Φώφη – Ευάγγελος όλο και πιο μακριά!

Στα άκρα αργά αλλά σταθερά οδηγείται η κόντρα της νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι «μπηχτές» της Γεννηματά για παλαιότερες επιλογές και η δημιουργία της ιστοσελίδας ekyklos, που την «εξόργησε»

Στα άκρα οδηγείται, αργά αλλά σταθερά, η υποβόσκουσα κόντρα ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην και η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά συνάψει ένα ιδιότυπο «σύμφωνο συμβίωσης», σαν αυτό που υπήρχε παλαιότερα ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι άπαντες γνωρίζουν πού κατέληξε εκείνη η διαμάχη (σ.σ.: στη δημιουργία του περιβόητου ΚΙΔΗΣΟ), αρκετοί στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν με νόημα: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Ενδεικτικό, βέβαια, της κόντρας που υπάρχει είναι ότι κανείς εκ των δύο δεν παρευρίσκεται στην Ολομέλεια, όταν ο άλλος απευθύνεται από το βήμα της Βουλής, ακόμα και σε σημαντικές συνεδριάσεις, όπως η ψήφιση των προαπαιτουμένων. Μάλιστα, η κυρία Γεννηματά φροντίζει να εισέρχεται στην Ολομέλεια λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη της ομιλία, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε «άβολη» συνάντηση, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος αποχωρεί από το Κοινοβούλιο.

Υπό αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν είναι μια πρόσφατη φράση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατέκρινε τις παλαιότερες επιλογές του. «Αφήσαμε να ισοπεδωθεί όλη η προηγούμενη περίοδος ανυπεράσπιστοι. Δεν κάναμε αυτοκριτική συγκεκριμένη, επιτρέψαμε να βρουν στο ΠΑΣΟΚ όλοι το άλλοθι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά, αφήνοντας έκθετο τον κ. Βενιζέλο.

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες η ίδια κατά την ομιλία της στο Σπόρτιγκ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. «Να μην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ στους σχεδιασμούς τους όσοι ονειρεύονται μέτωπα, είτε δήθεν προοδευτικά είτε δήθεν ευρωπαϊκά» ήταν το μήνυμα που έστειλε στον προκάτοχό της!

Φυσικά αναφερόταν στη δημιουργία ιστοσελίδας, από πλευράς Βενιζέλου, που αποτελεί προάγγελο ενός νέου «think tank», υπό τον τίτλο ekyklos. Αρκετοί μάλιστα την παρουσιάζουν ως τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία νέου κόμματος (από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά;) αναλόγως με την ανταπόκριση που αυτή θα έχει. Προς στιγμήν, πάντως, τα κείμενα που υπάρχουν, μολονότι χρησιμοποιούν τη ρητορική Βενιζέλου, δεν ανεβάζουν τους τόνους σχετικά με τα εσωκομματικά. Αντιθέτως αρκούνται σε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους αποχώρησαν για την Κουμουνδούρου: «Πιο θλιβεροί απ’ όλους, οι πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα έχουν βολευτεί σε υπουργικούς θώκους. Αυτοί των οποίων η συνείδηση επαναστατούσε γιατί αναγκάζονταν να ψηφίζουν μέτρα, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, και σήμερα ασμένως ψηφίζουν τρισχειρότερα μέτρα, αγκαλιά με τους ακροδεξιούς του Καμμένου» αναφέρεται σε ένα κείμενο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. δεν αποκλείεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στην όποια απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πλέον ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται πλήρως αποδυναμωμένος και χωρίς ερείσματα. Συνεπώς, η δημιουργία πολιτικού σχηματισμού έχει να κάνει κυρίως με τις προσωπικές ανάγκες επιβίωσης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Επίσης στο μετέωρο αυτό βήμα φαίνεται να μην ακολουθούν πολλά βενιζελικά στελέχη. Ακόμη και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (από τους τελευταίους των Μοϊκανών) πιθανότατα θα γυρίσει την πλάτη στον κ. Βενιζέλο, προτιμώντας τη σιγουριά της Φώφης Γεννηματά. Το ίδιο βέβαια αναμένεται να πράξουν και βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν συνταχθεί με το μέρος του κ. Βενιζέλου, ενώ ακόμα και στελέχη της βάσης εμφανίζονται διστακτικά στη σκέψη αποχώρησης από το «πράσινο» στρατόπεδο.

Σίγουρα, πάντως, οι όποιες εξελίξεις δεν πρόκειται να είναι άμεσες, ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι το επόμενο εξάμηνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα