Ακίνητα: Λύση – ανάσα για οφειλέτες

Ευνοϊκότεροι γίνονται τώρα οι όροι για μεταβιβάσεις αφού μπορεί πλέον να χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα

Ευκολότερες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για φορολογουμένους που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι μπορεί να χορηγηθεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου σε φορολογούμενο ο οποίος έχει χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον η οφειλή είναι διασφαλισμένη και στην περίπτωση αυτή παρακρατείται το 50% αυτής. Με το προηγούμενο καθεστώς γινόταν παρακράτηση του 70%-100% της οφειλής.

Προσημείωση

Στην πράξη ένας φορολογούμενος που έχει χρέος προς το Δημόσιο και επιθυμεί να πουλήσει ένα ακίνητό του μπορεί να ζητήσει την εγγραφή προσημείωσης από την εφορία σε κάποιο άλλο ακίνητό του, ώστε η οφειλή να διασφαλιστεί.

Στη συνέχεια θα λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας στο οποίο θα ορίζεται ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει το 50% της οφειλής από το τίμημα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στις περιπτώσεις που το τίμημα είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία θα πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της για να χορηγηθεί το αποδεικτικό. Αν ληφθεί υπόψη ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από τις πραγματικές τιμές τους, γίνεται αντιληπτό ότι η ευνοϊκή ρύθμιση χάνεται εύκολα!

Για να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου, ένας φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο θα πρέπει:

α) Να έχει υπαγάγει τις οφειλές του στο Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης.

β) Να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ακόμη, όμως, κι αν ο φορολογούμενος πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, λάβει το αποδεικτικό και προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου, είναι πολύ πιθανό να μην του μείνει τίποτα από το τίμημα που θα εισπράξει! Κι αυτό διότι προβλέπεται και ο πρόσθετος όρος ότι ένα σημαντικό μέρος ή και ολόκληρο το ποσό του τιμήματος που θα εισπραχθεί από την πώληση του ακινήτου θα παρακρατηθεί για να εξοφληθεί μερικώς ή και ολικώς το εναπομείναν (ανεξόφλητο) υπόλοιπο των οφειλών!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα