Δημοτικοί υπάλληλοι σε σπείρα αρχαιοκαπήλων

Δίκτυο καλά διαβασμένων αρχαιοκαπήλων, που αντλούσε χρήσιμες πληροφορίες για τη χαρτογράφηση αρχαιολογικών χώρων και από δημοτικούς υπαλλήλους, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πολυγύρου Χαλκιδικής. Τα μέλη του κυκλώματος έκαναν λαθρανασκαφές σε 13 νομούς της Ελλάδας και έβγαζαν στο εξωτερικό κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιά ακόμη και με το λεωφορείο της γραμμής!

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση κύκλωμα που δρούσε στη χώρα μας. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν 44 άτομα και κατασχέθηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός αρχαίων, που μετέτρεψαν σε... μουσείο το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής. Μεταξύ των συλληφθέντων, που είναι όλοι Ελληνες, περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί υπάλληλοι που είχαν πρόσβαση στα αρχεία των δήμων και γνώριζαν πού υπάρχουν αρχαία.

 

Τουλάχιστον 8.000 νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα βυζαντινά χρόνια, αλλά και εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, όπως αγαλματίδια και χρυσά επιστόμια, συγκαταλέγονται μεταξύ των κατασχεθέντων ευρημάτων, που θα κατέληγαν σε συλλέκτες μέσω… ταχυδρομείου!

 

Μεταξύ των χιλιάδων νομισμάτων είναι και ένα εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα της αρχαίας Μακεδονίας δυσθεώρητης αξίας, που απεικονίζει από τη μια πλευρά τον Μέγα Αλέξανδρο.

 

Στη Χαλκιδική βρίσκεται ειδικό κλιμάκιο του υπ. Πολιτισμού, που καταγράφει και αξιολογεί τον αρχαιολογικό θησαυρό. Εκτιμάται ότι λόγω του όγκου των ευρημάτων η καταγραφή θα διαρκέσει αρκετές μέρες!

 

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται ένας 66χρονος συνταξιούχος από το χωριό Γερακαρού Θεσσαλονίκης. Ο τρόπος δράσης της σπείρας ήταν υποδειγματικός. Ο «εγκέφαλος» μαζί με μέλη της οικογένειάς του θεωρούνταν ο πυρήνας. Τα υπόλοιπα 39 άτομα ήταν περιφερειακά μέλη, που έκαναν τις λαθραίες ανασκαφές. Ολοι γνωρίζονταν επί μακρόν με τον «εγκέφαλο», με τον οποίον είχαν σχέση εμπιστοσύνης. Ο 66χρονος επικοινωνούσε πολλές φορές με τα περιφερειακά μέλη για να πληροφορείται με κωδικές ονομασίες αν έχουν στην κατοχή τους αρχαία. Παραλάμβανε τα αντικείμενα που έβρισκαν ψάχνοντας με ανιχνευτές, και τα αρχαία κατέληγαν ταχυδρομικώς σε ενδιαφερόμενους πελάτες κυρίως στο εξωτερικό, σε Γερμανία, Ελβετία, Βουλγαρία και Αγγλία.

 

«Κατασχέσαμε περισσότερους από 20 ανιχνευτές. Με αυτούς, τα λεγόμενα ψαχτήρια δηλαδή, έκαναν έρευνες και έβρισκαν αρχαία. Από τα εμβάσματα με τα χρήματα από τις πωλήσεις των αρχαίων έπαιρναν και αυτοί μια αμοιβή για τον κόπο τους. Στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν εικονογραφημένα βιβλία για να ξέρουν πού να ψάξουν αλλά και αν έχουν αξία τα ευρήματά τους» αποκάλυψε στη «δημοκρατία»

ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Παπουτσής.

 

 

Νίκος Πιτσιακίδης

Ετικέτες: