Υπερεξουσίες για Frontex ζητούν Γαλλία και Γερμανία

Η επιστολή τους στον επίτροπο Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλο

Επιστολή, με την οποία ζητούν ενίσχυση της Frontex και εξουσιοδότησή της προκειμένου «σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους», απηύθυναν στον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Τόμας ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, στο οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή των δύο υπουργών, η Κομισιόν καλείται να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν, «ώστε η Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μιας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια τη Frontex, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Μάλιστα, στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη», καθώς μέχρι τώρα τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν.

Σε ανάλογο δημοσίευμά της για το θέμα αυτό, η «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» σημείωνε πάντως ότι πρόκειται «για ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα», καθώς παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, ωστόσο τονίζει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα. Η εφημερίδα υπογράμμιζε την ίδια στιγμή ότι η Κομισιόν θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της Frontex, ενώ αυτή τη στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οι πολιτικές φωνές που… καραδοκούν. Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ χαρακτήρισε «σχετική» την κυριαρχία σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δυνατότητα της Ε.Ε. να φυλάει τα εξωτερικά σύνορά της είναι πραγματικά σημαντική και ωφελούνται όλα τα κράτη-μέλη από αυτό».

Ενα βουνό δέματα με βοήθεια

Σακίδια και δέματα γεμάτα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης στη χριστουγεννιάτικη δράση «Pack a bag», σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων.

Μαθητές και γονείς του σχολείου έβαλαν μέσα σε σακίδια, σακούλες και τσάντες ρούχα, παιδικά βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής και μολύβια, είδη υγιεινής, ξηρά τροφή και διάφορα μικροαντικείμενα που μπορεί να ανακουφίσουν τα παιδιά αλλά και τους γονείς των προσφύγων.

Η κινητοποίηση του σχολείου ήταν άμεση και μεγάλη, με αποτέλεσμα στην αίθουσα τελετών της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί ένα βουνό από δεκάδες σακίδια και τσάντες που έφεραν από τα σπίτια τους και ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες. Αυτά παραδόθηκαν χθες στους εκπροσώπους του δήμου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι της Ειδομένης 

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης, είναι οι κάτοικοι του χωριού, διαμηνύοντας ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ότι «δεν πάει άλλο».

«Αν μέχρι την Τρίτη (σήμερα) δεν έχουν φύγει οι μετανάστες, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ζούμε κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια μας, με τον διαρκή φόβο ακόμη και να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης, ενός χωριού με περίπου 100 κατοίκους, με την πλειονότητα αυτών να είναι ηλικιωμένοι, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, πολλά σπίτια έχουν μπει στο στόχαστρο διαρρηκτών και βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους μετανάστες που κλέβουν, στην προσπάθειά τους να επιζήσουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Πολλοί εξ αυτών εκδηλώνουν βίαιες συμπεριφορές και όλο αυτό το διάστημα έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ ομάδων παράτυπων μεταναστών, που καταλήγουν σε αιματηρά περιστατικά.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, στην αρχή βοηθούσαν τους μετανάστες όσο μπορούσαν, παρέχοντάς τους ρούχα, τρόφιμα κ.λπ., αλλά πλέον οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη και τα κρούσματα παραβατικότητας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη» ανέφερε η κ. Σουπλή.

Αρ. Μάτιος

 Νεκρός: 18χρονος Σύρος στον Εβρο

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στον Εβρο, όπου ένας 18χρονος πρόσφυγας από τη Συρία εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε τάφρο στην περιοχή της Νέας Βύσσας. Η σορός του άτυχου πρόσφυγα βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε κατάσταση τυμπανισμού, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις έως τώρα έρευνες της Αστυνομίας, δεν προέκυψαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Φως στα αίτια θανάτου του 18χρονου αναμένεται να ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή, που θα διενεργήσει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης, ενώ για την υπόθεση διεξάγεται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανό ο Σύρος πρόσφυγας να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να περάσει στη χώρα μας μέσω του Εβρου ή να κατέληξε από κάποια παθολογική αιτία. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο θάνατός του είχε επέλθει αρκετές ώρες ή και ημέρες πριν από τον εντοπισμό της σορού, στοιχείο που μένει να επιβεβαιωθεί (ή να διαψευσθεί) από τη νεκροψία-νεκροτομή.

Και ερώτηση από τον Λεβέντη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναφορικά με το Προσφυγικό και την αντιμετώπισή του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. «Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θεσπίσει κανόνες ούτε για το τι ακριβώς είναι ένα hot spot ούτε για τον κανονισμό λειτουργίας του – π.χ. ποιος θα το συντηρεί, ποιος θα το διοικεί. Ακαθόριστο είναι, επίσης, το από πού θα προέρχεται η χρηματοδότηση. Επομένως, αυτή τη στιγμή, νομικά, hot spots ούτε μπορούν να ιδρυθούν ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Β. Λεβέντης.

Εγκλωβισμένοι ακόμα 3.500 στα ελληνοσκοπιανά σύνορα

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων παραμένουν περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή μυρίζει… μπαρούτι, καθώς εκατοντάδες Μαροκινοί, Πακιστανοί, Ιρανοί και μετανάστες από το Μπανγκλαντές, το Σουδάν και άλλες χώρες αρνούνται να απομακρυνθούν από τις σιδηροδρομικές γραμμές και συγκρούονται κάθε τόσο με την Αστυνομία αλλά και με τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη μειώθηκε τα τελευταία 24ωρα, καθώς το τσουχτερό κρύο και η αποχώρηση πολλών ΜΚΟ από την περιοχή «υποχρέωσε» χιλιάδες ανθρώπους να μπουν στα λεωφορεία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από την Ειδομένη λόγω… της ταλαιπωρίας και των καιρικών συνθηκών, ενώ μόνο το τελευταίο 48ωρο έχουν περάσει στα Σκόπια περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες.

Στο ίδιο διάστημα, πάντως, 4.039 άτομα έφθασαν με τρία πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς μόνο στη Λέσβο φθάνουν καθημερινά περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, που επιβιβάζονται σε λέμβους στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας.

Ορεστιάδα: Μπλόκο σε δύο διακινητές

Συνολικά 26 Σύρους πρόσφυγες προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας -σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις- δύο διακινητές, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας. Ειδικότερα, σε επαρχιακή οδό του Εβρου, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 53χρονο υπήκοο Βουλγαρίας, διότι σε έλεγχο που έκαναν στην καρότσα του φορτηγού που οδηγούσε εντόπισαν 19 πρόσφυγες.

Λίγο αργότερα στην εθνική οδό Ορεστιάδας – Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης έκαναν σήμα στάσης σε 30χρονο Ελληνα οδηγό. Εκείνος δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του ακολουθούμενος από τους αστυνομικούς και λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση του οικισμού Μάνδρας ακινητοποίησε το όχημά του και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, ωστόσο συνελήφθη. Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά Σύρους πρόσφυγες.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα