Πρεμιέρα (με αγκάθια) στη δίκη της Siemens

Βασικά έγγραφα παραμένουν αμετάφραστα για τους Γερμανούς

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Με προβλήματα αναμένεται να αρχίσει αύριο η εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens σχετικά με τη σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι το παραπεμπτικό βούλευμα και σχετικά έγγραφα της δικογραφίας που δεν έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά προκειμένου να ενημερωθούν οι 14 Γερμανοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Το κόστος της μετάφρασης ανέρχεται περίπου στα 90.000 ευρώ, κονδύλι που δεν έχει διατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου αύριο το πρωί, εφόσον αρχίσει η δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης, με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωτική η μετάφραση βασικών εγγράφων στη γλώσσα του κατηγορουμένου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Εισαγγελία Εφετών δεν έχει δώσει το πράσινο φως επικαλούμενη νομολογία του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες δίκες με αλλοδαπούς κατηγορουμένους δεν μεταφράζονται όλα τα έγγραφα της δικογραφίας στη μητρική γλώσσα τους.

Το άλλο σημαντικό πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αφορά το ζήτημα της αίθουσας. Στο Εφετείο οι αίθουσες όπου δικάζονται υποθέσεις της αρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν μπορούν να καλύψουν ανάγκες δικών, όπως αυτή της Siemens, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και παραγόντων. Η αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, η οποία είναι κατάλληλη, έχει παραχωρηθεί για την εκδίκαση άλλων υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μεταξύ αυτών, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Θεόδωρος Τσουκάτος.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα