Χομς, εκεί που ζει... ο θάνατος

Χομς. Πολιορκημένη πολιτεία. Η αιματοχυσία στην αλλοτινή συριακή πόλη της διανόησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η Χομς ταξιδεύει για άλλη μια φορά ως η αιματοβαμμένη επαναστατική εστία του αραβικού κόσμου ή «η νεκρή πόλη», όπως σημείωνε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

 

Η συνοικία Μπάμπα Αμρ, η οποία έχει αναδειχτεί σε σύμβολο της εξέγερσης κατά του Ασαντ, μετρά 17 νεκρούς μόλις σε μια ημέρα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η συριακή συνοικία της αντίστασης, που βομβαρδίζεται για περισσότερο από τρεις εβδομάδες από τις καθεστωτικές δυνάμεις, έχει βρεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού, όπως ισχυρίστηκε στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας του Σύριου τυράννου.

 

Οι αντάρτες οπισθοχωρούν έπειτα από τις δυο ημέρες αιματηρών μαχών, «για να αποτραπεί μια επίθεση από το πεζικό των δυνάμεων του καθεστώτος», όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Ριάντ Ασάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «τακτική αποχώρηση από ανησυχία για τη ζωή των αμάχων που απέμειναν».

 

Τα Ηνωμένα Εθνη καταδίκασαν τη Συρία για εκτεταμένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πρεσβείες δυτικών κρατών απέσυραν ήδη τους διπλωμάτες τους.

 

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμάχων και την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

 

Παράλληλα, η Ελβετία ανακοίνωσε επισήμως ότι έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό, τρεις εβδομάδες μετά το προσωρινό κλείσιμο, και απηύθυνε έκκληση στους Ελβετούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, ενώ η Βρετανία κοινοποίησε ότι θα ανακαλέσει όλο το διπλωματικό της σώμα από τη Συρία και θα βάλει λουκέτο στην πρεσβεία της στη Δαμασκό.

 

Την ίδια στιγμή ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν αναμένεται να μεταβεί στις 7 Μαρτίου στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο. Η συριακή εξέγερση διαρκεί ήδη 11 μήνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη «άνοιξη» στον αραβικό κόσμο...

 

 

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ετικέτες: