Ακόμα πιο κοντά στην πέμπτη δόση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέχρι πρόσφατα απειλούσε ότι δεν θα καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου στη χώρα μας εάν δεν επιβληθούν περαιτέρω μέτρα, αλλάζει όπως φαίνεται γραμμή και μαλακώνει τη στάση της.

 

Χθες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής πρέπει να καταβληθεί στην Ελλάδα η πέμπτη δόση τον Ιούλιο και ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και τις 20 Ιουνίου να ληφθεί η απόφαση της εκταμίευσης.

 

Σε ερώτηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων στην Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Επιτροπής από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης. Συμπλήρωσε βέβαια στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό από τη διατήρηση των δημόσιων λογαριασμών σε ανισορροπία και ότι οι προσπάθειες για την αρωγή στην Ελλάδα γίνονται για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά και να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, το ελληνικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε δε ότι για χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, είχε απώλειες ανταγωνιστικότητας και σοβαρά προβλήματα διαφθοράς. Ο κ. Αλταφάζ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το εάν στην επικείμενο σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ, χωρίς να σχολιάσει επί της ουσίας την πρόσφατη απόφαση της Standard& Poor's, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αξιολογήσεις που γίνονται. «Οι πολιτικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη βασίζονται στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που έχουν βαθιά γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου.

 

 

Μαρία Παναγιώτου

Ετικέτες: