Ποσοστά-ρεκόρ για Λεπέν!

Το Εθνικό Μέτωπο έφτασε έως και το 43% στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας!

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών είχαν προβλέψει ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Μετώπου θα ενισχύονταν στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στις 13 μητροπολιτικές και τις τέσσερις εξωχώριες (Γουαδελούπη, Ρεουνιόν, Κορσική και Μαρτινίκη) περιφέρειες της Γαλλίας. Αλλά ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν -στο οποίο τα γκάλοπ έδιναν πλειοψηφία μόλις σε δύο περιφέρειες- θα διεκδικούσε τον έλεγχο έξι συνολικά περιφερειακών συμβουλίων, προσεγγίζοντας κατά τόπους έως το 43%, ούτε το φαντάζονταν.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει ποσοστά-ρεκόρ (έως 30,6% πανεθνικά κατά μέσο όρο) και διεκδικεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών τρεις περιοχές-κλειδιά: στον γαλλικό Βορρά (στη Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία με επικεφαλής ψηφοδελτίου την ίδια τη Μαρίν Λεπέν), στη νοτιοανατολική Προβηγκία – Αλπεις – Κυανή Ακτή (υπό τη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εγγονή του ιδρυτή του κόμματος) και στην ανατολική Αλσατία – Καμπανία – Αρδένες – Λορένη. Η γαλλική Κεντροδεξιά του Νικολά Σαρκοζί έρχεται δεύτερη (27%), με τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές στην τρίτη θέση (22,7%).

Η νέα «αποστολή»

Η Μαρίν Λεπέν στην πρώτη μετεκλογική δήλωσή της έκανε λόγο για «εξαιρετικό» αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας ως νέα «αποστολή» του κόμματός της να κάνει «πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα», ενώ μέσω twitter διεμήνυσε πως αποστολή του Εθνικού Μετώπου είναι «να υπερασπιστεί μια δημοκρατία που δεν έχει άλλο σκοπό από το να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας». Ο Σαρκοζί είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την Αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της Ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο».

Το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, κυρίως όμως η αδυναμία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά τις επικοινωνιακές πρωτοβουλίες του Φρανσουά Ολάντ (την Παρασκευή επισκέφθηκε «σαν άλλος στρατάρχης», όπως έγραψε ο Τύπος, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, σύμβολο στρατιωτικής υπερδύναμης και κορωνίδα της γαλλικής αποστολής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία) δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους Γάλλους ψηφοφόρους. Η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε (στο 51%) έναντι της αναμέτρησης του 2010, αποδεικνύοντας ότι απειλές (των τζιχαντιστών για μεγαλύτερο φόρο αίματος) και αυστηρά περιοριστικά και απαγορευτικά για τους πολίτες μέτρα (με τα οποία αντέδρασε η κυβέρνηση στην τρομοκρατία) δεν έκλεισαν τους Γάλλους στα σπίτια τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα