Ζυμώσεις στην Ισπανία για σχηματισμό κυβέρνησης!

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παρουσίασε χθες τον «οδικό χάρτη» για να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα

Ρεπορτάζ
Κατερίνα Στυλιανέα

Τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία άνοιξαν χθες τον διάλογο που θα διαμορφώσει το πεδίο των πολιτικών συγκλίσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης -που, πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, δεν θα είναι μονοκομματική-, σε μια διαδικασία που επισήμως θα αρχίσει στις 13 Ιανουαρίου. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos δημοσιοποίησε πρώτος την πλατφόρμα στην οποία συζητά ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» και καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβαδίσουν στη «νέα εποχή των πολιτικών συμβιβασμών», όπως είπε.

Προαπαιτούμενο

Τις μεταρρυθμίσεις που η Αριστερά ορίζει ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει σε όποιες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης τις παρουσίασε διακηρύσσοντας «την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» και το τέλος της εξάρτησης της Ισπανίας από τη Γερμανία. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το να καταστούν απαράγραπτα τα δικαιώματα στη στέγη, όπως και στις υπηρεσίες περίθαλψης και στην εκπαίδευση, καθώς και να αναγνωριστεί «η ποικιλομορφία των λαών της Ισπανίας», να γίνει σεβαστή η κυριαρχία τους και να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την αυτοδιάθεσή τους. Ο Ιγκλέσιας κάλεσε ουσιαστικά τους Σοσιαλιστές σε διάλογο για τον σχηματισμό ενός μετώπου εναντίον των πολιτικών λιτότητας του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι, κλείνοντας όμως το μάτι και στις αυτονομιστικές δυνάμεις, που εξασφάλισαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (σε μια δεξαμενή 28 εδρών, την ώρα που σοσιαλιστές και Podemos μαζί απέχουν μόλις 17 από την απαιτούμενη για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφία).

Από την άλλη, ο πρώτος αρχηγός που δήλωσε ότι επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση -και μάλιστα βιώσιμη, με βάθος τετραετίας, ήταν ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, στον οποίο όμως είχαν σπεύσει ήδη να γυρίσουν την πλάτη αποκλείοντας συνεργασία τόσο οι σοσιαλιστές όσο και οι αριστεροί. Ο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι «οι Podemos δεν θα επιτρέψουν παθητικά ή ενεργητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης του Ρ.Ρ.», ενώ οι σοσιαλιστές είχαν ξεκαθαρίσει ήδη ότι θα την καταψηφίσουν. Οι δε κεντρώοι Ciudadanos ξεκαθάρισαν ότι προτιμούν «να επιτρέψουν στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας».

Συμφωνία στην Καταλονία

Η Μαδρίτη θα περιμένει έως τις 13 Ιανουαρίου, αλλά η Καταλονία οδεύει προς ταχύτερο σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης, με τους αυτονομιστές να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, που θα διατηρήσει στην προεδρία τον σημερινό περιφερειακό ηγέτη και σημαιοφόρο της διεκδίκησης της ανεξαρτησίας της περιοχής Αρτούρο Μας. Χθες κάμφθηκαν οι αρχικές αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από το αντικαπιταλιστικό κόμμα CUP (εστίαζαν στην έγκριση του οικονομικού προγράμματος Μας για τη 18μηνη μετάβαση προς την ανεξαρτησία) και μαζί με την αυτονομιστική συμμαχία Junts pel Si δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την περιφερειακή αυτονομιστική κυβέρνηση. Το οικονομικό σχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί, πάντως, από τις δυνάμεις αυτές την ερχόμενη Κυριακή.


Ετικέτες: