Η μεσαία τάξη ψηφίζει Ντ. Τραμπ

Τι απογείωσε τη δημοτικότητα του πάμπλουτου Αμερικανού! 

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» ήταν αφιερωμένο στον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τραμπ, ο άλλος Λεπέν»!
Η Ευρώπη, που δεν εντυπωσιάζεται εύκολα από σόου και φανφάρες στον πολιτικό στίβο, στέκεται κριτικά απέναντι στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο που αποφάσισε να αφήσει τα ριάλιτι και να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας. Ωστόσο, στις ΗΠΑ το σκηνικό φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετικό.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι αλλά και στο Σαν Μπερναρντίνο, με τις οποίες καλούσε την κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορα για όλους τους μουσουλμάνους (!), όχι μόνο «απογείωσαν» τη δημοτικότητά του αλλά φαίνεται πως μίλησε στις καρδιές ρεπουμπλικάνων και μη.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Washington Post» και του ABC, ο Τραμπ προηγείται με 38% για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων, ενώ σε μια άλλη δημοσκόπηση, του πανεπιστημίου Monmouth, ο πολυεκατομμυριούχος πολιτικός προηγείται με 41%. Εχει τρεις φορές μεγαλύτερο «σκορ» από τον αμέσως επόμενο αντίπαλό του, τον Τεντ Κρουζ, ο οποίος συγκεντρώνει το 14% των προτιμήσεων στο κόμμα του.

Υπάρχει όμως και μια μερίδα ψηφοφόρων που δεν δηλώνουν ρεπουμπλικάνοι, αλλά είναι φανατικοί οπαδοί τού «The Donald». Πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων τους οποίους ο κοινωνιολόγος Ντόναλντ Γουόρεν ονομάζει «MARS» (Middle American Radicals), ήτοι μεσαίους Αμερικανούς ριζοσπάστες. Σύμφωνα με τον Γουόρεν, οι MARS είναι λευκοί, ανήκουν στη μεσαία τάξη και δεν έχουν σαφή πολιτική θέση – σε ορισμένα θέματα (όπως το μεταναστευτικό) είναι εξαιρετικά συντηρητικοί, ενώ σε άλλα (όπως η οικονομία) είναι φιλελεύθεροι.

Οι MARS δεν έχουν δει αύξηση στις απολαβές τους, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας τους πάει καλύτερα, ενώ αισθάνονται ότι «συνθλίβονται» τόσο από τους πλουσίους, που ασχολούνται μόνο με τα συμφέροντά τους, όσο και από τους φτωχούς, οι οποίοι συνήθως ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και επωφελούνται από επιδόματα και κρατικά βοηθήματα.

Ο Τραμπ, με τις ακραίες θέσεις του, τα «σταράτα» λόγια του και το μεγάλο ταλέντο του σόουμαν που διαθέτει, φαίνεται πως εκφράζει πολλές και διαφορετικές ομάδες Αμερικανών πολιτών. Αν αυτοί είναι αρκετοί για να τον κάνουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου στις εκλογές του 2016, μένει να αποδειχθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα