Τα πάνω κάτω στις ιατρικές εξετάσεις!

Μείωση στο κόστος και αύξηση στις συμμετοχές των ασφαλισμένων για να πάρουμε την υποδόση

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Υπεγράφη χθες η εκκρεμής απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη δραστική μείωση κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία θα φτάσει μεσοσταθμικά το 43% για τις 51 εξετάσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη και το 9% για τις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις.

Με την απόφαση αυτή έκλεισε ο κύκλος των μέτρων που ζητούσαν οι δανειστές μας για να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν συνεδρίασε για να εγκρίνει την αποδέσμευση του ποσού χθες, όπως αναμενόταν, μεταθέτοντας την αποδέσμευση για σήμερα ή αύριο.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε χθες ότι εφαρμόστηκαν όλες οι εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις και πρόσθεσε: «Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το Δ.Σ. του ESM αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να λάβει την απόφαση για το 1 δισ. ευρώ».

Περιμένει το κουαρτέτο

Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση οφείλεται στο ότι ο ESM περιμένει από το «κουαρτέτο» των πιστωτών να επιβεβαιώσει ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η απόφαση μειώνει επίσης κατά 18% την τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet-scan. Η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί ύστερα από δύο μήνες. Το υπουργείο Υγείας προωθούσε ως λύση έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και μεγαλύτερου συστήματος εκπτώσεων (rebate όγκου). Ομως, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, υπήρξε «ανεξήγητη επιμονή των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους», με αποτέλεσμα η απόφαση να υπογραφεί «υπό την πίεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα