Ισπανία: Νίκη (σαν ήττα) για τον Ραχόι

Ο φίλος του Σαμαρά έχασε το ένα τρίτο της δύναμής του στις χθεσινής εκλογές! Θρίλερ τώρα για σχηματισμό κυβέρνησης

Με συμμετοχή αρχικά μικρή, που αυξήθηκε πάντως στο 58% τις τελευταίες ώρες της προσέλευσης στις κάλπες, οι Ισπανοί εξέλεξαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο. Αυτό που δεν έχουν εκλέξει ακόμα είναι κυβέρνηση, αφού κανένα από τα τέσσερα -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας- κόμματα που διεκδίκησαν την εξουσία δεν προσεγγίζει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% υπερβαίνοντας το όριο των 176 εδρών της αυτοδυναμίας, προηγείται σύμφωνα με τα exit polls με ποσοστό 27% (του εξασφαλίζει 114-124 έδρες). Μάχη για να κρατήσουν τη δεύτερη θέση δίνουν οι Σοσιαλιστές (79-85 έδρες στη δημοσκόπηση κάλπης), που πιέζονται από τους αριστερούς Podemos (70-80 έδρες). Οι κεντρώοι Ciudadanos, το δεύτερο νέο κόμμα που μαζί με τη ριζοσπαστική Αριστερά επιχειρεί να διεμβολίσει τους δύο παραδοσιακούς πόλους της ισπανικής πολιτικής των τελευταίων 38 ετών, έπονται με διαφορά (46-50 έδρες).

Τα δύο «παραδοσιακά» κόμματα, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό, εναλλάσσονταν ως σήμερα στην εξουσία. Οι Σοσιαλιστές κυβέρνησαν την Ισπανία επί 21 χρόνια, με τον Φελίπε Γκονζάλες (1982-1996) και στη συνέχεια τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (2004-2011). Η Δεξιά βρέθηκε στην εξουσία από το 1996 ως το 2004 με τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ και από το 2011 με τον Μαριάνο Ραχόι.

Οργή

Ωστόσο σημαντικά προβλήματα, όπως τα τεράστια ποσοστά ανεργίας -που το 2013 έφτασε το 27%-, οι πολιτικές λιτότητας, η έκρηξη της «φούσκας» των ακινήτων και τα σκάνδαλα διαφθοράς, είχαν ως συνέπεια την οργή του κόσμου, ο οποίος διαμαρτύρεται εδώ και μήνες στους δρόμους.

Τελικά η τεράστια αυτή οργή βρήκε πολιτική έκφραση μέσα από τη δημιουργία των δύο νέων κομμάτων, του Podemos, του οποίου ηγείται ο 37χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, και του Ciudadanos, του οποίου ηγείται από το 2006 άλλος ένας τριαντάρης, ο δικηγόρος Αλμπερτ Ριβέρα. Οι Podemos είναι εναντίον της λιτότητας, ενώ οι Ciudadanos έχουν ως σημαία τους τη μάχη κατά της διαφθοράς και την υπεράσπιση της ενότητας της Ισπανίας απέναντι στις προσπάθειες απόσχισης της Καταλονίας.

Και η Ελλάδα είχε την... τιμητική της

Η Ελλάδα είχε την τιμητική της σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στην Ισπανία, καθώς οι υποψήφιοι τη χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα - όχι απαραίτητα καλό.

Οι Podemos είναι το κόμμα που σταθερά αναφέρεται στη χώρα μας, με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να τονίζει ότι «είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τον αγώνα και τον δρόμο που άνοιξε σε εμάς». Παράλληλα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου των ευρωπαϊκών αριστερών κυβερνήσεων απέναντι στην πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών.

Από την άλλη μεριά, ο Ραχόι αναφέρεται συνέχεια στην περιπέτεια της επίπονης ελληνικής διαπραγμάτευσης, την οποία θεωρεί ως «παράδειγμα προς αποφυγήν», ενώ σχεδόν σε όλες του τις προεκλογικές ομιλίες τόνιζε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ισπανία να γίνει Ελλάδα».

Ετικέτες: