Αυξήσεις μισθών στους φοροελεγκτές

Με τροπολογία Τσακαλώτου θα πάρουν έκαστος 800 € μηνιαίως 

Με πρόσχημα τη σύσταση της τρόικας «να αμείβονται ικανοποιητικά οι εφοριακοί που ελέγχουν μεγάλες υποθέσεις», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που δίνει μεικτή μηνιαία μισθολογική αύξηση ύψους 800 ευρώ σε 186 ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές είχαν προσληφθεί το 2013 μέσω ΑΣΕΠ (με βασικό «καθαρό» μισθό της τάξης των 750 ευρώ) και, σε αντίθεση με τους άλλους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, δεν δικαιούνταν την «προσωπική διαφορά», η οποία αυξάνει σημαντικά τον βασικό μισθό των εφοριακών.

Με την επίμαχη τροπολογία, η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει την «προσωπική διαφορά» και σε αυτούς τους υπαλλήλους, την ώρα που οι δανειστές μας επιμένουν εδώ και χρόνια να καταργηθεί! Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί επιφυλάσσεται η μεταχείριση αυτή μόνο στους 186 ελεγκτές… Γιατί δεν γίνονται ανάλογες αυξήσεις, για παράδειγμα, στους «Ράμπο» του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής;

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες στη Βουλή ότι «δεν δίνουμε αύξηση στους 186 επειδή είναι “δικά μας παιδιά”», αλλά «γιατί κάνουν την πιο σημαντική δουλειά, που είναι η φοροδιαφυγή». Κύκλοι της οδού Νίκης σημείωναν χθες ότι πρόκειται για ανθρώπους που χειρίζονται σημαντικούς φακέλους, όπως η «λίστα Λαγκάρντ» ή η «λίστα Λιχτενστάιν», και ελέγχουν πολυεθνικές, offshore εταιρίες κ.λπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο χαμηλός μισθός είχε οδηγήσει σταδιακά περίπου 20 άτομα να παραιτηθούν και άλλα 70 να μην αποδεχθούν τον διορισμό τους ως ελεγκτές αυτής της κατηγορίας.

1.800.000 ευρώ

Η χθεσινή τροπολογία έχει ετήσιο κόστος ύψους 1.800.000 ευρώ για τον κρατικό Προϋπολογισμό, άρα η μισθολογική αύξηση που προκύπτει για κάθε ελεγκτή ανέρχεται ετησίως στα 9.677 ευρώ ή περίπου 800 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η καθαρή αύξηση είναι μικρότερη, καθώς σημαντικό ποσό αντιστοιχεί σε κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λπ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, μάλιστα, ότι πρόκειται για υπαλλήλους με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα