Φουλ για βενζίνη πολλών… καρατίων!

Αντιδρούν τώρα οι πρατηριούχοι στο σχέδιο να μπει νέος φόρος στα καύσιμα. «Θα εκτοξευθεί η κερδοφορία του παράνομου εμπορίου» λένε

Πλώρη για να καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα-μέλος με την ακριβότερη βενζίνη φαίνεται ότι έχει βάλει η κυβέρνηση. Και φαίνεται ότι θα το πετύχει σύντομα, αν υλοποιήσει τα σχέδια για νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ηδη η Ελλάδα είναι η έκτη πιο ακριβή χώρα μεταξύ των «27», πίσω μόνο από τις Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Δανία και Φινλανδία, όπου βέβαια το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο από το ελληνικό. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), το 67,16% στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, ποσοστό κατά 86% υψηλότερο από τη χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από τη σχετική οδηγία της Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς μετά τις δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη για νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ως αντιστάθμισμα για μια μείωση στα τέλη κυκλοφορίας, είναι αλυσιδωτές. Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητα τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) υποστηρίζει ότι μια νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τα καύσιμα και θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες πρατήρια.

Ντόμινο

«Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής αγαθών, τα οποία μεταφέρονται προς πώληση. Παράλληλα, οι πληθωριστικές επιπτώσεις θα έχουν δραματική επίδραση στη μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα, καθώς η αναπόφευκτη αύξηση τιμών θα καταστήσει ακόμη πιο διστακτικούς τους καταναλωτές να προβούν σε αγορές. Θα υποστεί σημαντικό πλήγμα ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις και πολλές μεταφορικές εταιρίες θα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό» καταλήγει η ΟΒΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα