Το ελληνορωσικό success story «Αλεξανδρούπολη – Αγία Πετρούπολη»

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και Ρωσία κ.κ. Βαλέρυ Γκάρνετς και Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Επίτιμος Πρόξενος κ. Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης στην Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι 2015, κατά την υπογραφή αδελφοποίησης.

Μεταξύ 23-26 Νοεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκε η φάση θεμελίωσης της αδελφοποίησης της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη.

Η αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Έβρου με το Επιμελητήριο Αγίας Πετρούπολης ολοκλήρωσε το επιχειρηματικό τμήμα της αδελφοποίησης που υπέγραψαν οι δύο επικεφαλείς κ.κ. Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Βίμπορσκυ της Αγίας Πετρούπολης, κ. Βαλέρυ Γκάρνετς το καλοκαίρι του 2015. Οι δύο αυτοδιοικητικοί άρχοντες, με συντονισμό από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη είχαν σφυρηλατήσει τον αυτοδιοικητικό δεσμό των δύο πόλεων και η επιχειρηματική πτυχή της αδελφοποίησης σφράγισε τα πρακτικά και άμεσα οφέλη για τους δημότες των δύο περιοχών.
Όπως έγινε με τον Δήμο του Σοσνόβυ Μπορ το 2011, που ήταν η πρώτη αδελφοποίηση με ρωσική πόλη, έτσι και με την Αγία Πετρούπολη, προοπτική είναι να υπάρξουν άμεσα, πρακτικά και ουσιαστικά οφέλη στους δημότες και η αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Στην αποστολή συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, κ. Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης και η Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» στην Αλεξανδρούπολη, κ. Ιουλία Γαβρίλοβα.
Η ανακήρυξη του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπόβ, πριν από λίγο καιρό ως επίτιμου δημότη Αλεξανδρούπολης είχε πολύ θετική επίδραση στη ρωσική πλευρά και τους εκπροσώπους της και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ως αναγνώρισή του.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, τόνισε ότι το επίσημο ελληνικό κράτος θα στηρίξει όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που προκύπτουν από την αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με το Σοσνόβυ Μπορ και την Αγία Πετρούπολη.
Ο κ. Γκάρνετς διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο αναμένει να υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης με το Τμήμα Ιατρικής και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Δ.Π.Θ.
Στη συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης συζητήθηκε η ανέγερση ορθόδοξου ναού του Αγίου Βλαδιμήρου στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους πολίτες. Μεταφέρθηκε πρόσκληση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου προς τον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης για να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη. Ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης είπε ότι θα προσπαθήσει να έρθει στην Αλεξανδρούπολη και μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας με αφορμή την ανέγερση του Ιερού Ναού τον Μάιο 2016.


Συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν τηλεοπτικά δίκτυα της Αγίας Πετρούπολης, όπως επίσης και τα μεγάλα εθνικά δίκτυα. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως εξέφρασε τα συλλυπητήρια για το χαμό των επιβατών του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά.

Ο κ. Βαλέρυ Γκάρνετς, τόνισε τη σημασία της ελληνικής αποστολής για την αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων Έβρου και Αγίας Πετρούπολης και ότι είναι συνέχεια της ρωσικής αποστολής στην Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι όταν υπεγράφη η επίσημη αδελφοποίηση μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Αγίας Πετρούπολης (μέσω της αυτοδιοικητικής περιοχής Βίμπορσκυ).
Ο κ. Γκάρνετς ευχαρίστησε το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» διότι ενώνει τους περίπου 7.500 ρωσόφωνους Έλληνες κατοίκους της Αλεξανδρούπολης που αποτελούν περίπου 10% του πληθυσμού. Τόνισε την προσφορά του τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία, με διάφορες πόλεις της αλλά κυρίως από την Περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης. Ευχαρίστησε επίσης το Επίτιμο Προξενείο για τις δράσεις που έχει οργανώσει μέχρι τώρα (σε συνεργασία με τον Δήμο και τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως) και όπως τόνισε δημιουργούν ισχυρά θεμέλια και στο μέλλον διότι προωθούν δράσεις μεταξύ παιδιών από την Αλεξανδρούπολη και την Αγία Πετρούπολη, είτε στις κατασκηνώσεις είτε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αθλητισμού κ.λπ.. Με αυτό τον τρόπο χτίζεται το μέλλον των σχέσεων..
Ο κ. Γκάρνετς υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα, με την ευκαιρία του έτους 2016 που αποτελεί Έτος Ελλάδας για την Ρωσία και Έτος Ρωσίας για την Ελλάδα. Έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την δημιουργία μόνιμης αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Αγίας Πετρούπολης. Ανέφερε επίσης ότι το 2016 υπάρχουν κοινά σχέδια για εκδηλώσεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Αγία Πετρούπολη, ενώ θα διατηρηθεί οπωσδήποτε το παραδοσιακό πρόγραμμα της επίσκεψης παιδιών από την Αγία Πετρούπολη στις κατασκηνώσεις του Δήμου και της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.
Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ότι αν και η αδελφοποίηση με Αγία Πετρούπολη έγινε πριν από λίγους μήνες, έχει ήδη αποτελέσματα με πρώτο γεγονός την καλοκαιρινή επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, για σεμινάριο, περισσότερων από 30 διευθυντών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Αγία Πετρούπολη, για να μελετήσουν τη συμμετοχή μαθητών στις κατασκηνώσεις της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για να μελετήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Το 2016 θα γίνει αντίστοιχο ταξίδι Ελλήνων εκπαιδευτικών στη Ρωσία.

Από αριστερά μπροστά, Νικόλαος Γκότσης- αντιδήμαρχος Φερών, Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης Πρόεδρος της δημοτικής τουριστικής εταιρίας ΤΙΕΔΑ, Θεόδωρος Αγγλιάς-Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και η σύζυγος (στο πλάι), Δήμαρχος κ. Λαμπάκης, Γεώργιος Παντελίδης-αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πίσω Δημοσθένης Δούκας-σύμβουλος Τύπου του Δημάρχου και Υπεύθυνος Πολιτιστικών, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης-Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κωνσταντίνος Παλακίδης-Πρόεδρος του ξενοδοχείου Thraki Palace και η σύζυγος (στο πλάι).
Σοσνόβυ Μπορ

Η αδελφοποίηση με την Αλεξανδρούπολη έγινε το καλοκαίρι του 2011 με την επίσκεψη του Δημάρχου Ντμίτρι Βιτάλιεβιτς Πουλιαέβσκι. Αμέσως μετά άρχισε το πρόγραμμα της φιλοξενίας παιδιών από το Σοσνόβυ Μπορ στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και στις 28 Οκτωβρίου έγινε η επίσκεψη του αποβατικού σκάφους Τσέζαρ Κούνικοβ στην Αλεξανδρούπολη, το πλήρωμα του οποίου παρέλασε μαζί με Έλληνες στρατιώτες την ημέρα της εθνικής επετείου. Ήταν για πρώτη φορά που έγινε η κοινή παρέλαση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Η αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρουπόλεως επισκέφτηκε τον νέο πυρηνικό σταθμό στο Σοσνόβυ Μπορ που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009 και η Πρόεδρος από το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» κ. Ιουλία Γαβρίλοβα, συνόδευσε μια ομάδα του Επιμελητηρίου Έβρου στο λιμάνι Ust-Luga, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της βορειοδυτικής Ρωσίας. Είναι κλειστό λιμάνι με ελεγχόμενη είσοδο και δόθηκε άδεια ειδικά για την αντιπροσωπεία από το Επιμελητήριο Έβρου. Η ρωσική εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού εξέφρασε το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ορισμένοι αντιπρόσωποί τους έχουν ήδη επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι και είδαν το λιμάνι και γνωρίζουν τις δυνατότητές του. Χρειάζονται το business plan σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης του λιμανιού, το σχετικό κόστος και τις προοπτικές απόσβεσης του κόστους.
Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού, Βλαντίμιρ Ιβάνοβιτς Περεγκούντα, διευθύνει και τις νέες εγκαταστάσεις. Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού και ο δήμαρχος Πουλιαέβσκι είχαν εξετάσει τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης με προγράμματα που θα συμμετείχε το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού, το οποίο κυμαίνεται στους 7000 εργαζομένους. Η επίσκεψη αυτών των εργαζομένων κάθε καλοκαίρι στην Αλεξανδρούπολη για διακοπές, από μόνη της είναι περισσότερο από αρκετή για να στηρίξει το πρόγραμμα των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο περιοχών.
Από τη ρωσική πλευρά τονίστηκε ιδιαίτερα η εκτίμηση και ο σεβασμός στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου και η επιθυμία τους να επισκεφθεί την πόλη τους. Ιδιαίτερη σημασία είχε η δήλωση του διευθυντή του πυρηνικού σταθμού ότι χωρίς την πίστη δεν είναι δυνατόν να διευθύνει ένα μέρος όπως ο πυρηνικός σταθμός που έχει προφανείς ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το 6ο Σχολείο του Δήμου που είναι αδελφοποιημένο με το 2ο Γενικό Λύκειο της Αλεξανδρούπολης. Οι δάσκαλοι και τα παιδιά έκαναν μία θερμότατη υποδοχή και όλοι υπογράμμισαν ότι η ενίσχυση τέτοιων σχέσεων χτίζει μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των πόλεων αλλά και των δύο χωρών.

Από αριστερά όρθιοι Τοψίδης Χριστόδουλος-Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου,  Κατένεβ Βλαδίμηρος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αγίας Πετρούπολης, καθιστοί οι κ.κ. Λαμπάκης, Γκάρνετς και η Υπουργός Τουρισμού της Αγίας Πετρούπολης - Ίνα Ανατόλιεβνα Σαλίτο.
Αδελφοποίηση Επιμελητηρίων

Στην Αγία Πετρούπολη έγινε η υπογραφή της συμφωνίας αδελφοποίησης των Επιμελητηρίων Έβρου και Αγίας Πετρούπολης. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αγίας Πετρούπολης κ. Βλαντίμιρ Ιβάνοβιτς Κατένιεβ και η Υπουργός Τουρισμού της Αγίας Πετρούπολης, Ίνα Ανατόλιεβνα Σαλίτο, ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Αλεξανδρούπολης και Αγίας Πετρούπολης για να πετύχουν την αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους και στη διοχέτευση τουριστικού ρεύματος προς την Αλεξανδρούπολη. Το 2016 πολυμελής αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και η ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα. Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη είναι στους τομείς οικονομικών, εμπορικών, τεχνικών, τεχνολογικών και καινοτόμων θέσεων και απόψεων και προβλέπει ανταλλαγές στην παραγωγή, εμπόριο και γενικά στις υπηρεσίες. Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αυτή καθ’ αυτή την Επιτροπή πιστοποίησης των ξένων προϊόντων προς εισαγωγή στη Ρωσία ώστε να υπάρχει άμεση σχέση και γνωριμία για διευκόλυνση της εισαγωγής των ελληνικών προϊόντων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους του δικτύου σουπερμάρκετ της βορειοδυτικής Ρωσίας, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν με τον νομό Έβρου και ότι τα προϊόντα του Έβρου και της Θράκης είναι ευπρόσδεκτα στην περιοχή τους. Η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην περιοχή, παράλληλα με την επιθυμία του δικτύου σουπερμάρκετ να προωθήσουν τα προϊόντα μας στα καταστήματα.

Η παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης έγινε σε μια σημαντική περίοδο, όταν έγινε η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από τουρκικά αεροσκάφη και κορυφώθηκε η δικαιολογημένη οργή της Ρωσίας εναντίον της Τουρκίας, με παράλληλη υποστήριξη της εισαγωγής ελληνικών προϊόντων κυρίως από την περιοχή της Θράκης, που βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία, ώστε να αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τουρκικά προϊόντα τα οποία τώρα δεν έχουν πρόσβαση στην ρωσική αγορά.
Η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη είναι άλλη μία εξαιρετική ευκαιρία, διότι οι πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίτιμο προξενείο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» θα βοηθήσει να δημιουργηθεί κέντρο τουριστικών πληροφοριών στην Αγία Πετρούπολη και στο Σοσνόβυ Μπορ και αντίστοιχο κέντρο τουριστικών πληροφοριών θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Τα εν λόγω κέντρα πληροφοριών θα παρουσιάσουν τις τουριστικές δυνατότητες των περιοχών, όπως επίσης και τις εμπορικές.

 

Ετικέτες: