Φορτώνουν πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ομολογία Μουζάλα για εγκατάσταση 66.400 την επόμενη διετία στη χώρα μας

Ρεπορτάζ
Αλέξανδρος Διαμάντης

Αυξάνονται και πληθύνονται οι πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους! Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι 50.000 θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», δεν είναι ακριβής. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ομολογεί ότι έχει αποφασιστεί η «μετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων την επόμενη διετία»! Με άλλα λόγια, στη χώρα μας θα παραμείνουν (τουλάχιστον) 16.400 άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με όσα είχαν συμφωνεί στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από όσους δικαιούνται άσυλο προτιμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

«Κέρδος»!

Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι ο κ. Μουζάλας φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι Ελληνες πολίτες θα κομίσουν όφελος από αυτή τη διαδικασία. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί, «το δε ενοίκιο θα επιδοτείται από την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα και με ανάλογα προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Το κέρδος από αυτή την πρόνοια δεν θα είναι μόνο η στέγαση των προσφύγων, αλλά και η εκμίσθωση κατοικιών Ελλήνων πολιτών που παραμένουν κενές».

Γίνεται, δηλαδή, ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα νοικιαστούν σπίτια στην Αθήνα και ενδεχομένως σε άλλες πόλεις, ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν κατά κύματα -κυρίως- από τη Συρία. Σημειωτέον ότι στο ίδιο έγγραφο δεν δίδονται στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που θα παραμείνουν στην Αττική.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός στη σχετική απάντησή του συμπληρώνει ότι προβλέφθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου η αύξηση της υποδοχής και δη των θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στη χώρα μας, που δύνανται να φτάσουν τις 30.000. «Ωστόσο, οι θέσεις αυτές προβλέφθηκαν με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης» εξηγεί και προσθέτει ότι γίνεται αναφορά σε 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα σημεία πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα -που ήδη υπάρχουν- και στη δημιουργία έως το τέλος του χρόνου χώρων προσωρινής φιλοξενίας, όπου οι θέσεις δεν θα υπερβαίνουν αθροιστικά τις 20.000.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοένα και αυξανόμενη ροή προσφύγων, σε συνδυασμό με την άρνηση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να ανοίξουν τα σύνορά τους, αναγκάζει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα φιλοξενήσει.

Οι τρομοκράτες

Το πρόβλημα, φυσικά, μεγεθύνεται μετά και την πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι, καθώς η Ευρώπη πλέον αντιμετωπίζει με φόβο την αθρόα εισδοχή προσφύγων. Αλλωστε, το γεγονός ότι δύο εκ των τζιχαντιστών πέρασαν διαμέσου της Ελλάδας, δίχως να εντοπιστούν τα πλαστά τους διαβατήρια, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, ώστε να δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες.

Μόνο τυχαία δεν είναι η πρόσφατη δήλωση του Γ. Μουζάλα ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε γραμμικά τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή, θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;». Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μη χρειαστεί να φιλοξενήσει τους παραπάνω ανθρώπους, μολονότι έχει δεσμευτεί απέναντι στους εταίρους, επιχειρεί να ομαλοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να μην εμφανιστούν νέα κρούσματα εισόδου προσφύγων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

15.000 € για μίσθωση πλοίων

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζουν να ξοδεύονται τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη κυρώθηκε από τη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προέβλεπε την ανάληψη δαπάνης 15.000.000 ευρώ (από 10 Αυγούστου-31 Δεκεμβρίου 2015), για τη μίσθωση πλοίων για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα! Και φυσικά, αυτά δεν είναι τα μόνα κονδύλια, καθώς έχουν προβλεφθεί και άλλα για τη σίτιση, τη στέγαση κ.ο.κ.

SOS για τη σιδηροδρομική γραμμή στα ελληνοσκοπιανά

Την εξεύρεση άμεσης λύσης και την απελευθέρωση του σιδηροδρομικού δικτύου -όπου περιμένουν πρόσφυγες για να περάσουν στα Σκόπια-, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά, παράδοση και παραλαβή προϊόντων προς και από το εξωτερικό μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων, ζητά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Σε επιστολή του προς τον υπουργό Yποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ο ΣΕΒΕ, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα για τους Ελληνες εξαγωγείς, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη μεγάλες δυσκολίες, αφού, όπως σημειώνει, μετά τη συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα κατάληψη δρόμων και δημόσιων αρτηριών προέκυψε και το κλείσιμο της κύριας σιδηροδρομικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελών του ΣΕΒΕ – διαμεταφορέων, στο σημείο βρίσκονταν εγκλωβισμένα έως και χθες το πρωί γύρω στα 90 φορτία εξαγωγής και περίπου 33 φορτία εισαγωγής πρώτων υλών. «Οι εταιρίες, που βλέπουν τα προϊόντα τους να χάνουν τις ημερομηνίες παράδοσης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή των προϊόντων τους στη Θεσσαλονίκη και την επαναδρομολόγηση μέσω Βουλγαρίας, μια διαδρομή που είναι τουλάχιστον 20% ακριβότερη» αναφέρει ο ΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο για μια χώρα που πασχίζει να βγει από την κρίση οι ελάχιστες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις να καλούνται να επωμισθούν ακόμη ένα κόστος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα