«Πολεμούν» το έγκλημα με σαράβαλα περιπολικά

Σάββατο μεσημέρι. Ασκληπιού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δύο τετράγωνα μετά την οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Περιπολικό της Αμέσου Δράσεως, με ανοιχτό το φάρο, στο οποίο επέβαινε το πλήρωμά του, πάτησε απότομα γκάζι και έδωσε παραπάνω στροφές, προφανώς για να ξεκινήσει μια ακόμα καθημερινή καταδίωξη στην πάταξη του κοινού εγκλήματος. Την ίδια στιγμή, το αυτοκίνητο της Αστυνομίας άρχισε να ρετάρει και έσβησε. Οι αστυνομικοί, κάθιδροι, βγήκαν έξω και σαν χαμάληδες άρχισαν να σπρώχνουν το περιπολικό μέσα στην κεντρική λεωφόρο, με τον κόσμο να κοιτάει απορημένος. Κάποια στιγμή, μάλιστα, προτού του βάλουν χειρόφρενο για να το αφήσουν στην άκρη του πεζοδρομίου, το περιπολικό άρχισε να τσουλάει μόνο του, με κίνδυνο να φύγει στην Αλεξάνδρας.

 

Η εικόνες αυτές είναι ρουτίνα πια για την ΕΛ.ΑΣ. Πληγώνουν βαθύτατα την εμπιστοσύνη του πολίτη στους ενστόλους, που περιμένει απ' αυτούς ασφάλεια και φύλαξη, και εξευτελίζουν το κύρος των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάντια είναι οι αξιωματούχοι του Αρχηγείου της Αστυνομίας που κατοικοεδρεύουν στην Κατεχάκη, αλλά και ο τελευταίος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, αφού εξευτέλισε και διέλυσε οργανικά το Σώμα, μετά το παράτησε και έφυγε για να γίνει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ.

 

Οπως πληροφορούμαστε, απίστευτο μπάχαλο επικρατεί και σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Αττικής (για την περιφέρεια δεν γίνεται λόγος, η κατάσταση είναι απελπιστική). Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, για παράδειγμα (τι να πρωτογράψει κανείς για παροπλισμένα οχήματα), πριν από 10 μέρες, σε περιστατικό ξυλοδαρμού μέσα στο ΟΑΚΑ (όταν υπάλληλος φέρεται να χτύπησε τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών), δεν υπήρχε περιπολικό του οικείου αστυνομικού τμήματος για να πάει στο συμβάν, γιατί το μοναδικό ήταν έξω από το τμήμα με σκασμένα λάστιχα. Αναγκάστηκαν έτσι να περιμένουν μηχανές της Αμέσου Δράσεως, που έφτασαν ύστερα από από μία ώρα!

 

Σε τμήματα της βορειοανατολικής και της δυτικής Αττικής, δεκάδες υπηρεσιακά αυτοκίνητα έχουν ξεμείνει από μίζες, τρύπια ψυγεία και λάστιχα. Επίσης, τα παλιά συμβατικά Citroen Xsara που χρησιμοποιεί η Ασφάλεια πάνε πολύ σιγά με αναμμένο φάρο στις περιπολίες και δεν εμπλέκονται σε καταδίωξη, γιατί μένουν στον δρόμο.

 

 

Στέφανος Χίος

Ετικέτες: