Πακέτο τα σκάνδαλα όπλων με τη «λίστα Λαγκάρντ»!

Ο Πίτερ Κόλεριτζ, οι offshore εταιρίες, ο προφυλακιστέος Θ. Λιακουνάκος και η εγγύηση 1 δισ. στον όμιλο HSBC

Ατράνταχτα στοιχεία για τη σύνδεση της «λίστας Λαγκάρντ» και των εξοπλιστικών σκανδάλων μέσω της συντονισμένης δράσης της τράπεζας HSBC και διάφορων επενδυτικών εταιριών προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, οι σχετικές υποψίες και αρκετές ενδείξεις ήταν διαθέσιμες εδώ και καιρό, όμως η κατάθεση του Βρετανού τραπεζίτη Πίτερ Κόλεριτζ (που ενέχεται στην υπόθεση του προφυλακισμένου επιχειρηματία του αμυντικού κλάδου Θωμά Λιακουνάκου) και τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο γραφείο του στο Μονακό προσφέρουν πλέον τις απαραίτητες αποδείξεις.

Το σημείο-κλειδί της υπόθεσης είναι ότι τα τμήματα private banking της τράπεζας HSBC στη Γενεύη (απ’ όπου προέκυψε η γνωστή λίστα) και στο Μονακό (όπου εντοπίστηκε η κίνηση μαύρου χρήματος για τα «ιπτάμενα ραντάρ» Erieye και τα άρματα μάχης Leopard) είτε διευκόλυναν τη διακίνηση και το ξέπλυμα είτε δεν τηρούσαν τους διεθνείς κανόνες ελέγχου της προέλευσης και της αποστολής κεφαλαίων. Η ανάμειξη της ίδιας της τράπεζας έχει άλλωστε προκαλέσει, από τα τέλη του 2014, ειδικές έρευνες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, με τη γαλλική Εισαγγελία να έχει ήδη επιβάλει στον μητρικό παγκόσμιο όμιλο HSBC Holdings PLC εγγύηση 1 δισ. ευρώ έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

Παράλληλα, χωρίς να σχετίζεται με την υπόθεση Λιακουνάκου, η δημοσιογραφική έρευνα έχει εντοπίσει συνεργασία των υπόπτων ως μελών της ερευνώμενης εγκληματικής ομάδας της «λίστας Λαγκάρντ» με πρόσωπο εμπλεκόμενο σε εξοπλιστικά και άλλα σκάνδαλα.

«Φάκελος Κόλεριτζ»

O 69χρονος Βρετανός τραπεζίτης, που διέθετε από παλιά γνωριμίες μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών χάρη στην εργασία του τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Λονδίνο (αργότερα Alpha Bank Ltd), κατέθεσε υπόμνημα στην ειδική ανακρίτρια Βασ. Μπράτη προ δεκαπενθημέρου. Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι το 1998-1999 ίδρυσε, για λογαριασμό του Θ. Λιακουνάκου, τις offshore εταιρίες Interaction, Intertech, IBOS και Axon International και άνοιξε τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα Republic National Bank of New York στο υποκατάστημα του Μονακό. Πρόκειται για μια ιδιωτική τράπεζα-«μπουτίκ» για μεγάλους καταθέτες, που περίπου την ίδια περίοδο, στα τέλη του 1999, εξαγοράστηκε από τον βρετανικό τραπεζικό όμιλο και μετονομάστηκε σε HSBC Private. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στο υποκατάστημα της «λίστας Λαγκάρντ» στη Γενεύη και, όπως αναφέρει και ο Κόλεριτζ, διατηρήθηκαν αυτούσιοι όλοι οι λογαριασμοί μετά την εξαγορά.

Οι offshore εταιρίες, όπως προκύπτει από έγγραφα που κατασχέθηκαν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της Αστυνομίας του Πριγκιπάτου του Μονακό, συνδέονται με σχεδόν όλες τις γνωστές εταιρίες του Θ. Λιακουνάκου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της χρηματιστηριακής Axon Securities και εκείνων που αναλάμβαναν την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων (offsets) εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μία από τις offshore, η Axon International Inc., είχε την έδρα της σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής, το Νέβις των Βρετανικών Δυτικών Ινδιών! Διακίνηση χρημάτων υποστηρίζεται ότι έγινε και μέσω της Bank of Beirut στον Λίβανο.
Ο Βρετανός τραπεζίτης κατέθεσε επίσης ότι μέχρι πρόσφατα, τον Μάιο του 2014 και τον Απρίλιο του 2015, απέστειλε στον λογαριασμό του επιχειρηματία Γ. Καμάρη (που φέρεται ότι ήταν στενός φίλος του ήδη καταδικασθέντος πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Ι. Σμπώκου) ποσό περίπου 2.500.000 ευρώ.

Ο Κόλεριτζ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν… επίτροπος της αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Μονακό, αρνείται ότι οι επίμαχες εταιρίες ανήκαν στον ίδιο, όπως είχε υποστηρίξει ο Θ. Λιακουνάκος, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες την επαγγελματική σχέση του με τον Ελληνα επιχειρηματία που κέρδιζε συμβόλαια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το 1980 και κυριάρχησε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 1997-2010. Πάντως, αναφερόμενος σε ένα από τα κατασχεθέντα έγγραφα της HSBC, που αναφέρουν τον Θ. Λιακουνάκο ως πραγματικό ιδιοκτήτη της IBOS (International Barter and Offset International), ο Κόλεριτζ παραδέχεται ότι η τράπεζα «τον γνωρίζει κατόπιν δικών μου προφορικών πληροφοριών». Σε ερώτηση δε αν o Λιακουνάκος ήξερε ότι θα γίνει αυτή η γνωστοποίηση στην HSBC, ο Κόλεριτζ ισχυρίζεται: «Κάτι άλλο θα ήταν αφελές από τον ίδιο, γιατί γνωρίζει το πρωτόκολλο της τράπεζας ως διεθνής επιχειρηματίας».

Στο ίδιο έγγραφο, με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 1999, αναφέρεται ως διεύθυνση της IBOS η εταιρία Axon του Θ. Λιακουνάκου στη λεωφόρο Κηφισίας 178, στο Χαλάνδρι. Υπάρχουν, επίσης, δύο χειρόγραφες αναφορές-παραπομπές «για το συμβόλαιο της Raytheon», που μάλλον παραπέμπει στην αγορά των 6 αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, που είχε αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ τον Οκτώβριο του 1998 αντί 350 δισ. δραχμών.

Σχεδόν σε όλα τα εταιρικά έγγραφα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των offshore εταιριών και η Σάντρα Κόλεριτζ, σύζυγος του Πίτερ, η οποία επίσης είναι γνωστή στο Μονακό για τη δραστηριότητά της στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των τεσσάρων μαρτύρων που προτείνει ο Πίτερ Κόλεριτζ προς υπεράσπιση της εντιμότητάς του είναι ο εφημέριός της Γουόλτερ Ρέιμοντ.

Τριετής εκκρεμότητα από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν πλέον από την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, τον Δεκέμβριο του 2012, για τα πρόσωπα που έλεγχαν ή διαχειρίζονταν τους μεγάλους λογαριασμούς της «λίστας Λαγκάρντ».
Οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση, με επικεφαλής τον Π. Αθανασίου, έχουν ολοκληρώσει ελάχιστους ελέγχους, ενώ δεν υπάρχει καμιά εκτίμηση πότε και πώς θα προχωρήσει η έρευνα. Αν και η υπόθεση είναι όντως περίπλοκη, μάλλον δεν υπάρχει προηγούμενο στην ελληνική Δικαιοσύνη σύμφωνα με το οποίο μια προκαταρκτική εξέταση να διήρκεσε τρία χρόνια!

Κι όλα αυτά ενώ η ελληνική κοινωνία βράζει για το ακαταδίωκτο των ενόχων, για την επιβολή φόρων στα ήδη γνωστά «υποζύγια» (τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) και ενώ έχει ήδη διαπιστωθεί ότι στους περισσότερους λογαριασμούς της «λίστας Λαγκάρντ» κρύβονται σοβαρότατες υποθέσεις κακουργημάτων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα