Αναβίωσαν τα Ραγκούτσια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Φουστανελάδες ξεσήκωσαν χθες με χορούς και τραγούδια το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φουστανελοφόροι από τη Χαλάστρα, με ζουρνάδες, νταούλια και κρατώντας στα χέρια σπαθιά χόρεψαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, δίνοντας μια διαφορετική νότα στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Οι Φουστανελάδες ξεκίνησαν τον μουσικοχορευτικό περίπατο από τον Λευκό Πύργο, κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ναυαρίνου, συνέχισαν προς τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και κατόπιν ξεσήκωσαν με τους παραδοσιακούς ρυθμούς όσους βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και στα Λαδάδικα.

Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ελάχιστα παλιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης. Στη Χαλάστρα αναβιώνουν από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα.

Πρόκειται για μια ομάδα φουστανελοφόρων, που φέρει σπαθιά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιφέρεται στα χωριά του κάμπου, χορεύοντας υπό τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού.
Κατά την Τουρκοκρατία, αδυνατώντας οι Αρχές να αστυνομεύσουν τα χωριά από επιθέσεις ληστών, ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Αυτοί ήταν νέοι που γύριζαν τις ημέρες του 12ημέρου τα χωριά, τα οποία και προστάτευαν.

Ως αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους εισέπρατταν δώρα. Συγκεκριμένα, οι χωρικοί σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφεραν στα Ρουγκάτσια κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι και κρασί.
Το να είναι κάποιος «ρουγκατσάρης» θεωρούνταν μεγάλη τιμή και είχε την ευλογία της Εκκλησίας.

Θ. Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα