά» και δεν θα μπορούσαν να αποστρέψουν το πρόσωπό τους από το καθημερινό δράμα των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Το ένστολο και πολιτικό προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) και η Ενωση Ποντίων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στείλουν μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης και αισιοδοξίας σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου και αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για να σώσουν τη ζωή τους.

Η πρωτοβουλία των δύο πλευρών για την εθελοντική συγκέντρωση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης βρήκε ανταπόκριση στον κόσμο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περίπου επτά τόνοι τρόφιμα, νερά, είδη ρουχισμού, φάρμακα, παιχνίδια και κουβέρτες.

Μάλιστα, αντιπροσωπία της ΓΑΔΘ με επικεφαλής τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Βασίλη Μωυσίδη, και αντιπροσωπία της Ενωσης Ποντίων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρό της, ανθυπαστυνόμο Στάθη Παπαδόπουλο, βρέθηκαν χθες το πρωί στην περιοχή της Ειδομένης Κιλκίς και παρέδωσαν σε ομάδες προσφύγων τα είδη που συγκεντρώθηκαν, ώστε να διευκολυνθεί κατά το δυνατό η διαβίωσή τους όσο βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Η συμβολική εθελοντική προσφορά έγινε δεκτή με ιδιαίτερη χαρά τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες, που εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους.

«Ως παιδιά τρίτης γενιάς προσφύγων δεν θα μπορούσαμε παρά να βρεθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Μωυσίδης, που είναι υπερήφανος για την ποντιακή καταγωγή του. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ζώντας καθημερινά τον πόνο της προσφυγιάς αυτών των ανθρώπων, θελήσαμε να βοηθήσουμε, επιτελώντας, πέρα από το υπηρεσιακό μας καθήκον, και το ύψιστο ανθρώπινο χρέος μας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ανθρώπινο πρόσωπο της Αστυνομίας».

Σόιμπλε: Βλέπει το πρόβλημα

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προέχει του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Αυτό υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν οι πόροι του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης επαρκούν για τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στις περιοχές της κρίσης αλλά και με τις ίδιες τις χώρες που αντιμετωπίζουν περισσότερο την κρίση.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο υποστήριξε ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποφύγει νέο δανεισμό για τρίτη συνεχή χρονιά το 2016.

Ο Γερμανός πολιτικός, που δικαιολογημένα έχει κάνει την Ελλάδα να θυμώνει, παραδέχθηκε πως σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση βαδίζει λίγο ως πολύ «βλέποντας και κάνοντας» -τακτική όχι απαραίτητα αρνητική-, αφού, όπως είπε, εκείνοι που βάδιζαν βλέποντας και κάνοντας «έκαναν στην ανθρωπότητα μεγαλύτερο καλό». Εξάλλου, για τον «φιλοσοφημένο» πλέον Βόλφγκανγκ το μόνο που μπορεί να κάνει τελικά κάποιος είναι να δρα αντιδρώντας στην πραγματικότητα.

Ειδομένη: Εγκλωβισμένες οι εμπορικές αμαξοστοιχίες

Γκρινιάζουν οι μεγάλοι πελάτες όπως Cosco, HP, και Sony

«Ασφυξία» στη μεταφορά προϊόντων έχει επιφέρει τις τελευταίες ημέρες ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Σκόπια από πρόσφυγες, που δεν αφήνουν οι σκοπιανές Αρχές να περάσουν τα σύνορα στην Ειδομένη. Η κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη διακίνηση αγαθών, καθώς οι σιδηροδρομικοί συρμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι και από τις δύο πλευρές της μεθορίου Ελλάδας – Σκοπίων, ενώ κάποιες εταιρίες στέλνουν πλέον τα εμπορεύματά τους μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας.

Αυτό έχει αποτέλεσμα να εκφράζεται δυσαρέσκεια από μεγάλους πελάτες, μεταξύ των οποίων η Cosco, η HP και η Sony, των οποίων τα εμπορεύματα μένουν μπλοκαρισμένα αναγκαστικά στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί παραπάνω το δίκτυο, ενώ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν μεταφορτώνονται εμπορεύματα συμβατικά, τράνζιτ, πλην κάποιων κοντέινερ που διακινούνται μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.

Το πρόβλημα άρχισε την περασμένη Παρασκευή και χθες, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολικά 25 τρένα με φορτία τράνζιτ αλλά και ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων βρίσκονταν εγκλωβισμένα λόγω του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής από τους μετανάστες, που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για τη διέλευση όλων, και όχι μόνο των Ιρακινών, των Σύρων και των Αφγανών.

Τα πρώτα τρένα που δεν μπόρεσαν να περάσουν από την Ειδομένη αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια τα φορτία να περάσουν μέσω Προμαχώνα, «γράφοντας» καθυστερήσεις έως και δύο ημερών και επιπλέον κόστος 5.000-10.000 ευρώ ανά συρμό.

Εκτός από τα τρένα που εγκλωβίστηκαν στην ελληνική πλευρά της μεθορίου, υπήρχαν και κενά τρένα στη FYROM που έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και τα οποία ήρθαν μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας.

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα