Ανθέλληνας (!) ο πρόεδρος του ΕΛΚ

Ως γνήσιος… Γερμανός, ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από τη Σέγκεν για το Προσφυγικό λέγοντας «εθνικά σύνορα»

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Προκάλεσε και πάλι προβαίνοντας σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου ανήκει και η Ν.Δ.) στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε συνέντευξή του ισχυρίζεται για την περίπτωση της Ελλάδας ότι δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα, ζητώντας παράλληλα την προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο Βέμπερ είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι είναι εχθρός της Ελλάδας, αφού ουκ ολίγες φορές έχει επιτεθεί αδίκως στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, είναι να απορεί κανείς για τις θερμές σχέσεις που διατηρεί ακόμα μαζί του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φρόντισε μάλιστα να τον συναντήσει στις 22 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη.

Αποκορύφωμα του μένους του κ. Βέμπερ κατά της Ελλάδας ήταν όσα ισχυρίστηκε στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε, με εμπρηστικό ύφος, είπε μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μεγάλοι. «Τι θα πείτε στον Πορτογάλο αγρότη; Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Σε κάποια κράτη-μέλη ο μισθός είναι μικρότερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα! Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή, αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της» τόνισε.

Χθες, με το ίδιο εμμονικό ύφος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Βέμπερ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της, σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οταν οι χώρες-μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Σε περίπτωση, όμως, που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Παρέμβαση

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΕΛΚ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Οταν μια χώρα-μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ «καλόπιασε» την Τουρκία «γιατί αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από το Προσφυγικό»!

Από τη Ν.Δ. αντέδρασαν ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, που τόνισαν ότι «η θέση μας στη Συνθήκη Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις δηλώσεις Βέμπερ.

Η Frontex άρχισε τις επιχειρήσεις σε έξι νησιά

Με την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά ξεκίνησε η επιχείρηση της Frontex με την ονομασία «Ποσειδών», για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον περιορισμό της διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου. Η βοήθεια αυτή προσφέρεται κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Η επιχείρηση «Ποσειδών» διεξάγεται σε έξι νησιά, θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου και σε πλήρη υλοποίησή της θα συμμετάσχουν πάνω από 520 αξιωματικοί, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, που θα ασχοληθούν με τις καταγραφές, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στη χώρα, τη δακτυλοσκόπηση και τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ θα διεξάγουν και περιπολίες. Τα νησιά είναι η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος. Στο Καστελόριζο θα τοποθετηθεί επίσης πλωτό σκάφος με μικρή δύναμη.

Στο μεταξύ, για το προσφυγικό θέμα 12 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, με την οποία καταλογίζουν στην κυβέρνηση αναποτελεσματικότητα, που δημιουργεί «επικίνδυνη κατάσταση για την οικονομία, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και τελικά για την κοινωνική συνοχή σε μεγάλα αστικά κέντρα, σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην υπόλοιπη χώρα». Την επερώτηση υπογράφουν οι Γ. Κουμουτσάκος, Σ. Καλαφάτης, Ι. Κεφαλογιάννης, Α. Δαβάκης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μαρία Αντωνίου, Α. Μπούρας, Θ. Φορτσάκης, Γ. Βλάχος, Γ. Γεωργαντάς και Νίκη Κεραμέως.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα