Τα οικονομικά αντίποινα του Βλ. Πούτιν!

Οι κυρώσεις και οι διπλωματικοί περιορισμοί της Μόσχας στην Αγκυρα (για την κατάρριψη του μαχητικού)

Την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει επισήμως από χθες διάταγμα με σειρά «μέτρων για την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών», που επιβάλλονται μετά την κατάρριψη την περασμένη Τρίτη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία, με τη δικαιολογία ότι παραβίασε για μερικά δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Τα περισσότερα αποσκοπούν στον έλεγχο των μετακινήσεων και ανταλλαγών, όμως τα πλέον επώδυνα για την Τουρκία είναι οι οικονομικές κυρώσεις και οι διπλωματικοί περιορισμοί που επιβάλλονται -«όπως κάνει ένας στρατός σε καιρούς έντασης»- ως αντίποινα για την «προδοτική», όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενέργεια της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Κατά τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν «σκέτη τρέλα» που ακολουθήθηκε από «θέατρο του παραλόγου» και συνέθεσαν μια «άνευ προηγουμένου απειλή από την Τουρκία».

Η αντίδραση του Πούτιν (ο οποίος είναι «κινητοποιημένος στον βαθμό που απαιτούν οι χωρίς προηγούμενο περιστάσεις») είναι ανάλογη με την απειλή, τόνισε ο Πεσκόφ. Σε άμεση εφαρμογή τίθενται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η επιβολή επιπλέον ελέγχων «για λόγους ασφαλείας» στις τουρκικές αεροπορικές εταιρίες κατά την άφιξη των πτήσεών τους σε ρωσικό έδαφος και η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης βίζας, ενώ διατυπώνεται σύσταση στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία να «αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα που θα περιλαμβάνουν επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια». Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο διάταγμα, από την 1η Ιανουαρίου 2016 οι ρωσικές επιχειρήσεις «δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν Τούρκους πολίτες ως προσωπικό» (σήμερα 200.000 εργάζονται στη Ρωσία). Οι «υπό τουρκική δικαιοδοσία» οργανώσεις απαγορεύεται στο εξής να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια.

Στο εμπόριο οι επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων θα είναι μεγάλες (για την Τουρκία η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγικών της προϊόντων, κυρίως ειδών αγροτικών και κλωστοϋφαντουργίας, τροφίμων). Αναμένεται η οριστικοποίηση καταλόγου που κατάρτισε η ρωσική κυβέρνηση με τουρκικά εμπορεύματα στην εισαγωγή των οποίων η Ρωσία επιβάλλει είτε πλήρη απαγόρευση είτε περιορισμούς και ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η λίστα «αγαθών και υπηρεσιών» που θα εξαιρεθούν από τα μέτρα, η οποία ακόμα διαμορφώνεται.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει να συναντήσει τον Πούτιν στο περιθώριο της διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά από το Κρεμλίνο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Δολοφόνησαν (εν ψυχρώ) σε διαδήλωση Κούρδο δικηγόρο!

Μία πολιτική δολοφονία έλαβε χώρα μέρα μεσημέρι το Σάββατο στο τουρκικό Ντιγιάρμπακιρ, προκαλώντας πλήθος διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αγκυρα και την ίδια την πόλη όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, όπου επιβλήθηκε και απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο Κούρδος δικηγόρος, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ και προασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ταχίρ Ελτσί δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, την ώρα που ολοκλήρωσε μια φιλειρηνική δήλωση σε δημοσιογράφους. Το γεγονός πυροδότησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και των άγνωστων δραστών, τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ακόμη 11 παρισταμένων. «Κάποιος έτρεξε προς τον Ταχίρ Ελτσί, πυροβόλησε με το ένα χέρι και μετά άρχισε να τρέχει» ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το οποίο διαθέτει βίντεο που απεικονίζει άνδρες κρυμμένους πίσω από τον μιναρέ γειτονικού τεμένους να πυροβολούν προς τον Ελτσί και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν.

«Οργανωμένη εκτέλεση»

Για «οργανωμένη εκτέλεση» έκανε λόγο το φιλοκουρδικό κόμμα HDΡ, δείχνοντας προς την κατεύθυνση Τούρκων ακροδεξιών και του τουρκικού παρακράτους. Υποστηρικτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πάλι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν για τη δολοφονία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK. Ο Ελτσί επρόκειτο να δικαστεί για δηλώσεις που είχε κάνει στο CNN Turk τον Οκτώβριο, όταν είχε αναφέρει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Παρότι κάποιες ενέργειές του είναι τρομοκρατικές, πρόκειται για μια ένοπλη πολιτική οργάνωση». Για τις δηλώσεις αυτές είχε προσαχθεί με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης και ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποσχέθηκε μια «διαφανή έρευνα», ενώ ακόμη και ο Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει ότι «το συμβάν δείχνει ότι η Τουρκία είναι σωστή στην αποφασιστικότητά της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».,

«Πολεμοκαπηλεία από την Τουρκία»

«Κάπηλοι πολέμου»; Ο λόγος για τους Τούρκους, οι οποίοι ανέπτυξαν μια «πολεμοκάπηλη συμπεριφορά», κατά τη φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά.

«Πολεμοκαπηλεία». Αυτόν τον χαρακτηρισμό επέλεξε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς για να εκφράσει την «αμφισβήτησή» του για τις εξηγήσεις που δίνει η Αγκυρα και να αφήσει αιχμές για τον ρόλο της Τουρκίας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Σέρβος πρόεδρος, αφού υπογράμμισε ότι, ακόμη κι αν υπήρξε παραβίαση (του εναέριου χώρου της), η Τουρκία θα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά, ενημέρωσε ότι έστειλε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του πιλότου, επισημαίνοντας ότι είναι «δύσκολο να περιμένει κανείς οποιαδήποτε βοήθεια από την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που καταστρέφει την Ευρώπη», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χώρα μας: «Η Τουρκία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα χιλιάδες τέτοια επεισόδια, υπήρξε στιγμή που 40 τουρκικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά οι παραβιάσεις αυτές αντιμετωπίζονταν με τη διπλωματία».

Οι Γερμανοί αναμένουν, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, οι Βρετανοί διστάζουν!

Οι Γερμανοί μετρούν τις δυνάμεις τους, οι Βρετανοί διστάζουν γιατί αναζητούν πολιτική ομοφωνία, αλλά οι Ρώσοι είναι ήδη εκεί. Οπως αποκαλύπτει σε νέο σχετικό δημοσίευμα το περιοδικό «Spiegel», μονάδες του ρωσικού πυροβολικού έχουν σταλεί για να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος παράλληλα με τις ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού, που βρίσκονται στην περιοχή καιρό τώρα.

Επιπλέον, η Μόσχα διευκρίνισε χθες (διά στόματος εκπροσώπου του Κρεμλίνου) ότι δεν θα σταματήσει τις αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων του Ισλαμικού Κράτους, ούτε καν στα τουρκοσυριακά σύνορα, παρά την κατάρριψη του μαχητικού της και παρότι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είχε ακόμα δύο θύματα στο συριακό έδαφος.

Ο Νταβούτογλου

Σημειώνεται ότι χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε ότι η σορός του Ρώσου πιλότου «μεταφέρθηκε στην Τουρκία» και θα παραδοθεί στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί αναμένουν μέσα στον Δεκέμβριο σχετική έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για να στείλουν στη Συρία τη μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή της χώρας στο εξωτερικό, που, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Φόλκερ Βίκερ, στην «Bild am Sonntag», θα περιλαμβάνει περί τα τέσσερα έως έξι αεροσκάφη τύπου Tornado (που θα σταθμεύσουν στο Ιντσιρλίκ και το Αμάν και θα εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις, καθώς μάλλον δεν θα απαιτηθεί να συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς), μία φρεγάτα και «περί τα 1.200 άτομα για τη λειτουργία αεροσκαφών και πλοίων».

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η πιθανή αντίδραση των Εργατικών στην αποστολή δυνάμεων για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο συριακό έδαφος απειλεί να «παγώσει» τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Telegraph ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον.

Παρότι στη χώρα η κοινή γνώμη δείχνει να στηρίζει (σε ποσοστό 48%) τη συμμετοχή σε βομβαρδισμούς κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η κυβέρνηση Κάμερον επιμένει σε «ευρεία συναίνεση» για την αποστολή, καθώς φοβάται την επανάληψη του φιάσκου του 2013, όταν και βουλευτές του κόμματός του καταψήφισαν την εντολή που ζητούσε για έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον των δυνάμεων του Ασαντ.


{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα