Κίνητρα για την αποκάλυψη των «κρυφών» εισοδημάτων!

Σχέδια του υπ. Οικονομικών για εκπτώσεις έως και 80%  από τον φόρο σε όσους θελήσουν να νομιμοποιήσουν αδήλωτες καταθέσεις

Κίνητρα, όπως η παροχή εκπτώσεων από τον φόρο, που μπορεί να φθάνει έως 80%, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση σε όσους αποκαλύψουν και νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα. Προϋπόθεση όμως θα είναι ότι τα μαύρα κεφάλαια θα επιστρέψουν στις τράπεζες ή θα επενδυθούν στην Ελλάδα. Στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνουν τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων.

Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί. Ωστόσο, ο φόρος που θα πληρώσουν θα συνοδεύεται με έκπτωση. Το ποσοστό της έκπτωσης θα συναρτάται με το πού θα επιλέξει ο καθένας να τοποθετήσει τα κεφάλαια που θέλει να νομιμοποιήσει. Δηλαδή η έκπτωση θα διαφοροποιείται εάν, για παράδειγμα, κάποιος επενδύσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια σε ομόλογα του Δημοσίου, προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα κ.λπ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου καταρτίζουν νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα που θα δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα να το δηλώσουν και να μπορούν μετά να το κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να κινδυνεύουν να φορολογηθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δοθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα εισοδήματα που ποτέ δεν έχουν εμφανίσει στην Εφορία χωρίς πρόστιμα και ποινικές διώξεις. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει δύο σενάρια:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ο φόρος να προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας της χρονιάς που θα επιλέξει ο φορολογούμενος να τα δηλώσει ηλεκτρονικά, δηλαδή μπορεί να επιβαρυνθεί με συντελεστή 42% ή και παραπάνω.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επιβολή ενός φορολογικού συντελεστή που θα κινείται στην περιοχή μεταξύ 20% και 33%. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι εντοπίζονται με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας φορολογούνται με συντελεστή 33%. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του φορολογικού συντελεστή θα καθορίσει και τη γενικότερη επιτυχία του μέτρου.

Το ποσοστό του φόρου θα μειωθεί ανάλογα με το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα αυτά ο φορολογούμενος.

Για παράδειγμα, αν αγοράσει έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα τύχει έκπτωσης 80% του φόρου που πλήρωσε. Αν προχωρήσει σε αγορά ακινήτων ή επενδύσει σε μετοχές, τότε η μείωση του φόρου θα είναι 50%, ενώ αν επιλέξει κάποια προθεσμιακή κατάθεση η μείωση του φόρου θα είναι, π.χ., 30%. Στην περίπτωση της απλής κατάθεσης θα έχει μείωση φόρου 20%.

Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα